Beeldig Bohinj

Tijdens onze reis naar Slovenië bezochten we niet alleen het betoverende meer van Bled. We gingen ook naar het niet zoveel verder gelegen meer van Bohinj. Dit is het grootste meer van Slovenië en het ligt langs een doodlopende weg tussen de bergen in. Bovendien valt er ook rond dit fotogenieke meer heel wat te beleven.

Slap Savica

Eerst en vooral is er de prachtige Slap Savica. Om deze waterval te bezoeken moet je meer dan 500 treden omhoog wandelen door het bos. Het is een pittige klim, maar boven wacht je een fantastische waterval. Het water gutst langs de steile rotswanden naar beneden en onderaan schittert een kristalheldere poel waarna het water verder naar beneden stroomt richting het meer. Geen aanrader als je in je eentje wil genieten van de natuur, want dit is een erg populaire bezienswaardigheid. Al stoorde de drukte me hier helemaal niet zoals in de Vintgarkloof. Wil je graag zien hoe de waterval schittert in de zon? Dan kom je best ‘s ochtends. Wij waren er rond 11 uur en toen was een deel van de waterval al in schaduw gehuld.

Toegangsprijs: €3 (+ €4 parking)

Slap Savica

Mt. Vogel

Wil je het meer graag eens van bovenaf zien? Neem dan de kabellift omhoog naar Mt. Vogel. Hier krijg je een prachtig zicht over het meer en de Julische Alpen. Zo kan je onder meer de Triglav bewonderen die met z’n 2864 meter de hoogste berg is van Slovenië. Boven op Mt. Vogel zijn er heel wat wandelmogelijkheden en in de winter kan je hier ook skiën. Je kan ook nog een stoeltjeslift nemen naar Orlove Gave. Ook hier is het zicht op de omringende bergen echt fantastisch. Wie graag nog een extra uitdaging aangaat kan vanaf hier ook paragliden over het meer. Dit hebben wij niet gedaan, maar het staat stiekem wel op mijn verlanglijstje.

Toegangsprijs: €23

Mt. Vogel

Mostnica-kloof

In Slovenië stromen heel wat rivieren door adembenemende kloven. Eén van die kloven vind je bij het meer van Bohinj: de Mostnica Korita. Een aangename wandeling brengt je steeds verder langs de heldere rivier. Je kan kiezen voor een lange of een kortere wandeling. De langere wandeling leidt ook nog naar de Mostnica-waterval verderop in de vallei. Wij deden de kortere wandeling, waarmee je gewoon de kloof kan ontdekken, aangezien onze auto maar 2 uur mocht blijven staan. Ik vond het hier een stuk rustiger dan op vele andere plaatsen, maar misschien kwam dat doordat het begin van de kloof helemaal niet zo goed bereikbaar was door werken aan de toegangsweg.

Toegangsprijs: €3

Mostnica-kloof

Zlatorog

Beneden aan het meer, in de buurt van Ribčev Laz, vind je het standbeeld van de ‘Zlatorog’. De Zlatorog is volgens een Sloveense legende een gems met gouden hoorns die leefde in de bergen van het Triglav National Park. De ‘Zlatorog’ is zo een nationaal symbool geworden en je kan hem op verschillende plaatsen terugvinden: als standbeeld, als logo op flesjes bier …

Zlatorog

De brug en het kerkje

Het is misschien wel de meest bekende foto van het meer van Bohinj: de foto van de burg en het kerkje van Johannes de Doper. Ik vond het zelf ook een foto waard. Het heldere water met het keienstrand op de voorgrond en de brug en met het kerkje op de achtergrond: echt fotogeniek! Vanop het brugje zelf heb je trouwens ook een prachtig zicht over het meer!

Bohinj

Uiteraard kan je het meer zelf ook uitgebreider bezoeken door te suppen, te zwemmen of een boottocht te maken. Wandelliefhebbers kunnen ook rond het meer wandelen of één van de andere wandelroutes gaan ontdekken.

TIP: Kom vroeg! We hebben gemerkt dat het in het hoogseizoen namelijk niet altijd even gemakkelijk is om parkeerplaats te vinden in de buurt van het meer.

Heb jij het meer van Bohinj al eens bezocht? Wat vond je ervan?

One thought on “Beeldig Bohinj

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *