6 x wandelen in de Jungfrauregio

Deze zomer trokken we naar de Jungfrauregio in het mooie Zwitserland. Om de coronacrisis een beetje van ons af te schudden, gingen we voor een actieve vakantie waarin wandelen centraal stond. In totaal wandelden we volgens mijn Fitbit tijdens deze twee weken zelfs bijna 190 km. Dat is veel voor ons doen! In dit artikel geef ik je graag een overzichtje van 6 relatief eenvoudige panoramawandelingen in de adembenemende Jungfrauregio.

Ter info: elke wandeling is bereikbaar met het openbaar vervoer. Wij verbleven op Camping Jungfrau in Lauterbrunnen en vertrokken daar steeds te voet naar het station om dan van daaruit via trein en/of kabellift het begin van onze wandeling te bereiken. Ook aan het einde van de wandeling was er steeds de mogelijkheid om met het openbaar vervoer terug te keren. We hadden dit jaar wel het geluk een ‘coronapass‘ te kunnen kopen waarmee we ongelimiteerd konden reizen over het netwerk van de Jungfraubahn.

Over de gletsjer en door de sneeuw naar de Mönchsjochhütte

Aan deze wandeling hangt een behoorlijk prijskaartje vast. Hoezo? Wel, deze wandeling start op de Jungfraujoch, aan het hoogstgelegen treinstation van Europa (3454 m) en een treinticketje met zitplaatsreservatie (belangrijk!) om hier te geraken kost om en bij de 230 CHF per persoon. Dat is duur, ik weet het, maar het is dan ook één van de absolute must sees van de regio. Wij hadden – zoals eerder vermeld – wel het geluk dat deze dure treinrit (behalve zitplaatsreservatie) ook in onze ‘coronapass’ was inbegrepen. Eens je boven bent op de ‘Top of Europe’, valt er vanalles te beleven. Eén van die belevenissen is de wandeling naar de Mönchsjochhütte.

Mönchsjochhütte

Een pittige wandeling over een gletsjer en door de sneeuw brengt je tot een berghut enkele kilometers verderop. Tijdens het wandelen kijk je uit over de machtige bergtoppen van Wallis en de Aletschgletsjer. De volledige Jungfrau-Aletschregio is trouwens uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Geef je ogen de kost en geniet. De korte wandeling lijkt eenvoudig, maar is het eigenlijk niet. De sneeuw zorgt ervoor dat je vaak wat wegglijdt. En de Mönchsjochhütte ligt zo’n 200 meter hoger dan de Jungfraujoch. Dus in het doorgaan wandel je bergop met een behoorlijk steil stukje ongeveer halverwege. Pittig dus, maar de inspanning loont!

Mönchsjochhütte

Als je deze wandeling doet op een zonnige dag, vergeet dan zeker niet om je goed in te smeren tegen de zon! Wij hebben daar in ons enthousiasme jammer genoeg niet aan gedacht. Resultaat: pijnlijk verbrande gezichten door de reflectie van de zon in de sneeuw. Wij hebben ons lesje wel geleerd! Respecteer ook zeker de afbakening van het pad en ga daar niet buiten, vergeet niet dat je over een gletsjer wandelt en dat je dus niet weet welke gevaren zich verder onder de sneeuw bevinden.

 • Afstand (heen en terug): 4,4 km
 • Duur (heen en terug): 1 u 50 (wij deden er met foto- en rustpauzes ongeveer 2,5 uur over)

Naar de Bachalpsee

Een van de meest populaire wandelingen in deze regio is zeker en vast die naar de Bachalpsee. Om aan de start van de wandeling te komen, neem je de gondelbaan in Grindelwald naar First. De gondel brengt je in zo’n 25 minuten naar boven. Het pad is goed begaanbaar, maar gaat wel op en neer. Er zitten een paar lastige stukjes in, maar het panorama is magnifiek. Op het einde kom je dan als beloning aan de Bachalpsee. Dit bergmeer biedt een heel mooi uitzicht over de besneeuwde toppen van de Wetterhorn, Schreckhorn en Finsteraarhorn. Met een beetje geluk (en de juiste omstandigheden) worden deze bergtoppen zelfs gereflecteerd in het heldere water.

Bachalpsee

Op een warme zomerdag zorgt de Bachalpsee ook voor de nodige verfrissing en is het verleidelijk om een duik te nemen. Verschillende mensen doen dat dan ook. En wist je trouwens dat er hierboven zelfs een toilet is. Niet zo’n ToiToi-cabine, maar een échte WC. Handig, toch? Na het genieten van het uitzicht kan je langs dezelfde weg terugkeren. Wie nog voldoende energie over heeft, kan de wandeling ook zeker nog uitbreiden naar Waldspitz, Bort of Faulhorn.

Bachalpsee
 • Afstand (heen en terug): 6 km
 • Duur (heen en terug): 2 u (wij deden er met foto- en rustpauzes en bezoek aan de First Cliff Walk ongeveer 2 u 45 over)

Over de panoramaweg van Männlichen naar Kleine Scheidegg

Meer dan het woordje ‘panorama’ heb ik niet nodig om een wandeling op mijn verlanglijstje te zetten, dus ja, ook deze wandeling stond genoteerd. Het is een heel eenvoudige wandeling over een goed begaanbaar pad. Op een heldere dag – wij kozen jammer genoeg een bewolkte dag uit – kijk je tijdens het wandelen bijna voortdurend uit op het trio Eiger, Mönch en Jungfrau en het dal van Grindelwald. We vonden dit een heel erg fijne wandeling.

Panoramaweg Männlichen - Kleine Scheidegg
Panoramaweg Männlichen - Kleine Scheidegg

Wie wil kan deze wandeling ook aan het begin of op het einde een stukje uitbreiden. Op de Männlichen kan je de Royal Walk erbij nemen. Een korte, maar steile wandeling naar de top van de Männlichen (Männlichengipfel). Boven bevindt zich een uitkijkpunt aangelegd in de vorm van een kroon om het helemaal ‘royal’ te maken. Hier heb je een prachtig 360° uitzicht. Wie liever op het einde nog een stukje verder wandelt, kan er op Kleine Scheidegg de korte ‘Jungfrau Eiger Walk’ nog aan toevoegen. Zelf deed ik het stukje tot aan de Fallbodensee, een kunstmatig aangelegd meertje. Het heldere water met de bergen op de achtergrond, mooie kiekjes gegarandeerd.

Royal Walk Männlichen
Royal Walk
Fallbodensee
Naar de Fallbodensee
 • Afstand panoramaweg: 5,3 km
 • Duur panoramaweg: 1 u 20 (wij deden er met foto- en rustpauzes ongeveer 2 uur over)
 • Afstand Royal Walk (heen en terug): 2 km
 • Duur Royal Walk (heen en terug): 1 u (wij deden er ongeveer 50 min. over)
 • Duur Jungfrau Eiger Walk (volledig): 1 u (van Eigergletsjer naar Kleine Scheidegg – dalend; in omgekeerde richting gaat het bergop en doe je er dus zeker langer over)

Van de Schynige Platte via Daube en Oberberghorn

Voor een uitzicht over de bergen én het turquoise water van de Thuner- en Brienzersee moet je naar Schynige Platte. Tussen 11 en 14 uur word je hier aan het station door alpenhoornblazers ontvangen, dat zorgt meteen voor een fijn begin. De luswandeling die wij maakten liep van de Schynige Platte naar het uitkijkpunt Daube en de Oberberghorn om dan weer terug te keren naar Schynige Platte. Het pad is aangeduid met wit-rood-wit, wat staat voor ‘bergwanderweg’. Dat wil zeggen dat het pad al iets rotsachtiger is dan de wandelingen die met geel (‘wanderweg’) staan aangeduid.

Schynige Platte

Het eerste stuk van deze wandeling naar het uitkijkpunt Daube is behoorlijk steil, maar het uitzicht boven is waanzinnig mooi. No pain, no gain, right? Daube was de perfecte plaats om even uit te rusten voor we onze tocht verderzetten. Met een paar koninginnenpages die om ons heen fladderden, genoten we van het uitzicht en gingen dan weer op pad.

Schynige Platte

Het stuk van Daube naar Oberberghorn vond ik persoonlijk het mooist. Je wandelt hier met de meren aan je ene kant en de bergen aan de andere over het rotsige pad. Aan Oberberghorn kan je dan een stukje omhoog wandelen naar het uitkijkpunt. Dit leek ons iets te steil, dus wij wandelden verder. Het stuk terug richting Schynige Platte loopt verder door de rotsen en over bergweiden. Je wordt vergezeld door het typisch Zwitserse geluid van koebellen. Hier en daar moet je dan ook even door een poortje of moet je de schrikdraad even losmaken. Let ook op dat je niet per ongeluk in een koeienvlaai stapt. 😉 Aan het begin of op het einde van je wandeling kunnen liefhebbers ook nog een bezoekje brengen aan de bloementuin, waar honderden verschillende soorten alpenbloemen (zoals bv. edelweiss) zijn samengebracht.

Schynige Platte
 • Afstand: 3,5 km
 • Duur: 1,5 uur (wij deden er met foto- en rustpauzes ongeveer 2 uur over)

Langs de spoorweg van Grütschalp naar Mürren

Een andere behoorlijk eenvoudige panoramawandeling die je in deze regio kan maken is die van Grütschalp naar Mürren. Het goed begaanbare pad loopt grotendeels langs de spoorweg en biedt op een heldere dag voortdurend prachtige uitzichten over het trio Eiger, Mönch en Jungfrau. Een fijne wandeling die je perfect kan combineren met een bezoek aan Schilthorn-Piz Gloria.

Mürren
 • Afstand: 6 km
 • Duur: 1,5 uur (wij deden er met foto- en rustpauzes ongeveer 2 uur over)

Van Grindelwald-First naar Grosse Scheidegg

Ook onze laatste wandeling in de Jungfrauregio was een schot in de roos. Net als de tocht naar de Bachalpsee start deze wandeling boven aan de gondelbaan van Grindelwald-First. Deze keer wandel je de andere kant op naar de Grosse Scheidegg. Het is ook een ‘bergwanderweg’ aangeduid met wit-rood-wit. Wie wil kan ook het eenvoudigere gele pad nemen dat iets lager ligt of de wandeling een stukje uitbreiden langs de Munggi-weg.

First - Grosse Scheidegg

Terwijl je naar de andere kant van de vallei wandelt, steek je bergbeekjes over, spot je roofvogels en met een beetje geluk zelfs een marmot! De adembenemende uitzichten blijven je achtervolgen en op het laatste stuk krijg je zelfs zicht op een andere vallei: het Reichenbach-dal. Wanneer je aan de hut op Grosse Scheidegg bent aangekomen, kan je nog iets drinken en dan de bus terug nemen naar Grindelwald. En die busrit is trouwens een heel avontuur op zich.

First - Grosse Scheidegg
 • Afstand: 6,5 km
 • Duur: 1 u 25 (wij deden er met foto- en rustpauzes ongeveer 2,5 uur over)
First - Grosse Scheidegg

Wat neem ik mee als ik ga wandelen in de bergen?

Eerst en vooral is het belangrijk om een goede wandelrugzak mee te hebben. Ik had die niet en heb me dan maar ter plaatse een rugzak van Deuter gekocht. Eentje met een regenhoes erbij, altijd handig want je weet nooit hoe snel het weer zal veranderen. Dat wil dus ook zeggen dat je best steeds een regenjas of -cape mee neemt. Zorg dat je stevige (wandel)schoenen aanhebt, de paden zijn zeker niet altijd even vlak. Ook wandelstokken kunnen handig zijn om je evenwicht te bewaren of als extra steun. Bescherm jezelf tegen de zon met een hoofddeksel, zonnecrème en bijvoorbeeld een multifunctionele bandana.

wandelen Jungfrauregio

En last but not least, misschien wel het belangrijkste puntje: neem voldoende drinkwater mee (liefst in een herbruikbare drinkfles – denk aan de natuur!). Wij hadden steeds een gevulde Dopper mee en ook mijn Water-to-go-fles ging mee op pad, handig als je water op is of warm is geworden. Dan kan je gemakkelijk je fles vullen in een poel, meer of riviertje zonder je zorgen te maken of het water wel drinkbaar is. De filter houdt namelijk de schadelijke stoffen uit het water tegen. (Meer over deze fles en een kortingscode, vind je in dit artikel.)

Conclusie

De Jungfrauregio is echt de perfecte bestemming voor een wandelvakantie, ook voor wie zoals mij niet in optimale conditie verkeert. Van gezinnen met kleine kinderen tot echte avonturiers, er is voor elk wat wils! De uitzichten zijn waanzinnig mooi, de wandelingen goed bereikbaar… Puur genieten! Een echte aanrader dus!

Wat is jouw favoriete wandelbestemming?

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat ik een klein beetje geld verdien als jij via één van deze links een bestelling plaatst. Goed nieuws: dit kost jou niets extra, maar je doet er mij wel een plezier mee! 🙂

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *