Venetië: de mooiste uitkijkpunten

Venetië, ah wat een fantastische stad. Ja, ik weet het wel, overal staat ze tussen het lijstje van de steden die je nu net niet moet bezoeken dit jaar. Ach, ik kon het toch niet laten om te schrijven over deze magische stad waar ik ondertussen al 8 keer ben geweest. Er valt zoveel te vertellen dat ik zelfs niet weet waar ik moet beginnen. Als ik dan toch ergens moet beginnen, kies ik de uitkijkpunten. Dat is namelijk het eerste waar ik naar op zoek ga als ik een stad bezoek. Zie hier dus het lijstje met vijf fantastische uitkijkpunten in Venetië.

#1 – Campanile di San Marco

De Campanile di San Marco is misschien wel hét bekendste uitzichtpunt van Venetië. Vaak staan hier dus lange wachtrijen. De toren is zo’n 99 meter hoog en boven heb je een prachtig uitzicht over de lagune. Tijdens het Carnevale di Venezia is dit het startpunt van de Volo dell’Angelo: een engel vliegt dan vanaf de Campanile naar beneden om te landen op het San Marcoplein. Wist je trouwens dat deze campanile nog niet eens zo oud is? In 1902 is de klokkentoren namelijk ingestort. Daarna werd een identieke toren precies op dezelfde plek teruggebouwd. Gek hé?

Prijs: € 8

Campanile di San Marco

#2 – Loggia van de Basilica di San Marco

Boven de ingang van de San Marco-basiliek is er een terras waar je op kunt en vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt over het San Marcoplein. Hier staan ook de vier bronzen paarden die ooit als buit meegenomen werden uit Constantinopel (al zijn het nu replica’s, de echte paarden vind je binnen). Als je het Museo di San Marco bezoekt, heb je toegang tot het terras en bovendien heb je ook binnen een prachtig zicht op de mozaïeken van de basiliek. Twee vliegen in één klap!

Prijs: € 5

Basilica di San Marco

#3 – Fondaco dei Tedeschi

Een ander terras met fantastisch uitzicht is dat van het Fondaco dei Tedeschi. Dit gebouw, waarin nu een luxewarenhuis gevestigd is, bevindt zich vlak naast de Rialtobrug. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht over het Canal Grande, de Venetiaanse daken en de lagune (met Burano en Torcello in de verte). Een echt pareltje! Let wel op: elke 15 minuten mogen er maximum 80 mensen op het terras, daarom wordt ook gevraagd om je bezoek te reserveren. Wij deden dit niet en konden gewoon mee aanschuiven, maar ik vermoed dat dit in drukkere periodes wel een probleem kan zijn. In het warenhuis zelf zijn er gelukkig verschillende plaatsen waar je via de iPads je bezoek nog kan reserveren.

Prijs: gratis

Fondaco dei Tedeschi

#4 – Campanile di San Giorgio Maggiore

Voor het – volgens mij – mooiste uitzicht over Venetië moet je eigenlijk op het kleine eilandje San Giorgio Maggiore zijn. Ook hier heeft de kerk een campanile waar je naar boven kan. De wachtrijen zijn hier een stuk minder lang dan in Venetië zelf. Je kan met de lift naar omhoog en bovenaan geniet je van een adembenemende parnorama. TIP: ga de campanile omhoog bij zonsondergang, dan krijgen de gebouwen een prachtige gouden kleur!

Prijs: € 6

San Giorgio Maggiore

#5 – Scala Contarini del Bovolo

Een beetje verstopt in een doodlopend straatje staat de Scala Contarini del Bovolo, een heel erg mooi gebouw met een slakkenhuisvormige trap. Enkele jaren terug werd de trap terug opengesteld voor publiek. Bovenaan heb je een uitzicht over de Venetiaanse daken, de Campanile en de koepels van de Basilica di San Marco. Ik bezocht deze prachtige trap met een paar collega’s tijdens de Italiëreis van onze laatstejaars. Het was echt genieten: het heerlijke zonnetje op onze snoet, een adembenemend uitzicht en leuk gezelschap. Meer moet dat niet zijn! Met je ticketje kan je ook de Sala del Tintoretto bezoeken op de tweede verdieping waar een kunstcollectie wordt tentoongesteld, maar daar moet je het eerlijk gezegd niet voor doen.

Prijs: € 7

Scala Contarini Del Bovolo

Zo, nu weet je waar naartoe bij je (volgende) bezoek aan Venetië. Een leuke stad die je trouwens gemakkelijk kan combineren met een bezoek aan Venetië is Padova: ook een echte aanrader!

Heb jij Venetië al eens bezocht?

12 thoughts on “Venetië: de mooiste uitkijkpunten

  1. Venetië is ook een belevenis met mijn zusje (je mama) , mijn broer en
    mijn liefste . Op planken lopen laarzen kopen . Ook is het al een tijdje geleden met jou als erasmus studente . Het is altijd iets met de Italianen ze leerden mijn man uien eten. Met jou als gids willen we dit nog eens over doen .Dikke zoen

    1. Haha, inderdaad, dat was nogal een belevenis. Jammer dat ik er toen niet bij kon zijn! We doen dit sowieso nog wel eens over, in Venetië of een andere prachtige stad! 😉 Dikke zoen terug!

  2. Wauw, jij bent al vaak in Venetië geweest! Ben er zelf twee keer geweest, maar het blijft een heel bijzondere stad. Leuke tips en mooie uitzichtfoto’s! 🙂

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *