Verslavend Venetië

25 maart 2021, exact 1600 jaar geleden werd de stad Venetië gesticht. Toen werd namelijk de eerste steen van de San Giacomo di Rialto, de oudste kerk van de stad, gelegd. Venetië is een stad die veel toeristen kan bekoren, maar waar anderen dan weer een hekel aan hebben. Een perfect voorbeeld van ‘you love it or you hate it‘. Zelf bezocht ik Venetië ondertussen al zo’n 9 keer en zag ik de stad al in elk seizoen. Voor mij werkt La Serenissima verslavend en bij elk bezoek ontdek ik weer nieuwe dingen. Dus zie hier alvast 15 tips voor een geslaagd bezoek aan Venetië :

#1 – Bezoek de klassiekers

Wie het over Venetië heeft, kan niet anders dan ook de klassieke trekpleisters vermelden, toch?

San Marcoplein en de San Marcobasiliek

We beginnen bij één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Venetië: het San Marcoplein. Dit centrale plein is in veel gevallen de plaats waar toeristen beginnen aan hun bezoek. Aan het plein ligt ook de San Marcobasiliek. Vaak wordt de buitenkant bewonderd, maar de binnenkant blijft voor velen een mysterie. Jammer, want het is echt wel de moeite waard. De koepels zijn vanbinnen helemaal bezet met vooral goudkleurige mozaïeken en vanop het terras boven heb je een prachtig uitzicht over het plein. Vergeet niet om je rugzak voor je bezoek achter te laten in de ‘guardaroba’ enkele straten verder, anders zal je niet binnen mogen!

San Marcoplein

Toegangsprijs basiliek: gratis (tenzij je niet in de rij wil staan)

Toegangsprijs museum + terras: €5

Dogepaleis en de Brug der Zuchten

Een andere belangrijke bezienswaardigheid in Venetië is het Dogepaleis met de Brug der Zuchten. Dit paleis deed vroeger dienst als residentie van de Doge, zetel van de regering, justitiepaleis, gevangenis en archief. Het wordt beschouwd als het mooiste gotische niet-kerkgebouw ter wereld. Bezoek dit prachtige gebouw zeker eens vanbinnen! Je vindt er onder andere de Sala del Maggior Consiglio, de grootste zaal ter wereld die niet door pijlers wordt gestut. In die zaal bevindt zich ook één van de grootste schilderijen ter wereld: Il Paradiso van Tintoretto. Tijdens je bezoek aan het Palazzo Ducale wandel je bovendien ook door de Brug der Zuchten naar de gevangenis waaruit Casanova ooit zou zijn ontsnapt. Vergeet ook op het binnenplein je ogen niet de kost te geven: je kan er een gondel en de imposante Scala dei Giganti (trap van de reuzen) bewonderen. Er valt nog zoveel meer te vertellen over deze fantastische bezienswaardigheid, maar dat laat ik jullie graag zelf ontdekken!

Dogepaleis

Toegangsprijs: €20

Rialtobrug

Toeristische trekpleister op en top, maar je moet ‘m toch eens gezien hebben: de Rialtobrug! Deze brug is de oudste en tevens ook bekendste van de 4 bruggen over het Canal Grande. De huidige brug dateert van 1591 en werd ontworpen door Antonio da Ponte (van wie de naam alvast op z’n lijf geschreven was 😉 ). De Rialtobrug zoals we hem nu kennen werd nog voorafgegaan door een vlotbrug en een houten ophaalbrug. Wandel de brug zeker eens over, snuister in de souvenirwinkeltjes en geniet van het uitzicht over het Canal Grande. Ook ‘s avonds is een bezoek aan de Rialtobrug een must, want dan is hij heel erg mooi verlicht.

Rialtobrug

Toegangsprijs: gratis

#2 – Bewonder de collectie van Peggy Guggenheim

Ik ben eigenlijk geen grote fan van musea, maar ben wel heel erg blij dat ik dit museum ben gaan ontdekken. De Amerikaanse Peggy Guggenheim verzamelde vooral moderne kunst en besloot de kunstwerken in haar bezit tentoon te stellen in Palazzo Venier dei Leoni. Dit ‘Palazzo’ bevindt zich aan de rand van het Canal Grande in de rustigere wijk Dorsoduro. Je vindt er werken terug van onder meer Picasso, Dalì, Miró, Magritte, Klee, Mondriaan en Kandinsky. Peggy hield zelfs zoveel van Venetië dat haar as uiteindelijk ook in de tuin van het museum is uitgestrooid.

Peggy Guggenheim

To live in Venice or even to visit it, means that you fall in love with the city itself. – Peggy Guggenheim

Toegangsprijs: €15

#3 – Bezoek (één van) de prachtige kerken die Venetië rijk is

Naast de San Marcobasiliek, telt Venetië nog heel wat kerken die vaak ook een bezoekje binnen waard zijn. Hieronder zijn twee van mijn favorieten.

Basilica di Santa Maria della Salute

Een iets rustiger stukje Venetië is de wijk Dorsoduro, waar naast het Guggenheimmuseum ook het Punta della Dogana en de Santa Maria della Salute terug te vinden zijn. Deze barokkerk werd gebouwd in de 17e eeuw, rust op 100.000 eikenhouten palen en zal je zeker niet ontgaan als je door het Canal Grande vaart. Het is een echte blikvanger. De kerk werd gebouwd omdat men dacht dat er eindelijk een einde was gekomen aan de pestepidemie. Ga zeker ook eens binnen kijken en loop daarna even verder naar Punta della Dogana. In dit gebouw waar vroeger de douane zat, bevindt zich nu een kunstmuseum, maar wat ik vooral fijn vind, is het uitzicht op de overkant van het kanaal. Loop je verder het hoekje om, dan kan je fijn wandelen langs het Fondamenta Zattere of de vaporetto nemen naar het eiland Giudecca.

Santa Maria della Salute

Toegangsprijs kerk: gratis

Toegangsprijs sacristie: €4

Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari

Ook de gotische Frari-basiliek is een bezoek waard. Deze kerk bevindt zich in de wijk San Polo en is zowel vanbinnen als vanbuiten echt indrukwekkend. De kerk is namelijk 98 meter lang, 46 meter breed en 28 meter hoog. Verrassend dus als je dit gebouw tegenkomt in de wirwar van kleine steegjes. Binnen bevinden zich veel graven van bekende Venetianen. Vooral het grafmonument van Canova trekt de aandacht door zijn piramide-vorm. Canova ontwierp dit monument eigenlijk voor Titiaan, maar werd er uiteindelijk zelf in begraven. Later kreeg ook Titiaan in de Frari-kerk zijn laatste rustplaats recht tegenover Canova en het graf dat oorspronkelijk voor hem bedoeld was.

Frari-basiliek

Toegangsprijs kerk: €3

#4 – Zoek het gebouw met de meeste verdiepingen in het Ghetto

Het Ghetto van Venetië bevindt zich in de wijk Cannareggio en is zoals de naam doet vermoeden de Joodse wijk. Enkele eeuwen terug werd er vastgelegd dat Joden in die wijk mochten wonen en daar heeft het woord ‘getto’ ook zijn betekenis gekregen. ‘s Nachts werd de wijk afgesloten en dat kan je ook nu nog zien. Bovendien was er een probleem met de bevolkingsdichtheid in de wijk: er woonden heel veel mensen op een heel beperkte oppervlakte en daarom zie je ook vandaag nog huizen van zes verdiepingen of meer. Tegenwoordig wonen er nog maar weinig Joden in de wijk, maar je vindt er wel nog vijf synagoges terug. Twee daarvan worden nog gebruikt voor religieuze doeleinden, de andere drie doen dienst als museum.

ghetto Venetië

#5 – Neem een kijkje in één van de schattige boekhandels

Venetië beschikt ook over een aantal leuke boekhandels. Zo heb je Damocle Edizioni waar de creatieve boekjes nog zelf gedrukt worden of Marco Polo, een recentere boekhandel op het eiland Giudecca. Je hebt natuurlijk ook het bekendere ‘Libreria Acqua Alta’, waar de boeken verspreid liggen in een gondel en een badkuip en waar je achteraan ook eens op de boekentrap kan gaan staan. Wie weet zie je wel ergens één van de katten die er wonen en genieten van de gezellige drukte.

Libreria Acqua Alta

#6 – Ga eens naar een concert in een Venetiaanse kerk

Iets wat veel toeristen niet weten is dat er regelmatig concertjes gehouden worden in de Venetiaanse kerken. Vaak gaat het om muziek van Vivaldi die gespeeld wordt door kleine muziekgezelschappen. Waarom Vivaldi? Deze Italiaanse componist werd namelijk geboren in Venetië en is vooral bekend dankzij Le Quattro Stagioni (de vier jaargetijden). In 2018 ging ik samen met mijn reisgezelschap naar een concert in de Chiesa di San Vidal en vond het een fijne ervaring! Het is eens iets anders hé!

concert Venetië

Tickets vanaf €30

#7 – Overnacht eens in een klooster

Tijdens één van mijn bezoeken aan Venetië verbleef ik in Casa Caburlotto, een klooster waar een groot deel van de kamers uitgebaat worden als hotel. Het hotel bevindt zich niet zo ver van het treinstation Santa Lucia en Piazzale Roma en ligt in een heel erg rustige buurt. De prijs valt ook goed mee als je vergelijkt met heel wat andere hotels in Venetië. Verwacht natuurlijk niet te veel: de kamers zijn sober en de luxe is beperkt, maar meer heb je eigenlijk ook niet nodig. Kortom, het is een perfecte en betaalbare uitvalsbasis voor een bezoekje aan La Serenissima!

#8 – Smul van lekkere visgerechten of cicchetti

Zin in een overheerlijk visgerecht of lekkere cicchetti (typisch Venetiaanse tapa’s)? Dan ben je in Venetië aan het juiste adres. Ga bijvoorbeeld eens naar restaurant Il Paradiso Perduto! Hier word je tijdens een heerlijke maaltijd ook nog eens getrakteerd op live-muziek.

eten Venetië

#9 – Bezoek de fijne eilanden in de lagune

Neem zeker eens de vaporetto naar één van de prachtige eilanden in de lagune. Van Murano en Burano heb je hoogstwaarschijnlijk al gehoord. Maar ook Torcello, San Michele en San Giorgio Maggiore zijn zeker een bezoek waard en zijn bovendien een stuk minder toeristisch. Wil je meer info over de Venetiaanse eilanden? Enkele jaren terug schreef ik er al eens een artikel over!

eilanden Venetië

#10 – Bekijk Venetië eens vanuit een ander perspectief

Het is niet alleen leuk om te verdwalen in de kleine straatjes, maar ook om alles eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Venetië heeft heel wat leuke uitkijkpunten in de aanbieding zoals bijvoorbeeld het terras op Fondaco dei Tedeschi, de ietwat verborgen wenteltrap Scala Contarini del Bovolo, het terras van de San Marco-basiliek, de Campanile …

uitkijkpunten Venetië

#11 – Snuister tussen de handgemaakte maskers

Venetië zou Venetië niet zijn zonder Carnaval en de prachtige maskers! Ga dus zeker eens snuisteren in één van de maskerwinkeltjes. Kies de winkeltjes wel goed uit, want voor je het weet heb je een masker gekocht van Chinese makelij. Hoe herken je nu zo’n echte maskerwinkel? Eerst en vooral zijn de kunstenaars vaak bezig met het maken of beschilderen van nieuwe maskers. De maskers zijn gemaakt in papier maché en zijn vaak een stuk duurder dan de namaak-exemplaren. Eén van mijn favorieten is ‘Gli Amici di Pierrot‘, een klein winkeltje aan de overkant van de Rialto-brug. De eigenaars zijn heel erg vriendelijk en de maskers zijn handgemaakt en -geschilderd door de eigenaars zelf.

maskers Venetië

#12 – Snuif de sfeer op tijdens één van de vele evenementen

Venetië is een stad die leeft. Jaarlijks zijn er heel wat evenementen waar je de sfeer kan gaan opsnuiven. Het bekendste evenement is zonder twijfel het Carnevale di Venezia. Dan zijn er gedurende een tiental dagen heel wat festiviteiten. In juli is er het Festa del Redentore, een festival om het einde van de Pest te herdenken. Liefhebbers van kunst kunnen dan weer terecht op de Biënnale van Venetië. En in september is er een grote gondelrace: de Regatta Storica. Kortom, Venetië is een stad waar festiviteiten en evenementen nooit ver weg zijn. Weet wel dat het op deze momenten nog een stuk drukker kan zijn.

Carnaval Venetië

#13 – Koop een vaporetto-pas

De gemakkelijkste manier om je te verplaatsen in Venetië is met de vaporetto. De bootjes varen heel frequent en brengen je zo goed als overal. De tocht door het Canal Grande is alvast een echte must! Bekijk het eens goed en neem een meerdagenpas, dit is meestal voordeliger. Je kan je vaporetto-pas ook al op voorhand bestellen via de website van Venezia Unica.

Canal Grande

#14 – Venetië-bucketlist

Ook al heb ik Venetië zelf al 9 keer bezocht, toch heb ik nog niet alles gezien. Daarom vermeld ik ook nog even wat er nog op mijn Venetië-bucketlist staat. Graag zou ik eens een opera of concert bijwonen in het Teatro La Fenice en wil ik het Arsenale gaan ontdekken. De Biblioteca Marciana lijkt me ook een bezoekje waard en het universiteitsgebouw Ca’ Foscari wil ik ook wel eens binnen omdat je vandaar een mooi zicht hebt op het Canal Grande. En zo zijn er nog wel meer fijne plaatsjes in Venetië die voor mij nog onontdekt zijn!

#15 – En dan de allerbelangrijkste tip om af te sluiten: VERDWAAL EN GENIET!

De beste manier om Venetië te ontdekken is door gewoon lekker rond te kuieren door de kleine steegjes en over de gezellige pleintjes. Zo ontdek je vanzelf prachtige plekjes. Ook leuk als je Venetië bezoekt met kinderen: laat hen op zoek gaan naar het hoogste huisnummer, naar zoveel mogelijk verschillende soorten boten of zoveel mogelijk leeuwen…

Venetië
Venetië

Ben je iets langer in Venetië, ga dan zeker ook eens naar het nabij gelegen Padua.

En jij, wat vind jij van Venetië? Do you love it or do you hate it?

***De prijzen in dit artikel dateren van mijn laatste bezoek aan Venetië in 2019 en kunnen ondertussen dus al veranderd zijn. Door de sluiting als gevolg van de Covid-pandemie was het namelijk niet mogelijk om de meest recente prijzen terug te vinden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *