Schitterend Sardinië

De winterblues komen eraan en de grote verkoudheid die is al gearriveerd: het perfecte moment om in gedachten weg te dromen naar parelwitte stranden, helder water, een brandende zon, een frisse zeebries, een blauwe hemel… Naar een bestemming zoals Sardinië bijvoorbeeld. Sardinië is, als ik eerlijk mag zijn, één van mijn favoriete Italiaanse regio’s. Enkele jaren terug reisde ik in de zomer naar dit prachtige eiland en ik viel van de ene verbazing in de andere. Om je te overtuigen dat dit eiland écht de moeite waard is, vertel ik hieronder wat ik er zo schitterend aan vond! Geniet je mee?

Kristalhelder water

Om jullie al meteen te overtuigen: langs de kust van Sardinië vind je zo’n kristalhelder water dat je je op de Caraïben waant. Toen ik in de zee zwom, leek het net alsof het gewoon een zwembad was, zó helder was het water. Je kon echt alles zien. Dat azuurblauwe water geeft een bestemming toch weer net dat tikkeltje meer, vind je ook niet?

Torentje hier, torentje daar

Overal waar je kijkt, vind je op Sardinië kleine torentjes terug: de nuraghi. Deze torentjes van gestapelde rotsblokken werden gebouwd in de bronstijd en worden beschouwd als het belangrijkste archeologische erfgoed van Sardinië. Er wordt nog steeds onderzocht waarvoor ze eigenlijk werden gebruikt, maar men vermoedt dat ze dienden als uitkijkpunten om het eiland te verdedigen.

Sardinië

Prachtige boottocht langs de Golfo di Orosei

We hebben eigenlijk veel geluk gehad dat we deze boottocht hebben kunnen maken. We hadden namelijk een bootje gereserveerd, maar toen we in de haven van Cala Gonone aankwamen, werd er ons verteld dat het te hard waaide om te mogen uitvaren en dat we dus zouden moeten wachten tot de wind ging liggen. De ontgoocheling was groot. Dan maar een aperitiefje drinken om de tijd te verdrijven en hopen dat het minder zou waaien. Even later kwam dan het verlossende bericht, de wind was gaan liggen, we mochten vertrekken en wat een fantastische boottocht was dat, echt ongelofelijk! We zwommen in het helderste water en vaarden langs de ruwe, maar o zo mooie kustlijn met tientallen grotten. Dit was zo heerlijk!

Golfo di Orosei

Flamingo’s spotten nabij Cagliari

In de buurt van hoofdstad Cagliari liggen enkele stagni, meertjes, en met een beetje geluk kan je hier flamingo’s spotten. Het was de allereerste keer dat ik flamingo’s in het wild zag, echt leuk! Het gezellige Cagliari is trouwens ook wel echt een bezoekje waard. Meepikken dus!

Cagliari

Maanlandschap op Capo Testa

Ga zeker eens wandelen op het schiereiland Capo Testa in het noorden van Sardinië. De rotsen die door de wind geërodeerd zijn, zorgen voor een ‘maanlandschap-achtige’ sfeer. Laat je verbeelding de vrije loop: ik herkende in de rotsen een slapende olifant en een pinguïn. 😉 Bij open weer kan je van hieruit ook de kliffen van Bonifacio op Corsica zien. Op het smalste punt is de afstand tussen Sardinië en Corsica slechts 11 km. En na een stevige wandeling kan je natuurlijk lekker uitrusten op het mooie strand van Cala Spinosa.

Capo Testa

Trappen lopen naar Grotta di Nettuno

Grotten, er zijn er genoeg op Sardinië, maar de meest spectaculaire is toch wel de Grotta di Nettuno. Wat ik er zo spectaculair aan vond? De tocht ernaartoe. 656 treden langs een steile rotswand, machtig gewoon. Lastig, dat ook, maar echt wel de inspanning waard! Beneden kom je aan de ingang van de verfrissende grot, daar koop je een ticketje en ga je samen met een gids diep de grot in. Stalactieten en stalagmieten in alle vormen, zelfs een orgel en een kerstboom! Na je bezoek aan de grot, moet je natuurlijk ook weer die 656 trappen terug omhoog, maar ach, het is een avontuur.

Gezellig rondkuieren in Alghero

Iets voorbij Capo Caccia, waar de Grotta di Nettuno zich bevindt, ligt Alghero, ook wel Barceloneta (Klein Barcelona) genoemd, een gezellig kuststadje in het noordwesten van Sardinië. De belangrijkste bezienswaardigheden in dit stadje zijn de haven en de koepel van de Chiesa di San Michele. Heel veel valt hier niet te beleven, maar je moet er toch wel eens geweest zijn.

Alghero en Grotta di Nettuno

Eilandhoppen in La Maddalena en jachten spotten in Porto Cervo

De Arcipelago della Maddalena, gelegen aan de Costa Smeralda, is wellicht de bekendste archipel van Sardinië. De archipel bestaat uit een zevental eilandjes waarvan het grootste ook La Maddalena heet. Vanuit Palau kan je naar hier met de boot overgezet worden. La Maddalena is met een brug verbonden aan het Isola di Caprera, het eiland waar Garibaldi overleed. Ik heb alleen deze twee eilanden bezocht, maar ook de andere eilandjes van deze archipel lijken me de moeite waard, dus ga hier zeker eens eilandhoppen. Verder staat de Costa Smeralda vooral gekend als de kuststreek waar veel rijke mensen een optrekje hebben: luxe en overdaad troef. Porto Cervo ligt in het hart van dit jetsetgebied en het zal je dus niet verbazen dat je hier in de haven wel een aantal luxejachten kan spotten. Let wel op, de prijzen voor een drankje op een van de terrasjes in de haven zijn natuurlijk ook navenant.

La Maddalena

Ruige binnenland aan Gola di Gorropu en street art in Orgosolo

Niet alleen de kust, maar ook het binnenland van Sardinië heeft zeker wat te bieden. Het ruige binnenland wordt gekenmerkt door het Gennargentu-gebergte en de fantastische Gola di Gorropu. De Gola di Gorropu is één van de diepste kloven in Europa en is een paradijs voor wandelaars. Niet zo ver van de Gola di Gorropu ligt het dorpje Orgosolo. Op zich is het helemaal niet toeristisch, maar de vele muurschilderingen of murales die overal in het straatbeeld opduiken moet je wel echt eens gezien hebben. Deze murales hebben vaak een politieke, sociale of historische betekenis. Orgosolo werd eigenlijk eerst en vooral berucht door de hoge criminaliteit en vele moorden en als je goed kijkt dan zie je hier en daar ook nog echt kogelgaten in verkeersborden, muren of garagepoorten. Nieuwsgierig? Ga dan ook zeker eens een kijkje nemen!

Gennargentu en Orgosolo

Dieren herkennen in de rotsen

Eerder in dit berichtje vertelde ik al dat je, met een beetje verbeelding, verschillende vormen kan herkennen in de rotsen op Capo Testa. De slapende olifant en de pinguïn zie je in de foto’s hieronder. Ik ben zeker niet de enige met verbeelding, want enkele rotsen in Sardinië hebben ook echt de naam gekregen van het dier dat je erin kan herkennen. Denk maar aan de Capo d’Orso in Palau, waar je – als je goed kijkt – ook echt een beer kan zien in de rots. Of wat dacht je van de Roccia dell’Elefante? Langs de weg, niet zo ver van het gezellige dorpje Castelsardo, vind je een rots die zelfs met weinig verbeelding op een olifant lijkt. Tof hé?

rotsen Sardinië

Beschermd natuurgebied rond Capo Carbonara

Nog zo’n prachtig stukje Sardinië is het beschermde natuurgebied van Capo Carbonara. Echt een must voor wie van snorkelen houdt. Ook voor wie met de auto een rit wil maken, is het een aanrader. Geniet van de fantastische uitzichten langs de adembenemende kust. Ik liet me alvast verwonderen!

Capo Carbonara

Oh wat wil ik dolgraag nog eens terug naar dit wondermooie eiland. Er is nog zo veel dat ik wil ontdekken en herontdekken! De westkust is voor mij nog onbekend terrein en spreekt me dus ook heel erg aan! Dat is dan voor een volgende bezoek aan dit schitterende eiland! 😉

Ben jij al eens op Sardinië geweest? Wat vond jij ervan?

 

One thought on “Schitterend Sardinië

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *