Geweldig Genève, hoofdstad van de vrede

Belofte maakt schuld, zegt men steeds. En bij mij begon de tijd te dringen om mijn belofte waar te maken. Anita, een Italiaanse vriendin die in Genève studeert, heeft haar studies bijna afgewerkt en ik had beloofd bij haar op bezoek te gaan. Zo spendeerde ik met Hemelvaart dus twee dagen in Genève met mijn persoonlijke gids.

Genève

Genève is na Zürich de grootste stad van Zwitserland. De stad ligt heel dicht bij de Franse grens en bevindt zich dus ook in het Franstalige gedeelte van het land. Het is tevens de thuishaven van verschillende internationale organisaties en ligt vlak aan – je raadt het al – het meer van Genève oftewel het Lac Léman. Het is zeker niet de meest voor de hand liggende bestemming voor een citytrip, maar ik vond het zeker de moeite waard.

Dag 1 – Wat te doen in Genève op een regenachtige dag?

Rondleiding in het Europese hoofdkwartier van de Verenigde Naties

De regenachtige dag was perfect om enkele ‘museum’bezoekjes te doen. Eerste bezoek op de planning: het Europese hoofdkwartier van de Verenigde Naties. Dit is volgens mij iets wat je écht moet gezien hebben als je in Genève bent. Je krijgt tenslotte niet altijd de kans om de gebouwen en vergaderzalen van zo’n belangrijke organisatie te bezoeken.

Het bezoek zelf was dan ook echt interessant. Nadat we de veiligheidscontroles gepasseerd waren en ik m’n badge (mét foto) ontvangen had, startte de rondleiding. We kregen van onze gids uitleg over de samenstelling, doelen, werking en bestuursorganen van de VN. Daarnaast bezochten we ook enkele imposante vergaderzalen. Het was heel erg interessant!

Vergeet je op het Place des Nations, het plein voor de VN, ook niet eens naar de reuzegrote stoel met kapotte poot te draaien. Dit indrukwekkende kunstwerk met de naam Broken chair – hoe origineel – staat symbool voor de strijd tegen de mijnen en clusterbommen en is eigendom van Handicap International.

Kostprijs: 12 fr.

Verenigde Naties Genève

Bezoek aan het Internationale Rode Kruis en Rode Halve Maan-museum

Genève staat niet alleen bekend om de Verenigde Naties, maar deze stad is ook de geboorteplaats van het Rode Kruis. En om het Rode Kruis wat beter te leren kennen is een bezoek aan het museum dan ook een must. ‘Museum’ is misschien niet het juiste woord, ik vind het eerder een ‘belevingscentrum’. De interactieve technologie, audiogids en aanraakgevoelige beeldschermen zorgen ervoor dat je écht in het verhaal betrokken bent. Om eerlijk te zijn, ik ben écht geen liefhebber van musea, maar dit heb ik wel kunnen appreciëren. Daarnaast is er ook een tijdelijke tentoonstelling die bij ons ging over vluchtelingen.

Kostprijs: 15 fr.

museum Rode Kruis Genève

Uitrusten in de Jardin Botanique en kuieren over de Quai Wilson en de Quai du Mont-Blanc

Na de museumbezoekjes was het tijd om een beetje uit te rusten op een bankje in de Jardin Botanique (die waarschijnlijk veel aangenamer is bij mooi weer) en wat te kuieren langs het meer over de Quai Wilson en de Quai du Mont-Blanc. Langs het meer wandelen is een echte aanrader! Het water is helder, de zwanen komen je begroeten, je hebt een prachtig zicht over de stad en de meters hoge fontein. De Jet d’eau is met z’n 140 meter één van de hoogste fonteinen ter wereld en is dus een belangrijk herkenningspunt in de stad.

Kostprijs: gratis

Meer van Genève en Jet d'eau

Dag 2 – En toen kwam het zonnetje tevoorschijn…

La Jonction

Dag twee en de zon was eindelijk van de partij! Perfect voor wat er op onze planning stond. We begonnen met een wandeling naar het viaduct van Jonction waar we een prachtig uitzicht zouden hebben over plaats waar twee rivieren, de Rhône en de Arve, samenkomen. Niet zo speciaal zou je misschien denken, ware het niet dat de twee rivieren een totaal verschillende kleur hebben wat voor een heel leuk effect zorgt als ze samenvloeien. Ik laat de foto’s voor zich spreken. Geloof me, hier komt echt geen photoshop aan te pas! Het is echt fantastisch om te zien!

Kostprijs: gratis

Jonction, Rhône en Arve

Boottochtje op het meer

Met dat mooie weer kan je toch ook gewoon echt niet aan de verleiding weerstaan om een boottocht te maken op het meer. Met het zonnetje op onze snoet en de wind in onze haren was het echt genieten! Tijdens de boottocht krijg je ook uitleg over verschillende bezienswaardigheden langs de route. Hier en daar bleef het bootje ook even stilliggen. Tijdens het toeristische seizoen kan je ook een langere boottocht nemen. Onze boottocht, Sirène et Petits Ports duurde ongeveer een uur. De lange tocht, Châteaux et résidences célèbres, duurt zo’n twee uur en vaart ook Frankrijk even binnen.

Kostprijs: 13 fr.

Meer van Genève en Jet d'eau

Beklimming torens Cathédrale Saint-Pierre

Uitkijkpunten zijn altijd leuk, toch? Wel, dat is nu net wat de Cathédrale Saint-Pierre te bieden heeft. Deze twaalfde-eeuwse, momenteel protestantse kathedraal torent boven het oude centrum van Genève uit. Binnen in de kathedraal vind je de stoel van Calvijn, maar het loont vooral de moeite om de 300 treden naar de torens te beklimmen (al mag je geen last hebben van claustrofobie). Boven op de noordelijke toren word je beloond met een adembenemend uitzicht over de stad, het meer en de omringende bergen. Bij mooi weer kan je in de verte zelfs de Mont Blanc zien liggen, fantastisch toch?

Kostprijs: 5 fr.

Cathédrale Saint-Pierre

Genieten in het park

Genève is een heel erg groene stad, overal vind je gezellige parkjes. Om onze tweede dag af te sluiten en toch nog even van het mooie weer te profiteren, trokken we naar het Parc de la Grange. Ook hier is het echt heerlijk vertoeven, zeker als je even aan de stad wil ontsnappen. Kies een bankje uit, ga mensen kijken, neem je tijd en geniet! Wie weet zie je wel een eekhoorntje passeren!

Kostprijs: gratis

Parc de la Grange

Praktische info

Ik vloog van Zaventem naar Genève met Brussels Airlines. In Genève zelf verbleef ik in Hotel Ibis Genève Centre Gare. Dit hotel is heel erg centraal gelegen, misschien niet direct in de mooiste buurt, maar wel dicht bij het openbaar vervoer. Dit hotel viel in vergelijking met vele andere mee van prijs, al blijft Zwitserland wel heel duur natuurlijk. Vergeet ook niet dat je in Zwitserland betaalt met Zwitserse franken. Dat kon je waarschijnlijk al zien aan de kostprijzen van de verschillende activiteiten.

Zoals ik al zei is Genève zeker geen goedkope stad, maar je kan op vlak van vervoer wel wat uitsparen. Zo is het vervoer van de luchthaven naar het centrum gratis als je een ticketje neemt uit de automaat voor je de aankomsthal binnenkomt. Bovendien krijg je in de meeste hotels bij het inchecken een Geneva Transport Card waarmee je gedurende je hele verblijf gratis gebruik mag maken van het openbaar vervoer (tram, bus…). Nog een kleine tip om je portemonnee (en de natuur) te sparen: vul je flesje aan de kraantjes in de stad. Het water is hier drinkbaar, ook in de hotels, dus je hoeft niet onnodig (dure) plastic flesjes te kopen.

Wist je dat…

 • … er in de tuinen rond de VN verschillende pauwen wonen? Wij konden er eentje spotten!
 • … Genève haar eigen ‘kleine zeemeermin’ heeft? Je kan la petite sirène du lac Léman zien tijdens een boottocht op het meer.
 • … keizerin Sisi in Genève werd vermoord? Ze kreeg dan ook een standbeeld aan de oevers van het meer.
 • … de saaie grijze elektriciteitskastjes in Genève wat opgeleukt zijn?

Genève

Tips voor een langer verblijf

Verblijf je nog wat langer in Genève? Dan kan je misschien een bezoekje brengen aan CERN, horloges spotten in het museum Patek Philippe, lekker shoppen, genieten van het uitzicht over Genève vanop de Mont Salève…

Kortom, Genève is een onverwachte citytrip-bestemming die heel wat te bieden heeft en volgens mij zeker en vast een bezoekje waard is!

Ben jij al eens in Genève geweest? Wat vond je ervan?

5 thoughts on “Geweldig Genève, hoofdstad van de vrede

 1. Genève is inderdaad niet de eerste stad waar je aan denkt voor een stedentrip, maar als ik je blog mag geloven is het inderdaad een aanrader. Het lijkt mij ook een fijne plek om een roadtrip te starten. Wat ontzettend gaaf dat de twee rivieren samenkomen en dat deze ieder een andere kleur hebben. De natuur levert altijd zulke gave plaatjes op. Musea laat ik zelf ook liever links liggen, maar soms blijkt zo’n bezoekje leuker dan in eerste instantie verwacht.

  1. Bedankt voor je leuke reactie, Stéphanie! Jonction was echt onwaarschijnlijk mooi! Oh ja, een roadtrip starten in Genève lijkt me inderdaad een leuk idee 😉

 2. Dag Tjapke, je hebt een zeer leuke blog. Ik ga hier in de toekomst zeker een kijkje nemen als ik inspiratie zoek voor een volgende trip. Vorig jaar ben ik zelf met de familie naar Genève geweest in het begin van juli. Het was er toen elke dag mooi weer. Toch weerhield dit ons niet om de nodige musea te bezoeken zoals het Rode Kruis museum, museum van de stad Genève, Patek Philippe museum en CERN hebben wij bezocht. Allemaal topmusea! Wij hebben geen boottocht gemaakt met een speciale boot op het meer, maar hebben het meer wel enkele malen overgestoken met de ‘openbaar vervoer’-boten die inbegrepen zijn in de Geneva transport card. Dat was een mooie besparing. Verder hebben wij veel langs het meer gewandeld en in de verschillende parkjes gezeten. Ook het kuieren in Rue de Rhône en wegdromen van de mooie horloges, weelderige kledij, exclusieve schoenen,… is een ware beleving die je op niet veel andere plaatsen in Europa kan meemaken. Ik heb de smaak van Genève helemaal te pakken en zou er graag nog eens naar terug keren om deze stad nog beter te leren kennen. Ik zou dan zeker mijn zwembroek meenemen om even in het water te duiken van Lac Léman voor een verfrissende duik aan een van de vele stranden in de stand langs het meer.

  1. Hoi Tim, bedankt voor je leuke reactie! Wat fijn dat mijn blog je kan inspireren! Blijf zeker volgen (ook via de Facebookpagina) om op de hoogte te blijven van nieuwe berichten. Als ik het zo lees, heb je inderdaad een fantastisch verblijf gehad in Genève! Het is dan ook zeker een gezellige stad. Heb je Jonction al gedaan? Dat kan ik je zeker aanraden als je Genève nog eens bezoekt! En een duik in het water lijkt me ook echt heerlijk. Er zijn redenen genoeg om Genève nog eens te bezoeken. Gewoon doen dus! 😉

   1. Dag Tjapke, ik heb enorm hard genoten van Genève. Jonction heb ik tijdens mijn reis niet bezocht wat zeer dom van me was aangezien het op anderhalve kilometer wandelen ligt van het Patek Philippe museum. Maar ik zie het eerder als een reden om nog eens terug te keren naar deze prachtige stad.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *