Panoramaroute: over de Vršič-pas en langs de Soča

Een roadtrip is altijd fun, toch? In dit artikel deel ik graag een adembenemende route door het Triglav National Park in Slovenië. De route brengt je over de Vršič-pas en langs de Soča-rivier. Wij maakten er een daguitstap van, maar je kan deze panoramaroute van 210 kilometer ook gerust over meerdere dagen spreiden want langs de route is er heel wat te zien en te doen.

Vertrek in Bled

We vertrekken ‘s ochtends aan onze camping aan het meer van Bled. In eerdere artikels schreef ik al dat er in Bled heel wat te beleven valt. Je kan hier dus zeker meerdere dagen spenderen.

Natuurreservaat Zelenci

De eerste tussenstop na ons vertrek in Bled is het natuurreservaat Zelenci. Een heel fotogenieke plaats, die misschien niet helemaal op onze route ligt, maar wel het ommetje waard is. Een uitkijktoren geeft je een prachtig zicht op het heldere blauwgroene water en de omringende bergen.

Zelenci

Jasna-meer

Na onze tussenstop in het Zelenci-natuurreservaat is het tijd om de echte route aan te vatten, maar we zitten nog maar aan het begin van de Vršič-pas of we stoppen opnieuw: aan het meer van Jasna. Het is even zoeken naar een parkeerplaats, maar na wat rondrijden zien we dat er iemand wegrijdt en nemen we snel dat plaatsje in. Gelukkig maar, want het is hier echt adembenemend mooi. Opnieuw dat kristalheldere water omringd door bergtoppen. Heel wat mensen zoeken hier verkoeling in de zomermaanden en ik geef hen geen ongelijk, hier kan je uren genieten. Dat doen wij niet, want we hebben nog een hele rit voor de boeg. Nog een paar foto’s en we gaan de baan weer op.

Lake Jasna

Vršič-pas & Russische kapel

We rijden verder op de Vršič-pas en komen al snel de eerste haarspeldbochten tegen. Wat opvalt is dat deze toch wat speciaal zijn want ze zijn niet geasfalteerd zoals de rest van de weg, maar bestaan nog uit kasseien. De haarspeldbochten zijn ook genummerd – het zijn er 50 in totaal – en dat vormde blijkbaar ooit de inspiratie om ook de bochten van Alpe d’Huez te gaan nummeren. We zijn een aantal haarspeldbochten ver als we de Russische kapel tegenkomen. Hier moeten we toch eens stoppen.

Vršič-pas

De kapel is volledig uit hout gemaakt ter nagedachtenis van 300 Russische krijgsgevangenen die de Vršič-pas tijdens de Eerste Wereldoorlog hebben aangelegd en onder een lawine werden bedolven. Net als we willen vertrekken, passeert ons een man. ‘Als je eens binnen wil kijken, kom maar mee, ik ga de kapel openen.’ Wat leuk! We lopen met hem mee terug naar boven.

Eens we binnen zijn in het kapelletje, vertelt hij ons allerlei leuke weetjes. Hij vertelt bijvoorbeeld dat dit de kapel van de heilige Vladimir is en dat de Russische president Vladimir Poetin de kapel al is komen bezoeken. Het is bovendien ook een belangrijke plaats voor de economische relaties tussen Slovenië en Rusland en daarom komt er elk jaar een Russische delegatie naar de kapel voor een ceremonie. En als toppunt mogen we ook de bel eens luiden en onze naam in het register schrijven, want ‘God moet weten wie hier geweest is en wie een wens heeft gedaan’. Hopen maar dat het ons geluk brengt 😉 Het was een geslaagd bezoek dat we niet snel zullen vergeten.

Op naar de top

Na onze stop aan de Russische kapel blijven we nog even stijgen met na elke bocht mooie uitzichten over de bergen van het Triglav National Park. Af en toe stoppen we nog eens voor een paar foto’s en even later komen we aan het hoogste punt van de Vršič-pas op 1611 meter. Schapen zoeken de schaduw op van de geparkeerde wagens en veel mensen starten hier een wandeling. Wij stoppen even bij het restaurant om iets te drinken en te eten en natuurlijk ook om te genieten van het uitzicht voor we de afdaling inzetten. We kijken uit over de prachtige Soča-vallei.

Vršič-pas

Soča-vallei

Ook in de afdaling nemen we de ene haarspeldbocht na de andere, tot we eindelijk beneden zijn en de Soča-rivier naast ons opduikt. Het water heeft opnieuw een prachtig turquoize kleur. Ik val van de ene verbazing in de andere. Ook hier maken we een aantal tussenstops. Favoriet is de ‘Velika Korita’ waar je vanop de hangbrug mooi ziet hoe het kristalheldere water van de Soča zich een weg baant door een kloof in de rotsen. Hier kan je foto’s blijven nemen. Even voorbij het dorpje Bovec – ‘the place to be’ voor avonturiers – heb je nog een uitzicht over de Boka-waterval – één van de grootste watervallen van Slovenië. Wat verder kan je ook heel gemakkelijk afdalen naar de rivier om pootje te baden.

Soča-rivier

Tolminkloof

Na een heerlijk verfrissend pootjebaden in de Soča rijden we verder en daarbij blijven we de rivier volgen tot in Tolmin waar we opnieuw een klein ommetje maken om de Tolminkloof of Tolminska Korita te gaan bezoeken. Het is al laat in de namiddag en er is niet zoveel volk meer. We besluiten een ticketje te kopen en nog op pad te gaan. Dat was een goed idee, want deze kloof is echt zo idyllisch mooi. We maken een mooie rondwandeling die best wel pittig is. Er zijn namelijk heel wat trappen en het is vochtig warm, maar het is zo de moeite. Ik raak niet uitgekeken op het heldere water dat zich tussen de rotsen een weg baant. Prachtig is het hier en echt heel erg rustig. Na ons bezoek drinken we eerst nog iets voor het alweer tijd is om terug te keren naar de camping. We hebben nog wel een stuk te gaan, dus het avondeten zal nog even op zich moeten wachten.

Tolmin

Terug naar Bled langs de Bohinjsko Sedlo

En zo zijn we aan ons laatste stuk begonnen van deze mini-roadtrip. Onderweg passeren we nog het dorpje Most na Soči waar de rivier op haar breedst is. En rijden we over een kleine bergpas ‘Bohinjsko Sedlo’ richting Soriška Planina. We dalen af en komen dan aan de splitsing waar je kan afslaan richting Bohinj of richting Bled. Wij kiezen uiteraard voor Bled, terug naar onze camping, waar we voldaan toekomen. We besluiten dat het te laat is om zelf te koken dus genieten we van lokale specialiteiten in het restaurant. De perfecte afsluiter van een mooie dag.

Tip voor wandelliefhebbers

Sinds oktober 2019 is er nieuwe langeafstandswandelroute in het Triglav National Park die voor een groot deel gelijk loopt met deze panoramaroute: de Juliana Trail! De wandelroute is 270 km lang en is opgesplitst in 16 etappes.

Kaart en gegevens van deze route:

 • vertrekpunt: Bled
 • eindpunt: Bled
 • lengte: ± 210 km
 • duur: volledige dag (met verschillende tussenstops)
 • Vršič-pas: 50 haarspeldbochten
 • hoogste punt: 1611 m

Meer panoramaroutes vind je hier!

Wat is jouw favoriete panoramaroute?

3 thoughts on “Panoramaroute: over de Vršič-pas en langs de Soča

 1. Hallo Tjapke ,is deze rit doenbaar met een mobilhome van 7 meter?
  Ziet er wel prachtig uit.
  groetjes en nog veel reisgenot.

  1. Hoi Rudi
   De route is inderdaad prachtig en volgens mij wel haalbaar met een mobilhome van 7m. Je kan misschien zelf de Vrsic-pas eens zoeken op Google Maps en dan via Streetview de weg al eens ‘volgen’ dan kan je voor jezelf zien of het je doenbaar lijkt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *