5 prachtige eilanden in de Venetiaanse lagune

Als je even aan de drukte van Venetië wil ontsnappen, dan raad ik je aan om ook eens enkele eilanden te gaan bezoeken. Traditioneel gaat het dan om Murano en Burano, maar ook de minder bekende eilanden Torcello, San Michele en San Giorgio Maggiore zijn een bezoekje waard. Waarom precies? Dat vertel ik hier.

#1 – Murano, waar glasblazen centraal staat

Zoals de titel doet vermoeden, staat Murano bekend om de glasblazerijen. Ooit bevonden deze glasblazerijen zich in Venetië zelf. Ze verhuisden uiteindelijk naar Murano omdat het brandgevaar in Venetië te groot werd. Ook nu nog staan verschillende glasblazers klaar om toeristen hun kunsten te tonen. Pik dus zeker een ‘voorstelling’ mee bij een bezoek aan dit eilandje. Daarnaast is het ook gewoon fijn om rond te kuieren door de straatjes en langs de kanaaltjes. En wat dacht je van (window)shopping in alle winkeltjes vol mooie, maar breekbare glazen kunstwerkjes?

Murano

#2 – Kleurrijk Burano

Mijn favoriete eiland in de lagune is zonder twijfel Burano. Wat hou ik van die fotogenieke gekleurde huisjes en hun reflectie in de kanaaltjes. De (amateur)fotografe in mij kan hier echt uren spenderen! Wist je trouwens dat Burano niet alleen bekend staat om de gekleurde huisjes, maar ook om het kant dat hier gemaakt wordt? Kuier door de gezellige straatjes, koop iets in de toffe winkeltjes, drink een koffie op een terrasje en geniet!

Burano

#3 – Torcello, waar alles ooit begon

Nu je al zo ver gekomen bent tot Burano is het helemaal niet zo ver meer naar Torcello. Op dit eilandje, vaak onbekend bij toeristen, is Venetië ooit ontstaan. In de 10e eeuw leefde hier een bloeiende gemeenschap. Vandaag blijft er van al die glorie nog maar weinig over. Vroeger woonden hier duizenden mensen. Nu zijn dat er nog een veertigtal. Maar waarom moet je dit eilandje dan bezoeken? Wel, je hebt er de Ponte del Diavolo (brug van de duivel), de byzantijnse Basilica di Santa Maria Assunta met prachtige mozaïeken, de Chiesa di Santa Fosca… Bovendien is het er erg rustig en vind je er veel meer groen. Ik was na mijn bezoek zeker niet teleurgesteld!

Torcello

#4 – San Giorgio Maggiore, een mooier uitzicht over Venetië krijg je niet

Wanneer je aankomt aan het San Marco-plein hoef je alleen maar het kanaal over te kijken en daar zie je het eilandje San Giorgio Maggiore al liggen. In Venetië heb je verschillende uitzichtpunten, maar op dit eilandje heb je het – volgens mij – mooiste uitzicht over Venetië. Neem de vaporetto naar de overkant, ga de kerk binnen, koop een ticketje en ga met de lift de Campanile naar boven. Het uitzicht dat je van hieruit hebt over de lagune is schitterend!

San Giorgio Maggiore

#5 – Dodeneiland San Michele

Op slechts 400 meter van Venetië ligt het eilandje San Michele dat zelf ook maar 450 meter lang is. In het midden van dit eiland bevindt zich het kerkhof van Venetië. Het is niet alleen de laatste rustplaats voor vele Venetianen, ook enkele bekendheden liggen hier begraven. Denk maar aan de componist Igor Stravinsky, de balletimpresario Diaghilev, de dichter Ezra Pound… Het is een eiland dat toch wel een indruk op je nalaat. Zorg bij een bezoek natuurlijk wel voor het nodige respect!

Isola di San Michele

Heb jij (één van) deze eilanden al eens bezocht?

4 thoughts on “5 prachtige eilanden in de Venetiaanse lagune

  1. Venetië staat al een tijdje op de bucketlist, maar jammer genoeg associeer ik de stad vaak met massatoerisme en het is er nog nooit van gekomen om er eens naar af te zakken.

    1. Ja, massatoerisme heb je hier zeker, maar in de wintermaanden is het hier ook heel erg mooi en een stuk minder druk! Op de Facebookpagina van Venezia Unica worden trouwens vaak week per week voorspellingen geplaatst ivm het aantal toeristen.

  2. Zelf ben ik er nooit eerder geweest en had er eerlijk gezegd ook geen behoefte aan. Mijn partner schijnt de laatste tijden interesse in te hebben en mij mee te nemen, dus probeer ik alvast online info in te winnen. Ziet er prachtig uit en ik wil graag mee, maar ik moet mij ook zien te vermaken

    1. Venetië is zeker niet voor iedereen weggelegd, sommigen vinden het zelfs eerder een soort pretpark-attractie. Als je vindt dat het er prachtig uit ziet, geef het dan zeker een kans! 😉

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *