4 x zien in Padua

Hallo allemaal!

Ik kan het moeilijk geloven dat het al bijna twee jaar geleden is dat ik in september op Erasmus vertrok naar Italië. De gezellige Noord-Italiaanse stad Padua werd ongeveer 5 maanden lang mijn nieuwe thuis. Wat een avontuur was het en wat heb ik ervan genoten! Sinds mijn verblijf in Padova (de Italiaanse benaming voor Padua) heeft de stad voor altijd een plaatsje in m’n hart gekregen. Niet alleen omdat de stad zo mooi is en ik er 5 maanden gespendeerd heb, maar ook omdat ik daar bevriend ben geraakt met Anita. Die vriendschap was dan ook de voornaamste reden waarom ik in juli voor een weekje terug ben gegaan.

Voor velen klinkt Padua helemaal niet bekend in de oren. Dat komt waarschijnlijk omdat het nabije Venetië zó populair is en alle toeristen naar zich toetrekt. Toch is Padua écht een bezoekje waard en ik vertel je hieronder wat mijn vier favoriete bezienswaardigheden zijn.

#1 – Basilica di Sant’Antonio (il Santo)

Dé trekpleister van Padua is de Basiliek van Sint-Antonius, patroonheilige van de verloren voorwerpen. Het is niet de hoofdkerk van de stad, dat is namelijk de Duomo, maar het is naar mijn mening wel de mooiste. Elk jaar komen hier duizenden pelgrims naartoe om het graf van Sint-Antonius te groeten. Vooral de fresco’s met een plafond vol sterren vind ik echt prachtig. En alleen al de buitenkant van deze Basilica is echt imposant.

Wist je dat…?

Wist je dat deze basiliek eigenlijk deel uitmaakt van Vaticaanstad? Vanaf het moment dat je voet zet op het plein voor de basiliek, zet je voet op grond van het Vaticaan.

Basilica di Sant'Antonio
De Basilica di Sant’Antonio

#2 – Prato della Valle

Eén van mijn favoriete plaatsen in Padova is Prato della Valle. Het is een groot, ovaalvormig plein met veel standbeelden, graspleintjes, een fontein en een kanaaltje. Het is hier écht gezellig! Picknicken, spelletjes spelen, studeren, uitrusten … Het kan hier allemaal. Zelfs in de winter is dit plein sprookjesachtig dankzij de kerstlichtjes in de bomen en de reusachtige ‘kerstboom’ in het midden.

Wist je dat…?

Wist je dat dit het grootste plein van Italië en één van de grootste pleinen van heel Europa is?

Prato della Valle
Prato della Valle

#3 – Orto Botanico

De enige plaats in Padua die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat is de Orto Botanico. In oktober 2014 werd deze prachtige botanische tuin uitgebreid met een nieuwe vleugel. Vooral in de lente- en zomermaanden is deze tuin echt een bezoekje waard. Je vindt hier bloemen en planten die afkomstig zijn uit alle continenten en het nieuwe, heel moderne gebouw staat in fel contrast met de Basilica di Santa Giustina. Oud en nieuw gaan hier – naar mijn mening – heel goed samen. Mijn favorieten zijn de vele waterlelies die je overal terug kan vinden in verschillende soorten en kleuren. Ze stonden mooi in bloei toen ik in juli dit jaar de tuin kwam bezoeken.

Wist je dat…?

Wist je dat dit de oudste universitaire botanische tuin is ter wereld die nog steeds op z’n oorspronkelijke plaats gevestigd is? 

Orto Botanico di Padova
Orto Botanico

#4 – Cappella degli Scrovegni

Als je een meesterwerk van Giotto wil gaan bekijken, dan moet je absoluut in de Cappella degli Scrovegni zijn. Je zou het gemakkelijk overslaan, want het kleine gebouwtje valt niet echt op, maar de fresco’s in deze kapel zijn zeker het bezichtigen waard. Binnen mag je geen foto’s nemen want de schilderijen zijn heel erg fragiel. Zelfs de temperatuur en de hoeveelheid zuurstof worden hier op een exact niveau gehouden om de werken zo goed mogelijk te bewaren. Dit systeem is er nog niet zo lang en je ziet dat de fresco’s voordien al heel erg hebben afgezien. Desondanks zijn ze nog steeds prachtig!

Wist je dat…?

Wist je dat de Cappella sinds 2006 kandidaat is om de tweede Unesco-site in Padova te worden?

Cappella degli Scrovegni
Cappella degli Scrovegni – bron foto rechts: Wikipedia

Naast deze vier bezienswaardigheden, heeft het mooie Padova nog zoveel meer te bieden. Wandel door de gezellige straatjes, bestel een Spritz op één van de leuke terrasjes, bezoek de Universiteit of het Palazzo della Ragione, ga shoppen, drink een koffie op Piazza delle Erbe of Piazza della Frutta… Kortom, sla deze prachtige stad zeker niet over als je in de buurt bent!

Ben jij al eens in Padua geweest? Wat vond je ervan?

eindgroet

 

6 thoughts on “4 x zien in Padua

  1. Dankjewel Natasja!! Hihi, ja, Italië is echt zo mooi, één van mijn favoriete landen! Leuk dat ik je geïnspireerd heb om Padua ook eens te bezoeken, zeker doen! 😉

 1. Padua! Die stad vergeet ik nooit meer. Wij deden er zo’n 2 uur over om hier te komen, in de zomerdrukte vanuit het strand in de buurt van Venetië. Onder andere die mooie basiliek stond op de planning om te bezoeken, maar toen we er aankwamen bleek dat je knieën en schouders bedekt moesten worden. Daar had ik destijds, als onervaren reiziger dus geen rekening mee gehouden. Gelukkig konden we met een geleende doek en een kleine aanpassing in mijn kleding uiteindelijk toch nog naar binnen. Toch even een leermomentje 🙂 Mooie foto’s heb je er gemaakt trouwens! En gaaf dat je hier een tijdje hebt mogen wonen!

  1. Bedankt voor je reactie, Yvonne! 🙂 Ik kan goed geloven je Padua door deze ervaringen nooit meer zal vergeten. Jammer dat het zolang duurde voor je er was. En inderdaad, op kledij durven de Italianen nogal streng zijn als je een of andere kerk bezoekt. Wat een geluk dat je toch binnen bent geraakt. Ik probeer altijd een sjaal mee te nemen voor het geval dat, maar af en toe durf ik dat ook al eens te vergeten en dan moet je inderdaad een creatievere oplossing zoeken. 😉

 2. Hallo Tjapke,
  Bedankt dat u uw verhaal met mij kon delen. Ik heb er erg veel van geleerd en u maakt mij enthousiast om meer van deze stad te zien en te leren.
  Groetjes,
  Payal

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *