Betoverend Bled

Bled, als je er bent is het snel duidelijk waarom dit één van de populairste bestemmingen in Slovenië is. Eerst en vooral is Bled, sinds de Zwitserse Arnold Rikli de thermale bronnen heeft ontdekt, een belangrijke wellness-bestemming. Daarnaast is het meer echt beeldschoon en valt er heel wat te zien en te doen. Wat precies ontdek je in dit artikel!

Wandel of fiets rond het meer

Heb je even tijd en wil je het meer en het eilandje van alle kanten bekijken? Wandel of fiets dan eens rond het meer. De promenade is zo’n 6 km lang en de verscheidene uitzichten zullen je blijven verbazen. Ik vond dit een heel erg leuke manier om het meer te ontdekken.

Neem een pletna-boot naar het eilandje

Wat de gondel is voor Venetië, is de pletna voor Bled. Het bootje kan een 20-tal passagiers vervoeren en wordt bestuurd door een lokale roeier. Niet iedereen kan pletna-roeier worden en het is een zeer gerespecteerd beroep dat binnen bepaalde families van generatie op generatie wordt doorgegeven. De tocht naar het eilandje is rustgevend, dat komt onder andere door het feit dat er geen gemotoriseerde boten op het meer mogen varen. Bovendien is de pletna een soort overdekte gondel, waardoor je niet bang hoeft te zijn om een zonnesteek te krijgen. Eens je op het eiland bent, krijg je even de tijd om de Maria Hemelvaartskerk en de klokkentoren te bezoeken. Vergeet de klok in de kerk niet te luiden, want dat zou geluk brengen. Na je bezoek aan het eiland keer je met dezelfde pletna terug naar je vertrekpunt.

Bezoek het kasteel

Je kan er niet omheen, als je in Bled bent, moet je gewoon het kasteel bezoeken. Wandel over de binnenplaats, neem een kijkje in de kapel, leer bij over de oude beroepen en de geschiedenis van Bled… Maar vooral: geniet van het prachtige uitzicht over het meer.

Wandel naar uitkijkpunt Ojstrica

Niet alleen het kasteel biedt een mooi uitzicht over het meer, je kan ook wandelen naar de uitkijkpunten Ojstrica en Osojnica. Let wel op, voor deze hike heb je stevige schoenen nodig! Het is echt niet verantwoord om op slippers naar boven te wandelen, zeker niet als het geregend heeft. Wij wandelden naar uitkijkpunt Ojstrica rond 6u ‘s ochtends, aangezien onze luchtballonvlucht (waarover later meer) die dag niet door ging, en ondervonden dat het toch wel een stevige wandeling was.

Boven werd ons geduld op de proef gesteld. Van een uitzicht was er eerst geen sprake, het meer zat verscholen achter een dichte mist en bovendien had een groep luidruchtige jongeren het uitkijkpunt ‘ingenomen’. Maar ach, we hadden tijd en besloten geduldig te zijn. De mist trok langzaam een beetje weg, maar de jongeren – die er absoluut geen rekening mee hielden dat de campinggasten beneden nog aan het slapen waren – bleven nog een tijdje wachten op de Instagramzonsopgang die er duidelijk niet zou komen. Uiteindelijk vertrokken ook zij en waren we nog alleen met ons drietjes.

De kalmte was eindelijk teruggekeerd en gefascineerd keken we naar de mist die langzaam wegtrok en terugkwam. Het hoeft niet altijd een cliché-zonsopgang te zijn, toch? We bleven nog even zitten en keerden dan stapje voor stapje terug naar beneden in de hoop dat we niet zouden uitglijden. Wie wil kan nog verder wandelen naar het uitkijkpunt Osojnica, maar dat deden wij omwille van de mist en de gladheid niet.


Vlieg met een luchtballon

Eén van de hoogtepunten van onze reis in Slovenië was zeker de luchtballonvlucht boven Bled. Het was de eerste keer dat ik dit deed en het was een onvergetelijke ervaring. En weet je wat? Het kon me niet schelen dat we hiervoor twee ochtenden om 5 uur zijn moeten opstaan. In dit artikel vertel ik alles over de fantastische vlucht.

Zwem in het heldere water

Op zoek naar verfrissing in het warme zomerweer? Neem dan zeker een duik in het heerlijke water van het meer. Het water is heel erg helder en fris, maar niet ijskoud. Perfect dus voor een zomerse zwempartij! Geen zin om te zwemmen? Je kan ook een sup of een roeiboot huren. Wist je trouwens dat roeien hier een heel erg populaire sport is? Op het meer van Bled werden al verschillende wereldkampioenschappen gehouden en Sloveense roeiers wonnen al verschillende medailles op de Olympische Spelen.

Smul van de traditionele Bled-taart

Je hebt Bled niet bezocht als je niet geproefd hebt van de typische Bled-taart. Je vindt ‘m overal maar de originele taart kan je eten in het Park Café. Hier werd de taart namelijk bijna 70 jaar geleden uitgevonden en wordt hij nog steeds op oorspronkelijke wijze en met de hand gemaakt. En geloof me, dat smaak je! Overheerlijk is hij!

Rodel van heuvel Straža

Zin in iets meer adrenaline? Dan is het zomerrodelen van de heuvel Straža misschien wel iets voor jou. Je neemt de stoeltjeslift naar boven en dan rodel je terug naar beneden met zicht op het meer en het kasteel van Bled. Je bent snel weer beneden, maar leuk is het zeker!

In de buurt: bezoek de Vintgarkloof

Heb je er geen problemen mee om tussen een massa volk een kloof te gaan bezoeken? Ga dan ook eens naar de Vintgarkloof. Het is de meest bezochte kloof in Slovenië en dat merk je. Jammer genoeg was dat bij mij de reden waarom ik er niet echt van heb genoten. Ik ga niet liegen, de kloof zelf is prachtig, de rivier kristalhelder en er hing een mysterieuze mist waardoor ik me in een sprookje waande. Maar die betovering werd snel verbroken door bezoekers die tegen me aan botsten, de regels negeerden en we op brugjes moesten filelopen. Je komt waarschijnlijk dus best vroeg of net heel laat, zodat je in alle rust de kloof kan bezoeken. Al betwijfel ik of er hier in het hoogseizoen wel een rustig moment is.

Tip: camping Bled

Wij verbleven gedurende twee weken met onze tent op Camping Bled aan de oever van het meer. Het is een aangename camping die van alle comfort is voorzien. En het restaurant serveerde heerlijke lokale gerechten. ‘s Zomers is de camping meestal volgeboekt, dus zorg dat je er op tijd bij bent. Liever op hotel? De lokale hotelketen Sava Hotels, waarvan ook de camping deel uitmaakt, lijkt me zeker een aanrader.

Tip: neem de shuttle bus

Aangezien het in het hoogseizoen niet altijd even gemakkelijk is om overal parkeerplaats te vinden, raad ik aan om de shuttle bus te nemen. Wij maakten hier gebruik van om het kasteel en de Vintgarkloof te bezoeken. Handig want met de ‘Julian Alps Card: Bled’ die we bij ons verblijf kregen, konden we deze bus ongelimiteerd gebruiken en de halte was vlak voor onze camping. De shuttle bus zou volgens mij wel nog iets frequenter mogen rijden, maar je bent gelukkig van de parkeerfrustaties verlost.

Na deze reis kan ik zeker besluiten dat Bled een fantastische reisbestemming die je ooit echt eens moet gezien hebben! En met deze tips weet je in ieder geval wat te doen als je er eenmaal bent. 😉

Heb jij het meer van Bled als eens bezocht?

One thought on “Betoverend Bled

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *