Zien en doen in de Jungfrauregio

De Jungfrauregio in Zwitserland is een prachtige streek en ik begrijp heel goed waarom dit mijn mémé haar vaste vakantiebestemming was. In de coronazomer van 2020 trokken ook wij met de tent richting Jungfrauregio. Maar wat valt daar nu eigenlijk allemaal te beleven? Ik kan je zeggen dat we ons echt geen moment verveeld hebben!

Jungfraujoch – Top of Europe

Niet te missen en een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt is een bezoek aan de Jungfraujoch. De Jungfrau zelf is 4158 meter hoog en wordt ook wel de ‘Top of Europe’ genoemd. De Jungfraujoch zelf is het laagste punt op de bergkam tussen de Jungfrau en de Mönch en kan je bereiken met de trein. Hier bevindt zich namelijk het hoogstgelegen treinstation van Europa.

Jungfraujoch

Deze must see is uiterst toeristisch en het ticket is duur, dat moet ik zeker toegeven. Bovendien speelt ook het weer een belangrijke rol, want bij lage wolken zie je boven helemaal niets meer van het prachtige uitzicht over de Aletsch-gletsjer. Maar kieskeurig zijn is niet zo eenvoudig, want de plaatsen op de trein zijn in de zomermaanden snel uitverkocht. Zorg dus dat je zeker een plaatsje reserveert (dat kan meestal bij je accommodatie), want wie op goed geluk gaat komt meestal van een kale reis terug.

Jungfraujoch

Ondanks het prijskaartje en de drukte, vond ik ons bezoek toch echt de moeite waard. Je kan een wandeling maken door een ijspaleis en langs verschillende ijssculpturen. Het uitzicht buiten is op een stralende dag echt magnifiek. Daarnaast kan je ook een wandeling maken over de gletsjer naar de Mönchsjochshütte. Vergeet alleen je zonnecrème niet, want de bergzon is enorm verraderlijk!

Lauterbrunnenvallei

Tijdens onze reis in de Jungfrauregio verbleven wij net buiten het dorpje Lauterbrunnen. Het dorp op zich stelt niet zo heel veel voor, maar de vallei is prachtig! De groene weides tussen de steile bergwanden, de vele watervallen (72!) die samenkomen in de Lütschine, het kerkje van Lauterbrunnen… Van een pittoresk plaatje gesproken, het mag zo een sprookje in. Niet verwonderlijk dat Tolkien zich door dit gebied liet inspireren.

Lauterbrunnen

Wist je trouwens dat je hier achter een waterval kan wandelen? Ga hiervoor naar de Staubbachfall. Deze is ‘s avonds ook verlicht en op 1 augustus, de nationale feestdag van Zwitserland, wordt er vanaf hier ook vuurwerk afgeschoten.

Staubbachfall

Een andere waterval die je kan bezoeken is de Trümmelbachfälle. Deze waterval loopt door een kloof en er komt zo’n 20.000 liter water per seconde naar beneden. Als je hier niet begrijpt wat de kracht van water is, weet ik het ook niet meer. Op het einde van de vallei bij Stechelberg vind je nog een impressionante waterval, de Mürrenbachfall.

Trümmelbachfall

Ook leuk om te doen is een duik nemen in het openluchtzwembad van Lauterbrunnen. Ik heb nog niet vaak gezwommen met zo’n uitzicht!

zwembad Lauterbrunnen

Grindelwald-First

Ook in de vallei aan de overkant valt er heel wat te beleven. Hier ligt Grindelwald, het dorpje waar mijn mémé elk jaar haar zomervakantie doorbracht. Wat een uitzicht heb je hier! Neem de kabellift naar Grindelwald-First en het wordt alleen maar beter. De First is het vertrekpunt van heel wat wandelingen of andere leuke activiteiten. Zo kan je er de First Cliff Walk doen, waarbij je langs de bergwand wandelt met de diepte onder en naast je, en vooral een adembenemend uitzicht voor je. Wandel zeker ook eens naar de Bachalpsee of de andere richting uit, naar de Grosse Scheidegg. Wie weet spot je onderweg wel een marmot. Of zoef naar beneden met de First Flieger en voel je vrij als een vogel. Heerlijk is het hier!

Grindelwald-First

Schilthorn-Piz Gloria, James Bond achterna en de Thrill Walk

Een ander hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) is de Schilthorn. Deze bergtop kan je bereiken met de kabellift vanuit Mürren en is bijna 3.000 meter hoog. Vanaf hier heb je rondom rond een adembenemend uitzicht over onder andere de Jura en de Vogezen en natuurlijk de Berner Alpen met het trio Eiger, Mönch en Jungfrau. Met een beetje geluk kan je zelfs de Mont Blanc zien. Hierboven is alles trouwens in thema ‘James Bond’ ingericht aangezien hier ooit een stuk van de Bondfilm ‘On Her Majesty’s Secret Service’ werd opgenomen. Met dat doel werden het draaiende restaurant Piz Gloria en het helikopterplatform hier eigenlijk oorspronkelijk gebouwd.

Schilthorn

Stap zeker ook eens uit in Birg, het tussenstation van de kabellift richting Schilthorn. Hier kan je de ‘Thrill Walk’ doen, een avontuurlijk wandelpad langs de bergwand met een prachtig uitzicht.

Thrill Walk Birg

Interlaken & uitzichtpunt Harder Kulm

Voor velen begint een bezoek aan de Jungfrauregio in Interlaken, de grootste stad van de streek en mogelijke uitvalsbasis. Deze stad bevindt zich tussen de Thunersee en de Brienzersee in en is wel eens leuk om te bezoeken. Ook voor heel wat sportieve activiteiten zoals bijvoorbeeld paragliden kan je hier terecht.

Interlaken

Wanneer je Interlaken bezoekt, raad ik je aan om zeker ook een tripje naar het uitzichtpunt Harder Kulm mee te pikken. De Harderbahn, een panoramakabelspoor, brengt je in zo’n 10 minuten naar boven of je kan te voet naar boven wandelen. Boven heb je echt een prachtig uitzicht over Interlaken, het helderblauwe water van de Thuner- en Brienzersee en de machtige Berner Alpen op de achtergrond. In het restaurant kan je trouwens ook heel lekker eten. Het is niet moeilijk om te genieten van een heerlijke kaasfondue terwijl je getrakteerd wordt op zo’n mooi uitzicht.

Harder Kulm

Schynige Platte

Een andere leuke plaats om te bezoeken is de Schynige Platte. Een schattig historisch treintje brengt je van Wilderswil naar het bergstation boven. Ook hier kan je genieten van prachtige panorama’s of één van de wandelroutes volgen. Geen zin om veel te wandelen? Dan toch loont het de moeite om naar hier te komen. Je kan hier namelijk ook genieten van een alpenhoornconcertje of op zoek gaan naar de 650 plantensoorten in de alpentuin. Of je geniet gewoon van een aperitief op het terras van het panoramarestaurant.

Schynige Platte

Giessbachfall

Onderweg naar onze camping in de Jungfrauregio maakten we nog een kleine tussenstop aan de Brienzersee. We bezochten namelijk de Giessbachfall. Het was even zoeken, maar uiteindelijk bracht een smal wegje ons naar een parkeerplaats en een korte wandeling later stonden we aan deze prachtige waterval. Ook hier is het mogelijk om achter de waterval te wandelen. Dit was alvast een veelbelovende start van wat een fantastische reis is geworden! En sowieso kom ik nog eens terug om de meren en hun omgeving te ontdekken.

Giessbachfall

Panoramische treinritjes

De beste manier om je te verplaatsen in deze regio is absoluut met de trein en hier en daar een kabellift. Het netwerk is hier echt goed uitgewerkt. Wij hebben de auto enkel genomen om af en toe eens boodschappen te gaan doen, maar voor de rest gingen we overal met de trein of kabellift naartoe. Wij hadden het geluk dat we dit allemaal konden combineren in een speciaal ‘coronapass’ dat in 2020 uitzonderlijk in het leven werd geroepen, maar er zijn in de stations zeker meerdagenpassen te verkrijgen. Goedkoop dat is het zeker niet, maar als je er ten volle gebruik van maakt, dan is het zeker z’n geld waard.

Jungfrauregio

Wondermooie wandelingen

De Jungfrauregio is de perfecte regio voor wie graag gaat wandelen. Ook wie niet zo’n goed conditie heeft of gezinnen met jonge kinderen kunnen hier heerlijk wandelen. Er is echt voor elk niveau wat wils. In dit artikel vind je trouwens een overzichtje van de wandelingen die wij deden tijdens onze reis. Enkele van mijn favorieten zijn bijvoorbeeld de wandeling naar de Bachalpsee, de Panoramaweg van Männlichen naar Kleine Scheidegg of de rondwandeling op de Schynige Platte.

Jungfrauregio

Tip voor kampeerders: Camping Jungfrau!

Voor wie wil kamperen is Camping Jungfrau in Lauterbrunnen een heel erg goede uitvalsbasis. De camping ligt net buiten het dorp en op wandelafstand van het station. Al het nodige is voorzien, er is een klein winkeltje, een restaurant waar je heerlijk kan eten en ook het uitzicht mag er zeker zijn. Let wel op, de camping ligt vlak naast een heliport waar regelmatig helikopters opstijgen en landen. Dit kan voor sommigen misschien wat storend zijn, maar wij waren het snel gewoon.

camping Jungfrau

Uiteraard ben ik ook na deze reis weer teruggekeerd met nieuwe plekjes voor op de bucketlist. Zo zou ik heel graag eens langs de Eiger Trail en naar Berghaus Bäregg wandelen. En natuurlijk staan ook de Thuner- en Brienzersee op mijn wenslijstje samen met de Augstmatthorn en de Brienzer Rothorn. Ach, zo vinden we steeds weer een reden om nog eens terug te gaan, niet?

Ben jij al eens naar de Jungfrauregio geweest en heb je nog een tip? Of wil je er graag eens naartoe? Laat het gerust weten in een reactie onder deze post!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *