Wandelen in de buurt van Bouillon

Dat de Ardennen een prachtig wandelgebied zijn, dat wist je waarschijnlijk al. En toch ben ik hier eigenlijk nog niet zo vaak geweest. Maar aangezien we sinds de coronacrisis wat vaker op ontdekking gaan dichtbij, kozen we er in april voor om met een camperbusje van ViaVie naar Poupehan, in de buurt van Bouillon te trekken. We maakten daar enkele mooie rondwandelingen die ik in dit artikel graag eventjes voor jullie op een rijtje zet.

Wandeling ‘Moulin de l’Épine’

Praktische info: route BN 41 – rode rechthoek – 8 km

Bouillon

Wij starten deze wandeling in Bouillon, waar we een pad langs de Semois volgen. Het pad slingert verder, omhoog en omlaag over een camping en door het bos, steeds langs de Semois. Dit eerste stuk is alvast heel erg rustgevend. In het bos krijgen we tussen de takken door zicht op de abdij Notre Dame de Clairfontaine aan de overkant. Daar zullen we straks nog passeren. Na ongeveer 4 kilometer wandelen komen we aan het hoogtepunt van onze wandeling: de Passerelle du Moulin de l’Épine. Het is een prachtig aangelegde en fotogenieke hangbrug die ons naar de andere oever van de Semois brengt, zodat we opnieuw richting Bouillon kunnen wandelen. De perfecte plek om even te pauzeren.

Moulin de l'Épine
Moulin de l'Épine

Aan de andere kant van de rivier wandelen we niet meer langs een pad in het bos, wel langs de geasfalteerde weg. Dat maakt de wandeling net iets minder idyllisch dan in het begin, maar misschien wel een beetje eenvoudiger. We passeren de abdij en op het einde, wanneer we bijna terug in Bouillon zijn, steken we de Semois opnieuw over via een schattig brugje met uitstekend zicht op het kasteel van Bouillon. En dan is het tijd voor een terrasje natuurlijk!

Bouillon

Wandeling ‘Moulin du Rivage’

Praktische info: route n° 5 – rode rechthoek – 3,5 km

Tombeau du Géant

De korte, maar pittige wandeling ‘Moulin du Rivage’ start in Botassart, aan de Tombeau du Géant, één van de mooiste uitkijkpunten van België. Hier is ook voldoende parkeermogelijkheid. We nemen zowel voor als na de wandeling uitgebreid de tijd om te genieten van het uitzicht op de Semois die door het landschap meandert. Het pad dat je volgt voor deze rondwandeling gaat aan het uitkijkpunt eerst steil naar beneden. Voetje voor voetje dalen we af terwijl we ons hier en daar eens vasthouden aan de takken van de bomen om niet uit te glijden. Daarna gaat het dalen iets gemakkelijker tot we bijna aan de Semois komen.

Moulin du Rivage

Beneden wijken we even van het pad af om een kijkje te gaan nemen aan het ‘strandje’ aan de rivier. Hier kan je het Graf van de Reus eens vanuit een ander perspectief bekijken of even heerlijk pootje baden in de Semois. Daarna keren we terug naar het pad dat zich langs een kabbelend beekje een weg baant door het bos. Eerst stijgt het pad lichtjes, maar even later gaat het toch behoorlijk stevig omhoog tot we opnieuw in Botassart zijn.

Tombeau du Géant & Moulin du Rivage

Wandeling ‘Les Falloises’

Praktische info: route n° 26 – rode rechthoek – 6,5 km

Het eerste plan was om de bekende laddertjeswandeling van Rochehaut te doen, maar bij de voorbereidingen van ons tripje bleek dat het pad net op dat moment een tijdje gesloten zou zijn voor onderhoud en herstellingswerken. Als alternatief kiezen we ervoor om de wandeling ‘Les Falloises’ te volgen. Handig is dat we deze wandeling gewoon vanaf onze camping kunnen starten. Het eerste stuk gaat over een asfaltweg naar de kerk van Poupehan, waar de wandeling eigenlijk start. Hier kan je op het bord trouwens een QR-code scannen waarmee je de wandeling aangeduid vindt op Google Maps. Handig, als je internetverbinding hebt tenminste, want dat is hier niet altijd vanzelfsprekend.

les Falloises

Achter de kerk gaat het verder omhoog tot de geasfalteerde weg overgaat in een breed pad door het bos. Het is heerlijk wandelen tussen al dat frisse lentegroen en we genieten van de rust. Naarmate we vorderen, wordt het pad steeds smaller en gaat het opnieuw meer omhoog en omlaag. Uiteindelijk komen we aan het uitzichtpunt ‘les Falloises’ waar deze wandeling en de laddertjeswandeling elkaar ontmoeten. Het uitzichtpunt is niet voor mensen met hoogtevrees. Je klimt op een rots en kijkt beneden in het diepe naar de Semois. Eén verkeerde stap en… Opletten geblazen dus! Na een korte pauze gaan we opnieuw op stap. Het pad wordt weer wat breder en de camping is nu niet zo ver meer. Na ongeveer 6,5 kilometer zijn we terug op de camping.

les Falloises

Extra tips

Wanneer?

Wij gingen midden april en zoals je op de foto’s kan zien stonden overal bosanemonen in bloei, zorgden de opkomende blaadjes voor wat fris groen en stond er een heerlijk zonnetje. Meer heeft een mens niet nodig, toch? Al koelde het ‘s nachts nog wel heel erg af en werd het dus behoorlijk koud in het busje.

Ik ben ervan overtuigd dat het hier ook in de andere seizoenen prachtig is! Let sowieso op dat je tijdens het wandelen niet uitglijdt als je in een regenachtige periode op stap gaat.

Verblijf?

We huurden een Ford Nugget-busje bij ViaVie in Overijse en reserveerden een plaatsje aan het water op Camping Île de faigneul in Poupehan. Deze camping bevindt zich op een eilandje in de Semois en is uitgerust met alle nodige voorzieningen. Let wel op: de toegangsweg vanuit Poupehan is een smalle straat waar tegenliggers passeren geen evidentie is. Het meest logische is om in de voormiddag van de camping weg te rijden en in de late namiddag terug naar de camping toe te rijden. Dan heb je al iets minder kans op tegenliggers.

Camping Île de faigneul
Ook de moeite: Rochehaut en het panorama over Frahan

Bezoek zeker ook het levendige dorpje Rochehaut en neem een kijkje in de winkel met Ardense specialiteiten. Het is zo verleidelijk dat je hier vast niet met lege handen buiten komt. Geniet in Rochehaut ook van het prachtige uitzicht over Frahan, dat dankzij de meander in de Semois een beetje vergelijkbaar is met de Tombeau du Géant.

Rochehaut en Frahan

Ging jij al eens wandelen in de Belgische Ardennen? Laat je tips gerust achter in de reacties!

Zin in nog meer wandelinspiratie? Klik dan hier!

En voor meer België-artikels, kan je hier terecht!

Dit artikel bevat geen gesponsorde content en is volledig gebaseerd op eigen ervaringen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *