On the road: 7 Nationaal Toeristische Routes in Noorwegen

Hei hei!

Na een lange pauze ben ik er terug! Ik weet het, ik ben geen blogger die met regelmaat iets nieuws post, daar moet ik eigenlijk verandering in brengen, maar voorlopig hou ik het zo. Weet je nog toen ik in de allereerste Maandag Mijmerdag vertelde over de Nationaal Toeristische Routes in Noorwegen? In totaal zijn het er 18, ze zijn verspreid over het hele land en ik wil ze echt allemaal gezien hebben! Na onze rondreis deze zomer mag ik er al 7 aanvinken en die 7 routes zet ik hier voor jullie op een rijtje. Eén voor één brengen ze je door adembenemende landschappen, telkens zo anders, maar allemaal echt de moeite waard. Ik heb m’n ogen de kost gegeven!

Nationaal Toeristische Routes Noorwegen
Het logo van de Nationaal Toeristische Routes.

1 – Valdresflye

De eerste toeristische route die we tegenkwamen tijdens onze rondreis was de Valdresflye en deze route was meteen een schot in de roos. De Valdresflye loopt van Garli tot Hindsæter en is ongeveer 49 kilometer lang. Je rijdt hierbij door een bergplateau dat ronduit prachtig is! De besneeuwde bergtoppen in de verte, de uitgestrekte meren, kolkende rivieren… Fantastisch! ’s Winters wordt deze weg net zoals vele andere afgesloten wegens de grote hoeveelheid aan sneeuw, maar ook in de zomer kan je op veel plaatsen nog sneeuw aan de kant van de weg vinden en ik moet toegeven, sneeuw in het midden van de zomer, dat is toch altijd een beetje magisch. Neem je tijd, stop waar je kan en geniet!

Valdresflye

2 – Sognefjellet

De Sognefjellet was met z’n 108 kilometer een van de langste routes op onze planning. Daarnaast is het de hoogstgelegen bergpas van Noord-Europa. Het hoogste punt dat je op deze route bereikt, ligt op 1434 meter hoogte en je hebt hier echt een magnifiek zicht over de omliggende bergen met gletsjers. Overal zie je sneeuw en bergmeertjes met ijskoud water. Je ziet hier zelfs mensen langlaufen. Onderweg kom je verschillende rustplaatsen tegen met prachtige panorama’s als uitzicht. Deze route is écht de moeite waard, absoluut één van mijn favorieten! Het is hier zo rustig en zo ongelofelijk mooi. Het kan hier jammer genoeg wel wat mistig zijn, ook bij ons hingen de bergtoppen deels of zelfs volledig in de mist en durfde het al eens regenen. Maar kijk, dat heb je in Noorwegen, je moet de dagen nemen zoals ze komen en soms heb je geluk, soms niet, het is altijd afwachten.

Sognefjellet

3 – Aurlandsfjellet

Dit is volgens mij de smalste route die we gedaan hebben en is eigenlijk een beetje gevaarlijk met een camper. We hoopten dat we niet te veel tegenliggers hadden, want er was echt weinig plaats om elkaar te passeren, met rotsen aan de ene kant en een diepe afgrond aan de andere. Ondanks dit gevaar (het kan namelijk zijn dat je een paar bussen tegenkomt), is deze route ook een echte aanrader! Prachtige vergezichten doen je wegdromen en soms lijkt het wel winter. Je kan niet anders dan respect en bewondering hebben voor de natuur als je hier bent! Vooral het uitzichtpunt Stegastein, waar je een panoramisch zicht hebt over de Aurlandsfjord, is een echte must. Adembenemend is een understatement voor deze route, er zijn gewoon geen woorden voor!

Aurlandsfjellet

4 – Gaularfjellet

De vierde nationaal toeristische route tijdens onze reis was de Gaularfjellet en ook deze route is meer dan het bezoeken waard. Verschillende haarspeldbochten brengen je naar Utsikten. Dit uitzichtpunt is nog maar geopend in juni dit jaar en zorgt voor een prachtig uitzicht. Je ziet de baan de berg opslingeren met daarachter prachtige bergtoppen met hier en daar wat sneeuw en watervallen. Wat is het hier onvoorstelbaar mooi! Een echt pareltje is het! Stop zeker ook eens aan de Likholefossen. Hier brengt een metalen brug je over de kolkende Gaular. Je beseft hier pas echt hoeveel kracht water kan hebben.

Gaularfjellet

5 – Geiranger & Trollstigen

Deze route van 104 kilometer langs de Geiranger en de Trollstigen staat bij veel mensen op de bucketlist en dat was ook zo bij mij. En nee hoor, ook deze route zal je niet ontgoochelen. Neem aan het begin van de route zeker eens de tolweg naar het uitkijkpunt Dalsnibba. Op 1500 meter hoogte kan je hier de Geirangerfjord in de verte zien liggen en je wordt omringd door besneeuwde bergtoppen en gletsjers. Kortom, het is hier prachtig! En dat is nog maar het begin van de route. De Geirangerfjord is volgens mij het echt waard om Unesco-werelderfgoed te zijn, al vind ik het hier net iets té toeristisch. Ook op het uitzichtpunt Ørnesvingen, in de laatste haarspeldbocht van de Ørnevegen (de Adelaarsweg), heb je een wondermooi uitzicht over Geiranger en de Geirangerfjord.

Na Geiranger moet je een overzetboot nemen in Eidsdal en kom je op de weg richting de Trollstigen. Ook hier rijd je door een schitterende omgeving. Een stop aan Gudbrandsjuvet is een echte aanrader en natuurlijk ook aan het mooi aangelegde, maar drukbezochte uitkijkpunt over de elf haarspeldbochten van de Trollstigen. Pas wel op, de Trollstigen is heel erg toeristisch, maar de weg is niet echt aangepast aan het drukke verkeer. Op veel plaatsen is het echt smal en als je daar opeens een bus moet passeren, dan beginnen de problemen pas. Ondertussen staat er zowel achter jou als achter de bus een hele rij auto’s/campers/bussen en kan niemand nog voor- of achteruit. Ellenlange files ontstaan hier, ook doordat er soms auto’s geparkeerd staan omdat er iemand een foto wil nemen. Het is eigenlijk wel grappig om dat spektakel van bovenaf te bekijken, maar waarschijnlijk is het enorm frustrerend en soms wel angstaanjagend als je erin staat en het soms echt op millimeters aankomt. Zoek dus naar de minst drukke momenten en kijk goed uit waar je kan uitwijken, anders zal je veel geduld en stalen zenuwen moeten hebben. Ach, het is een avontuur op zich! Wist je trouwens dat de Trollstigen dit jaar 80 jaar bestaat? Deze weg werd namelijk aangelegd in 1936.

Geiranger - Trollstigen

6 – Atlanterhavsvegen

De Atlanterhavsvegen is misschien wel één van de bekendste Nationaal Toeristische Routes in Noorwegen. Deze route is helemaal anders dan de rest. Je verlaat de magnifieke fjorden en komt terecht in een heel ander Noorwegen, dat van de vlakkere kust met honderden kleine eilandjes en authentieke vissersdorpjes zoals Bud. De route bestaat uit zeven bruggen – waarvan de Storseisundbrug de bekendste is – die verschillende eilandjes met elkaar verbinden. Ook langs deze route zijn verschillende rustplaatsen en uitkijkpuntjes aangelegd. Het is leuk om te zien hoe moderne constructies zo goed samengaan met de natuur. Voor vissers werden verschillende bruggetjes en paden aangelegd. Een must is volgens mij de wandeling langs het pad op Eldhusøya. Van hieruit heb je ook een prachtig zicht op de Storseisundbrug en de omliggende eilandjes. Wij hadden heel mooi weer toen we deze route afreden, maar ik denk dat ze nog spectaculairder en imposanter zou zijn bij stormweer, als de golven tegen en zelfs over de bruggen slaan. Dan pas voel je de kracht van een woelige zee.

Atlanterhavsvegen

7 – Rondane

Ook deze route langs het oudste nationale park van Noorwegen is opnieuw helemaal anders. En al heeft dit traject de naam ‘nationaal toeristische route’ gekregen, erg ‘toeristisch’ kan je het niet noemen. Deze route is namelijk een stuk minder druk dan de rest, dat was tenminste mijn indruk. Je hoeft hier niet te drummen om een foto te kunnen nemen, maar dat wil zeker niet zeggen dat het hier minder mooi is, integendeel. Het uitzichtpunt aan de Stohlbergplassen was mijn favoriet.

Rondane

*TIP* – Vikafjellet

Als ik nog één tip mag geven, dan raad ik je aan om zeker ook eens de bergpas over de Vikafjell te nemen. Deze route is misschien niet omgedoopt tot Nationaal Toeristische Route, maar is de naam eigenlijk wel waard. Adembenemende watervallen, ijskoude meertjes, ook hier sneeuw langs de weg en prachtige bergtoppen. Mooi is het, heel mooi! Op het einde krijg je ook nog een fantastisch uitzicht over Vik, de Sognefjord en de gletsjers in de verte.

Vikafjellet

Kende jij deze routes al of wil je ze graag gaan ontdekken?

Als je meer wil weten over de Nasjonale Turistveger, dan kan je hier terecht.

Wil je weten wat onze precieze route was? Klik dan even hier.

Tot de volgende!

eindgroet

12 thoughts on “On the road: 7 Nationaal Toeristische Routes in Noorwegen

 1. Noorwegen! Zo’n mooi land, echt onwijs genoten van onder andere een aantal van deze wegen. Een aantal zijn ook nieuw voor me en toevallig hadden we het er laatst over dat we nog wel een keer terug die kant op willen. Wie weet… dit is in elk geval erg inspirerend. 🙂

 2. Dag Tjapke
  Wat een mooie reis heb je er weer opzitten. De foto’s (en jouw verslag natuurlijk) spreken boekdelen. Echt mooi.
  Wij zijn een paar jaar geleden in Noorwegen geweest, maar onze kinderen waren toen nog wat klein om lange wandelingen te maken. We hebben toen wel wat steden bezocht en kleine uitstapjes gedaan.
  Ik probeer hier nog af en toe een kijkje te komen nemen.
  veel groetjes en prettige vakantie verder

  1. Hallo Sara!
   Bedankt voor je bezoekje aan mijn blog en de toffe reactie!
   Wat leuk dat jullie ook al eens naar Noorwegen zijn geweest. Jammer van de wandelingen, maar zo heb je een reden te meer om nog eens terug te gaan. 😉
   Het land heeft echt mijn hart veroverd.
   Heel veel groetjes terug!

 3. Geweldige foto’s Tjapke! Alle routes zijn stuk voor stuk prachtig. Zoveel mooie natuur waar je eigenlijk best weinig moeite voor hoeft te doen. Noorwegen staat sowieso hoog op mijn wensenlijstje. Dit jaar gaat het niet meer lukken maar de komende jaren hoop ik echt eens een roadtrip door Noorwegen te kunnen maken.

  1. Dankjewel Stéphanie! Noorwegen is echt zo’n prachtig land, ik ben blij dat dit ook hoog op jouw wenslijstje staat! Ik hoop alvast voor je dat je het land snel eens mag gaan ontdekken, het is er gewoon zo gaaf! 🙂

 4. Oeh, stuk voor stuk prachtig joh! Ik wil dolgraag rondreizen door Noorwegen. Dit soort plaatjes zijn echt magisch mooi! Ga je jouw totale route (met kaartje?) ook nog delen op je blog? Ben ik wel benieuwd naar!

  1. Dankjewel Marcella! Een rondreis door Noorwegen is écht een aanrader! 😉 Ik ben zeker van plan om de volledige route te delen met jullie, mét een kaartje en een paar leuke weetjes natuurlijk!

  1. Dankjewel voor je reactie, Daphne! Wat leuk dat te horen! 😀 Er zullen nog wel een paar posts volgen over dit prachtige land vol reisinspiratie! Hopelijk kan je er snel eens heen! 🙂

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *