5 x de mooiste meren van Slovenië

Dat Slovenië echt prachtig is, dat wisten jullie waarschijnlijk al. Dit is mede dankzij de meren die er overal te vinden zijn. Wist je dat er in Slovenië zo’n 321 meren zijn? Ik bezocht er afgelopen zomer exact vijf en stuk voor stuk waren ze echt fotogeniek. Er zijn natuurlijk nog veel meer meren in Slovenië die een plaatsje verdienen in dit lijstje, maar voorlopig hou ik het bij deze vijf pareltjes.

Het meer van Bled

Dit is misschien wel het populairste meer van heel Slovenië. Veel toeristen vinden hun weg naar Bled en dat is eigenlijk ook logisch. Het eilandje met kerkje in het midden en het kasteel dat boven het meer uittorent zorgen dan ook voor een betoverend tafereel. In en rond het meer van Bled valt ook heel wat te beleven, maar daarover vertel ik meer in deze blogpost.

Bled

Het meer van Bohinj

Het meer van Bohinj is het grootste (niet-verdwijnende) meer van Slovenië en ligt wat tussen de bergen in. Ook dit meer wordt steeds populairder. In de zomer kan het hier dus best wel druk zijn. Bohinj is bovendien een waar wandelparadijs. Wandel rond het meer of naar de waterval Savica, door de Mostnica-kloof of boven op Mt. Vogel… De uitzichten zullen je zeker kunnen bekoren! Wie geen zin heeft om te wandelen kan natuurlijk een verfrissende duik nemen in het water of een rondvaart doen op het meer.

Bohinj

Het Jasna-meer

Niet zo ver van het dorpje Kranjska Gora ligt het Jasna-meer. Hier moet je gewoon even stoppen om van het adembenemende uitzicht te genieten. Het helderste water, de witte keien, de ruwe bergtoppen, de mooi aangelegde steigers, het mythische Zlatorog-beeld… Kortom, het perfecte plaatje!

Jasna

Het Zelenci-meer

Als je op zoek bent naar fotogenieke plekjes, dan is het Zelenci-meer ook een echte aanrader. Het Zelenci-natuurreservaat ligt ook in de buurt van Kransjka Gora en is een soort moerasgebied, maar dan met prachtig helder groenblauw water in plaats van modder. Dit gebied wordt trouwens beschouwd als bron van de Sava, de langste rivier van Slovenië. Het pad langs het water is heel mooi aangelegd en vanaf het uitkijktorentje heb je een prachtig zicht! Dit zou zo de woonplaats van enkele elfjes kunnen zijn.

Zelenci

Het Planšarško-meer

Ik ontdekte het Planšarško-meer dankzij een aantal foto’s op Instagram. Dit kleine, ietwat hartvormige meertje bevindt zich niet ver van de grens met Oostenrijk. Je kan er gemakkelijk omheen wandelen en als je honger krijgt dan heb je geluk, want vlak naast het meer bevindt zich een restaurantje.

Plansarsko

Wat is jouw favoriete Sloveense meer?

One thought on “5 x de mooiste meren van Slovenië

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *