Sprookjesachtig Slovenië

Draken, ridderlijke kastelen, magische meren, reusachtige bergen, feeërieke watervallen, mysterieuze kloven, fabelachtige rivieren, rijke(lijke) maaltijden… Slovenië lijkt recht uit een sprookje te komen. Wij gingen vorige zomer voor de eerste keer op ontdekking naar dit sprookjesachtige land en stonden versteld van alle pracht die het te bieden heeft. Wat een aanrader! We komen hier heel graag eens terug om nog veel meer te ontdekken.

Ljubljana, stad van draken

Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië is een gezellige stad die in het teken staat van draken. Zo heb je er bijvoorbeeld de Drakenbrug die door vier drakenstandbeelden bewaakt wordt. Het is een heerlijke stad om in rond te kuieren. Alles is lekker dichtbij. Het kasteel torent boven de stad uit, de rivier Ljubljanica deelt de stad in tweeën en de vele brugjes maken het dan weer gemakkelijk om beide kanten te ontdekken. De gebouwen zijn prachtig en er hangt zowel een Slavische als een Mediterraanse sfeer. Een ideale bestemming voor wie een korte citytrip wil doen en een must als je Slovenië bezoekt.

Ljubljana

Ridderlijke kastelen

In Slovenië vind je heel wat kastelen terug. Wij bezochten de kastelen van Bled en Ljubljana. Vanaf het kasteel in Bled heb je een adembenemend zicht over het meer en wie wil kan hier ‘s avonds zelfs dineren. Naast de kastelen van Bled en Ljubljana zijn er nog meer die een bezoekje waard zijn! Denk bijvoorbeeld aan het kasteel van Predjama dat in een grot werd gebouwd. Dit kasteel bezochten wij niet, maar het staat zeker en vast op mijn verlanglijstje voor een volgend bezoek aan dit prachtige land.

Kastelen in Slovenië

Magische meren

Slovenië telt ook heel wat magische meren. Die van Bled en Bohinj zijn het bekendst, maar ook kleinere meertjes als Zelenci, Jasna en Plansarsko zijn echt heel erg mooi. Wist je trouwens dat Slovenië ook het grootste verdwijnende meer van Europa heeft? Als dat niet magisch is!

Sloveense meren

Reusachtige bergen

Slovenië staat erom bekend een veelzijdig land te zijn. Je hebt er niet alleen meren, uitgestrekte weiden, glooiende heuvels … maar het land bestaat ook voor een groot deel uit bergen. De bergketens van de Julische Alpen, de Kamnische Alpen en de Karawanken bieden heel wat uitzicht- en wandelmogelijkheden! Tip: rijd zeker eens langs de Vršič-pas, bezoek Velika Planina of neem de kabellift naar Mt. Vogel.

Sloveense bergen

Feeërieke watervallen

Feeërieke watervallen, je vindt ze overal in Slovenië terug! Wij gingen tijdens onze reis de Slap Savica, de Slap Boka en de Slap Peričnik ontdekken. Stuk voor stuk echte pareltjes! En zo zijn er nog veel meer. De Kozjak-waterval staat nog hoog op mijn verlanglijstje net als de watervallen van Martuljek, Rinka en Virje.

Watervallen in Slovenië

Mysterieuze kloven

De Sloveense rivieren proberen zich overal een weg door te banen waardoor er in de rotsen een aantal mysterieuze kloven gecreëerd worden. Wij bezochten de kloven van Tolmin, Vintgar en Mostnica. De Vintgarkloof is de bekendste, maar de Tolminkloof was mijn persoonlijke favoriet. Het kristalheldere water tussen de hoge rotsen zorgt ervoor dat je je ook hier net in een sprookje waant.

Rivierkloven in Slovenië

Fabelachtige rivieren

Over dat kristalheldere water gesproken: de Sloveense rivieren zijn echt fabelachtig mooi! Vooral de Soča is een echte must. Je kan uren blijven turen naar het appelblauwzeegroene water waarin je elke keer weer een nieuwe tint ontdekt. Ook de avontuurlijke reiziger kan hier zijn hart ophalen. De Soča is namelijk een uitstekende plek om te raften, te kajakken of te kanoën. Maar ook de Sava en haar zijrivieren moeten niet voor de Soča onderdoen.

Kristalhelder water

Rijke(lijke) maaltijden

Ook de typisch Sloveense maaltijden zijn rijk genoeg om in het sprookjesverhaal te passen. De borden zijn in ieder geval rijkelijk gevuld. Van verrukkelijke gefrituurde kaas tot de heerlijke Kranjska klobasa (Karinthische worst), een lekkere barbecue met de worstjes Ćevapčići of een plateau met gegrilde stukken vlees. Smullen doe je hier zeker! En wat dacht je dan van de typische Bled-taart? Om je vingers bij af te likken!

Sloveense keuken

Legendarische Zlatorog

In dit sprookjesthema kan de legendarische Zlatorog natuurlijk niet ontbreken! Op heel wat plaatsen vind je beelden van deze gems of alpensteenbok met gouden hoorns terug, dus de legende is nooit ver weg. Kortweg gaat het verhaal als volgt. In het Nationaal Park Triglav woonde de gems Zlatorog. Zijn gouden hoorns waren de sleutel tot een geheime schat die hij beschermde. Op een dag ging een jonge jager op zoek naar de geheime schat om daarmee zijn liefde te bewijzen aan een mooi meisje. Hij slaagde erin Zlatorog neer te schieten, maar het dier werd dankzij de magische bloemen die uit zijn bloed groeiden terug tot leven gewekt. De jager werd vervolgens verblind door de schitterende hoorns, viel in de afgrond en stierf. Zlatorog verdween. En de geheime schat? Die ligt nog steeds verborgen in de bergen rondom de Triglav.

zlatorog

Bucketlist

Zoals je ook op de officiële website van Slovenië kan lezen valt er nog zoveel meer sprookjesachtig moois te ontdekken. Ik kom hier dus met veel plezier nog eens terug. Hieronder een overzichtje van wat er zeker nog op mijn Slovenië-bucketlist staat. 😉

  • de idyllische kust met dorpjes Piran en Izola, de zoutpannen van Secovlje en het uitzicht bij Strunjan
  • het ridderlijke kasteel Predjama
  • de verbazingwekkende grotten van Postojna en Škocjan
  • de fabelachtige Soča-rivier en feeërieke waterval Slap Kozjak

Staat het sprookjesachtige Slovenië op jouw bucketlist? Of ben je er al eens geweest?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *