Veneto: langs indrukwekkende villa’s en kastelen

Wie ‘Veneto‘ zegt denkt waarschijnlijk onmiddellijk aan Venetië, maar wist je dat je in deze regio ook enkele indrukwekkende villa’s en kastelen kan bezoeken?

De meeste villa’s vind je langs de rivier de Brenta en het Brentakanaal. Deze rivier vertrekt vanuit enkele meren in de bergen van Trentino, is zo’n 174 kilometer lang en mondt via verschillende armen uit in de Golf van Venetië. Het stukje waar de meeste villa’s, zomerresidenties van de Venetiaanse adel, zich bevinden wordt ook wel de Riviera del Brenta genoemd.

Andere villa’s vind je dan weer in de Colli Euganei, een groep vulkanische heuvels in de buurt van Padua. Tussen de 15e en de 19e eeuw werden er in Veneto zelfs bijna 4000 villa’s gebouwd. Bovendien staan de villa’s die door architect Andrea Palladio ontworpen werden samen met de stad Vicenza op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Reden te meer dus om er eens eentje te bezoeken!

Hieronder laat ik je graag kennismaken met enkele villa’s en kastelen die ik zelf al heb bezocht. Daarnaast vermeld ik graag ook nog enkele ville venete die nog op mijn ‘te bezoeken’-lijstje staan.

In de Colli Euganei

Villa Barbarigo in Valsanzibio

De villa zelf kan je vanbinnen niet bezoeken, maar de tuinen zijn wel open voor publiek. Ze zijn zo’n 350 jaar oud en werden aangelegd op vraag van de Barbarigo-familie om God te bedanken dat ze gespaard bleven van de pestepidemie. In 2003 werden deze tuinen uitgeroepen tot de mooiste tuin van Italië. Je vindt er onder andere een buxuslabyrint, dat mogelijk zelfs de oudste is in z’n soort, en eeuwenoude bomen. De villa zelf valt met z’n zalmroze kleur in ieder geval op in de tuin. Ook de poort die vroeger gebruikt werd als hoofdingang, toen de villa bereikbaar was over water, is zeker de moeite.

Villa Barbarigo in Valsanzibio

Wil je de tuinen zelf ook eens bezoeken? Meer informatie vind je hier.

Castello del Catajo

Het kasteel van Catajo vind je in de buurt van Battaglia Terme en beslaat ongeveer 40 hectare. Het werd gebouwd in 1573 en was ooit het vakantieverblijf van de Oostenrijkse keizer. De Cortile dei Giganti – binnenplaats van de reuzen – waar men schouwspelen en wedstrijden organiseerde, is indrukwekkend. De volledige binnenplaats kon dankzij een ingenieus systeem zelfs volledig onder water gezet worden om zeegevechten na te kunnen spelen. Beeld je dat maar eens in! Binnen in het kasteel vind je enkele prachtige fresco’s en er is een groot terras waar men een openluchtbal kon houden met zicht op de kasteeltuin en de Colli Euganei. Buiten kan je ook heerlijk kuieren in de Giardino delle Delizie waar je eeuwenoude magnolia’s en zelfs een sequoia kan bewonderen. Of geniet van de reflectie van het kasteel in de visvijver.

Castello del Catajo
Castello del Catajo

Klik hier voor meer informatie over een bezoek aan het Castello del Catajo.

Villa Zaborra – Castello di San Pelagio

In dit kasteel, dat eigenlijk een villa is, vind je een luchtvaartmuseum (Museo del Volo) terug. Gabriele d’Annunzio, een Italiaanse poëet en gevechtspiloot, heeft hier namelijk een tijdje verbleven. Vanaf het vliegveldje dat het Italiaanse leger hier in de omliggende weiden aanlegde, vertrok ook de Volo su Vienna. Deze vlucht naar Wenen ging door op 9 augustus 1918 en had als doel om de Oostenrijkers via flyers te overtuigen zich over te geven. In verschillende kamers van het gebouw leer je meer over deze vlucht en de verschillende vormen van luchtvaart: vliegtuigen, helikopters, luchtballonnen, zeppelins …

Castello di San Pelagio

Via een geleid bezoek kan je ook de kamers waar d’Annunzio verbleef bezoeken en krijg je meer informatie over deze toch wel excentrieke persoon. Bij een bezoek aan het museum, mag je ook de tuin bezoeken. Het vliegtuig en de helikopters die hier staan trekken meteen de aandacht, maar wandel zeker wat verder. Je kan hier ook een prachtige vijver met waterlelies bewonderen of ronddwalen in één van de twee labyrinten.

Castello di San Pelagio

Praktische informatie voor een bezoek aan het Castello di San Pelagio vind je hier.

Langs de Riviera del Brenta

Villa Contarini – Camerini

Villa Contarini is één van de grootste Venetiaanse villa’s en bevindt zich in Piazzola sul Brenta. De voorgevel alleen al is 178 meter lang. Binnen zijn er balzalen, fresco’s, een speciale muziekzaal en een bibliotheek. Er is zelfs een heuse Galleria delle Conchiglie waar de muren en het plafond bedekt zijn met schelpenmozaïeken. Impressionnant is het zeker. Ook hier kan je opnieuw een bezoek brengen aan de tuin. Of beter gezegd het park, want het is 45 hectare groot. Kortom, deze villa is zeker de moeite waard.

Villa Contarini
Villa Contarini

Hier vind je alvast meer info over deze indrukwekkende villa.

Villa Foscari ‘La Malcontenta’

Qua grootte valt deze villa absoluut niet te vergelijken met de vorige, maar dit is één van de villa’s die Palladio ontwierp en staat dus op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Villa Foscari bevindt zich in Mira, langs het Brentakanaal. Dankzij de ligging aan het Brentakanaal was de villa gemakkelijk bereikbaar vanuit Venetië. De villa zou de bijnaam La Malcontenta gekregen hebben omdat – volgens één van de legendes – een echtgenote van één van de Foscari’s hier tijdens de laatste 30 jaar van haar leven in eenzame opsluiting verbleef omdat ze ontrouw zou zijn geweest. Nooit zag iemand haar, ook niet bij de ramen, en ze kreeg nooit bezoek. Dus is het ook nog eens een mysterie hoe ze hier precies 30 jaar lang kon overleven.

Villa Foscari

Informatie over een bezoek aan Villa Foscari en de online gids voor het geleid bezoek vind je terug op deze website.

Villa Pisani

Villa Pisani in Stra behoort tevens tot de grootste ville venete en wordt ook wel la Nazionale of la Regina delle Ville Venete genoemd, de koningin van de Venetiaanse villa’s. Die titel is volgens mij meer dan verdiend. Het is absoluut een imposant en monumentaal gebouw met een prachtig park. In het park vind je onder andere een lange vijver, een orangerie en een labyrint. Ik kreeg hier wat Versailles-, Schönbrunn- en Reggia di Caserta-vibes. Al is Villa Pisani natuurlijk wel wat kleiner dan deze immense paleizen.

Villa Pisani

Villa Pisani werd trouwens gebouwd ter ere van Alvise Pisani, doge van de Republiek Venetië en telde op dat moment 114 kamers aangezien hij de 114e doge was. Ondertussen heeft het gebouw 168 kamers. Ooit was de villa ook even eigendom van Napoleon, de Habsburgse keizerlijke familie en het Huis van Savoye. Maar eind 19e eeuw werd het gebouw overgedragen aan de Italiaanse staat en sindsdien is het een nationaal monument. In de jaren dertig had Mussolini hier een eerste officiële ontmoeting met Hitler.

Villa Pisani
Villa Pisani

Hier vind je de link naar de website van Villa Pisani.

Deze villa’s en kastelen wil ik graag nog bezoeken:

Villa dei Vescovi

Deze villa bevindt zich in Luvigliano di Torreglia, midden in het groen van de Colli Euganei. Het was het buitenverblijf van de vescovi, bisschoppen, van Padova. Deze statige villa heeft trouwens een Vlaams tintje. De fresco’s zijn namelijk van de hand van de Vlaamse schilder Lambert Sustris. Naast de muurschilderingen is er ook een prachtige loggia met zicht op de omliggende heuvels. Het lijkt me in ieder geval echt de moeite. Je kan deze villa niet alleen bezoeken, er worden ook huwelijksfeesten georganiseerd en je kan er zelfs overnachten.

Meer info over de Villa dei Vescovi kan je hier vinden.

Castello Carrarese di Este

Ik heb op het punt gestaan om het Castello Carrarese van Este te bezoeken, maar net op dat moment gingen de hemelsluizen met een knal open en viel ons bezoek letterlijk in het water. Van het kasteel zijn namelijk alleen de muren nog over, toch leek het me wel een bezoek waard, maar dat zal dus voor een andere keer zijn.

Villa La Rotonda

Villa La Rotonda of Villa Almerico Capra bevindt zich niet in de Colli Euganei of langs de Brenta, maar wel boven op een heuvel net buiten Vicenza. Het is misschien wel de beroemdste villa die Andrea Palladio ontwierp. Deze imposante villa is vooral heel herkenbaar dankzij de koepel van bijna 11 meter diameter met oculus. Palladio liet zich hiervoor inspireren door het Pantheon in Rome.

Klik hier voor de officiële website van Ville La Rotonda.

En, lijkt het jou wat om één van deze villa’s of kastelen te bezoeken?

Un grazie enorme alla mia amica Anita per le scoperte e le visite che abbiamo fatto insieme nel 2016 e nel 2022! Spero di poter fare ancora tante altre scoperte insieme. Ti voglio bene, amica mia!

Dit artikel bevat geen gesponsorde content en is volledig gebaseerd op eigen ervaringen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *