Toerist in eigen land: Oostende

20 dagen (!) Is het echt alweer zo lang geleden dat ik nog een berichtje voor jullie postte? Het wordt dus dringend tijd om de ‘radiostilte’ weer te doorbreken. Mijn stage is afgelopen, mijn examens zijn afgelegd en mijn thesis is verdedigd, nu moet ik alleen nog de punten afwachten en ik ben (hopelijk) afgestudeerd! Naast afstuderen, heb ik binnenkort nog een aantal andere leuke vooruitzichten: ik ga een weekje naar Italië, ga drie weken roadtrippen in Noorwegen en ga op een citytrip naar Berlijn. Een drukke zomer met heel veel voer voor nieuwe blogposts. Maar eerst ga ik jullie vertellen over mijn bezoek aan Oostende, waar ik vier weken lang stage liep in een vertaalbureau. Reden te meer om de nieuwe rubriek ‘Toerist in eigen land’ in het leven te roepen en mooie plaatsjes in ons Belgenlandje in de kijker te zetten.

Goed, Oostende dus, de ‘koningin der badsteden’ zoals deze stad vaak ook wordt genoemd werd vier weken lang mijn thuis tijdens mijn stage. Ik kwam al vaker in Oostende, maar veel meer dan het strand en de winkelstraat had ik nog niet gezien, dus dit was hét moment om daar verandering in te brengen. En dat heb ik ook gedaan. Twee weekends besloot ik niet naar huis te gaan en in plaats daarvan de mooie stad Oostende te gaan ontdekken. Wat ik allemaal gedaan heb? Je leest het hier!

Algemeen: Oostende, koningin der badsteden

Oostende ligt ongeveer in het midden van onze Belgische kustlijn en wordt niet voor niets de ‘Koningin der badsteden’ genoemd. De Koninklijke Gaanderijen en de Wellingtonrenbaan bijvoorbeeld herinneren nog aan die status. Maar ook nu nog is Oostende een heel erg populaire badstad. Het Casino-Kursaal trekt veel mensen aan dankzij verschillende theatervoorstellingen en optredens. Het is heerlijk winkelen in de Kapellestraat of uitwaaien op de dijk, de strekdam en het strand. Tijdens de zomer zijn er verschillende ‘beach bars’ waar je kan genieten van een heerlijke cocktail. En het hele jaar door worden er verschillende evenementen georganiseerd, denk maar aan het Filmfestival in september of het Zandsculpturenfestival, dat 18 juni weer van start is gegaan. Oostende heeft echt zoveel te bieden!

Oostende

Meer informatie over evenementen, hotels, restaurants, … kan je vinden op www.visitoostende.be

Terug in de tijd met “Oostende voor Anker”

Van 26 mei tot 29 mei was het, zoals elk jaar, weer tijd voor het feest van de Noordzee: Oostende voor Anker. Voor deze gelegenheid kwamen enkele fantastisch mooie schepen naar de haven van Oostende. Overal stonden kraampjes met lekkere vis, toffe kunst, kledij met streepjes en nog zoveel meer. De straten waren gevuld met muziek, overal hingen er vlagjes: het was echt feest! Ik kuierde door de straatjes, genoot van de muziek, at een heerlijke boterham met gebakken pladijs en volgde de zeezegening mee die dit jaar speciaal voor Oostende voor Anker vervroegd werd. Het is een oecumenische dienst waarbij enkele priesters – de naam zegt het zelf – de zee en de boten zegenen, vragen om bescherming voor iedereen die zich op zee begeeft en bidden voor wie op zee het leven heeft gelaten. De dienst vond plaats op de Godetia, een commando en logistiek ondersteuningsschip van de Belgische marine. Dat had ik dan ook eens meegemaakt! Je krijgt niet elke dag de kans om aan boord te gaan van een militair schip, toch?

Kortom, Oostende voor Anker is een heel erg leuk evenement waar je zeker eens naartoe moet gaan als je de kans hebt. De editie van dit jaar is al voorbij, maar volgend jaar krijg je rond dezelfde periode opnieuw de kans om volledig ondergedompeld te worden in de zeemanscultuur.

Oostende voor Anker

Voor meer info kan je hier terecht: www.oostendevooranker.be

Prachtige streetart: The Crystal Ship

Tijdens de paasvakantie veroverden een aantal nationale en internationale streetartists de straten van Oostende voor het kunstenfestival The Crystal Ship. Je kan momenteel op meer dan twintig plaatsen in Oostende genieten van de hun kunstwerken. Er werd zowel een fiets- als wandelroute uitgestippeld langs de verschillende werken en ik kon het natuurlijk niet laten om zelf ook eens met mijn camera op pad te gaan. Ik ging een gratis kaart halen in de dienst Toerisme en ging op pad. Het werd een wandeling van meer dan 13 kilometer, want ik wilde ook nog een paar andere plaatsen gaan ontdekken. Ik vertrok vroeg op zondagochtend, zodat ik zeker alles op mijn gemak kon doen en ik op tijd terug op mijn appartementje zou zijn. Het was echt leuk om op zoek te gaan naar de kunstwerken. Mijn favoriete werken zie je op de foto’s hieronder. Sommige kleinere kunstwerkjes, zoals de insecten van Pol Cosmo, stonden niet echt op de kaart aangeduid, dus ik moest overal goed opletten en heb er wel een paar gevonden. Het was echt een deugddoende wandeling, al werd die tweemaal onderbroken door een hevige regenbui.

Wil je de kunstwerken van “The Crystal Ship” ook komen ontdekken? Ze blijven normaal gezien nog twee jaar open voor het publiek.

The Crystal Ship

Meer info vind je hier: www.thecrystalship.org

Hotspot: Jilles Beer & Burgers

Ben je op zoek naar een tof restaurant waar je heerlijk kan eten tijdens je bezoek aan Oostende? Ga dan zeker eens naar Jilles Beer & Burgers! Het restaurant op de dijk is nog maar pas open van 13 mei en ik ben het al eens gaan uittesten! Mijn mening? De hamburgers zijn er echt O-VER-HEER-LIJK en het restaurant is heel leuk ingericht: een combinatie van oud en nieuw, heel erg ruim en echt gezellig! Ik vind het alvast een must! Geraak je niet tot in Oostende? Geen nood! Je vindt ook een Jilles Beer & Burgers in Brugge én in Gent. Keuze genoeg dus!

Jilles Beer & Burgers

Wil je meer informatie of wil je meteen al een tafeltje reserveren, klik dan op de volgende link: www.jilles.be

Ziezo, dat was het alweer! Heb ik je warm gemaakt om ook eens een bezoekje te brengen aan Oostende?

eindgroet

6 thoughts on “Toerist in eigen land: Oostende

  1. Eigenlijk heb je mij best enthousiast gemaakt! Ik hoorde kort geleden minder positieve verhalen over deze badplaats maar jouw verhaal en mooie foto’s maken mij toch nieuwsgierig. Fijne tip voor een weekend weg!

  2. Wat een leuk overzicht met prachtige foto’s! Ik ben vorig jaar naar Oostende geweest en maakte vanuit daar diverse tripjes, maar eigenlijk heb ik van Oostende zelf alleen maar het strand gezien. Zonde als ik jouw blog zo lees! Toch nog maar eens terug 🙂

  3. Ik ben niet echt de grootste fan van onze Belgische kust, maar Oostende is echt wel de leukste badplaats om naartoe te gaan. Je hebt er lekkere restaurantjes en leuke streetart, en als het weer een beetje meezit kan je je er best wel amuseren. Toffe foto’s! 🙂

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *