Toverachtig Toledo

In het laatste artikel in de reeks over mijn citytrip naar Madrid, vertel ik graag wat meer over de plaatsjes die we bezochten in het toverachtige Toledo! Deze stad is heel gemakkelijk te bezoeken met de trein als daguitstap vanuit Madrid en een echte aanrader!

Stad van de drie culturen

Toledo is een van de oudste steden van Spanje en een smeltkroes van culturen. De stad krijgt vaak de bijnaam Ciudad de las tres culturas of ‘stad van drie culturen’. Het is mooi om te zien hoe de verschillende culturen in Toledo een geheel vormen. Het is duidelijk niet voor niets dat deze stad werd erkend als UNESCO Werelderfgoed.

Station

Je bezoek aan Toledo begint eigenlijk al in het station, een prachtig gebouw in mudejarstijl waardoor je je misschien zelfs even in Marokko waant. De moorse invloeden in de architectuur zijn duidelijk zichtbaar en overal vind je mozaïektegels terug. De indruk die ik hier al kreeg, zorgde ervoor dat ik enorm uitkeek naar wat het historische centrum van Toledo nog allemaal voor ons in petto had.

Station Toledo

Met het toeristentreintje naar Mirador del Valle

Na onze aankomst in het station wandelden we over de brug over de Taag, door de stadspoorten en begonnen we aan de klim naar het oude centrum. Die klim viel al bij al nog mee, want er waren roltrappen die ons in een mum van tijd naar boven brachten. Eenmaal in het centrum aangekomen, wandelden we naar het Plaza Zocodover en gingen we op zoek naar het toeristische treintje. We wilden namelijk graag naar de Mirador del Valle, waar je een prachtig uitzicht hebt over Toledo, maar te voet was dit anders toch wat te ver wandelen.

Toledo

Het toeristische treintje vertrok aan het imposante Alcazar. Onderweg kregen we uitleg over de rijke geschiedenis van de stad en op het uitzichtpunt mochten we even uitstappen om foto’s te nemen. Het panorama was echt de moeite waard! Het Alcazar en de kathedraal torenen boven de andere gebouwen uit en de rivier Taag baant zich een weg in de vallei rondom de stad. Wondermooi en zeker niet te missen dus bij een bezoek aan Toledo! Na zo’n 45 minuten waren we terug aan het startpunt.

Mirador del Valle

3 culturen, 3 gebedshuizen

Na onze eerste verkenning met het treintje was het aan ons om op ontdekking te gaan in de stad. Eerst gingen we op zoek naar iets lekkers om te eten en daarna kuierden we door de kleine straatjes. Ik vertelde eerder al dat Toledo de stad is van de drie culturen: de joodse, christelijke en moorse cultuur zijn dan ook sterk aanwezig in het centrum. Voor elke cultuur vind je in Toledo ook verschillende (voormalige) gebedshuizen terug en zo besloten we om er voor elke cultuur/religie eentje uit te pikken. We bezochten een klooster, een synagoge en een oude moskee.

Toledo

Monasterio San Juan de los Reyes

Dit franciscanenklooster is absoluut één van mijn favoriete gebouwen in Toledo! Het schattige binnenpleintje met sinaasappelbomen en de fotogenieke architectuur, ik raakte er niet op uitgekeken. Bovendien was het er verrassend rustig.

Monasterio San Juan de los Reyes

Sinagoga Santa Marìa la Blanca

In het joodse deel van de stad bezochten we een voormalige synagoge. Van buitenaf lijkt het helemaal niet zo speciaal, maar binnen is het echt heel mooi. Vooral het schaduwspel tussen de pilaren zorgde voor een magische sfeer.

Sinagoga Santa Marìa la Blanca

Mezquita Cristo de la Luz

Net voor sluitingstijd kwamen we aan bij deze voormalige moskee, gelukkig mochten we binnen nog snel even een kijkje nemen. Het is klein, maar wel mooi. Vanaf het tuintje naast de Mezquita heb je ook een mooi zicht op de Puerta Nueva de Bisagra en de omwalling.

Mezquita Cristo de la Luz

Kathedraal van Toledo

Uiteraard mocht ook een bezoek aan de gotische kathedraal van Toledo niet ontbreken. Die is niet alleen aan de buitenkant, maar ook vanbinnen heel erg imposant. Misschien zelfs een beetje té…

kathedraal Toledo

Er valt in Toledo natuurlijk nog veel meer te beleven, maar ik denk zeker dat we er enkele hoogtepunten hebben uitgepikt. Ik kijk alvast met een dankbaar hart terug naar deze wondermooie reis met fantastische reisgenoten. En ik hoop dat we snel nog eens samen op ontdekking kunnen gaan!

Heb jij Toledo al eens bezocht?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *