Virtuele eindejaarsreis naar Italië

Voor het tweede jaar op rij kan onze eindejaarsreis naar Italië jammer genoeg niet doorgaan. Dat is niet alleen voor onze laatstejaars echt een groot gemis, maar ook voor ons als begeleider. Aangezien we anders vandaag zouden vertrekken, neem ik jullie graag eens virtueel mee op rondreis. Elk jaar zijn er wel een paar verschillen, maar de grote lijnen van onze reis blijven meestal gelijk. Siete pronti?

1 – Pisa

De eerste stop van onze 10-daagse rondreis is Pisa. Hier laten we de leerlingen kennismaken met het Piazza dei Miracoli. Want zeg nu zelf, dit prachtige plein met de iconische scheve toren kan je nu toch niet overslaan als je er praktisch passeert?

Pisa

2 – Firenze

Na ons relatief korte bezoek aan Pisa als opwarmertje, rijden we met de bussen verder naar Firenze, één van mijn favoriete Italiaanse steden. Met ons, begeleiders, als gids trekken de leerlingen door de stad en brengen we een bezoek aan verschillende mooie historische plekken. Vroeger brachten we nog een bezoek aan de Galleria dell’Accademia (waar de David van Michelangelo te bezichtigen is) of het Uffizi-museum. De laatste jaren wordt het echter steeds moeilijker om een bezoek voor een honderdtal leerlingen te reserveren of verliezen we veel tijd door in de rij te staan wachten.

Plaatsen die we meestal wel kunnen bezoeken zijn het Palazzo Vecchio, het Palazzo Pitti met de Boboli-tuinen en met een beetje geluk ook de Cappelle Medicee. We wandelen ook graag eens naar de San Miniato-kerk en het Piazzale Michelangelo die een prachtig uitzicht bieden over de stad. Naast de vele verhalen en weetjes die we hen vertellen, krijgen de leerlingen ook de tijd om zelf rond te kuieren en op ontdekking te gaan.

Firenze

3 – Rome

Na ons bezoek aan Firenze rijden we verder naar Rome, want de hoofdstad van Italië mag natuurlijk niet ontbreken tijdens onze rondreis! Op het programma staan meestal: een bezoek aan het Colosseum en het Forum Romanum, een wandeling langs de Via dei Fori Imperiali, een bezoek aan het Pantheon en de Trevi-fontein… Kortom, de echte klassiekers. We nemen de leerlingen ook mee naar het Vaticaan, waar we een poging doen om de koepel van de Sint-Pietersbasiliek te beklimmen. Ooit waren we hier op Pasen en sprak Paus Franciscus ons toe. Meer over dit bijzondere moment lees je in dit artikel. Ook in Rome zijn er wat vrije momenten waarop de leerlingen zelf op pad kunnen gaan.

Rome
Vaticaanstad

4 – Pompeï

Wat onze eindejaarsreis behoorlijk uniek maakt is dat we vanuit Rome ook een daguitstap maken naar Pompeï, waar we de archeologische site bezoeken. Dit is altijd wel een geslaagd onderdeel van de reis, zeker bij mooi weer. Vroeger hebben we ook nog de Vesuvius zelf beklommen of de Solfatara-vulkaan bezocht. Ook het Reggia di Caserta hebben we eens op het programma gezet, maar een gehaast bezoek is een stuk minder fijn en dus hebben we besloten om het toch maar bij Pompeï te houden.

Pompeï
Vesuvius

5 – Wijn proeven in Montepulciano

Na ons bezoek aan Rome en Pompeï keren we terug noordwaarts. ‘s Middags komen we aan in een wijngaard in de buurt van Montepulciano. De eigenaars Ermanno, zijn zoon Andrea en diens vrouw Elisa leiden ons rond op het wijndomein van Podere della Bruciata. Na de rondleiding krijgen we in Villa Ambra ook de kans om te proeven van de biologische wijnen terwijl we smullen van de heerlijke lunch die Catia voor ons heeft klaargemaakt. Echt genieten! Ook voor de leerlingen is dit een welkom rustmoment en één van de hoogtepunten van de reis.

Podere della Bruciata

6 – Assisi

Na de warme ontvangst bij de familie Rossi zetten we onze rondreis verder. ‘s Avonds komen we aan in Assisi en wie zin heeft kan die avond nog een wandeling maken naar de Rocca Maggiore. De volgende dag brengen we eerst een bezoek aan de Basilica di Santa Maria degli Angeli waar we de leerlingen wat meer vertellen over het leven van Sint Franciscus. Nadat we de Porziuncola hebben bewonderd en op zoek zijn gegaan naar de twee witte duiven springen we op de bus naar het centrum van Assisi. Daar gaan we dan de imposante Sint-Franciscusbasiliek binnen. De leerlingen krijgen daarna even de tijd om rustig rond te wandelen in dit fijne stadje voor we na het middagmaal opnieuw vertrekken naar onze laatste bestemming: Venetië.

Assisi

7 – Ravenna

Onderweg naar Venetië stoppen we indien mogelijk even aan de Sant’Apollinare in Classe, één van de bekende mozaïekkerken in de streek van Ravenna. Zo kunnen we een pauze voor de buschauffeurs combineren met nog wat Unesco Werelderfgoed.

Sant'Apollinare in Classe

8 – Venetië

En last but not least: Venetië. Na een vaporetto-tocht door het Canal Grande laten we de leerlingen vrij om op hun eigen tempo de stad te gaan verkennen. Wie wil kan nog even mee een bezoek brengen aan het Dogepaleis met een leerkracht als gids of een wandeling volgen die we enkele jaren terug hebben uitgestippeld. Op onze laatste bestemming maken de leerlingen vaak van de gelegenheid gebruik om nog wat souvenirs te kopen en te genieten op een terrasje bij mooi weer. Na ons laatste avondmaal keren we samen met de vaporetto terug naar de parking waar de bus ons staat op te wachten.

Venetië

Moe maar voldaan stappen we op de bus naar huis en maken we ons op voor een nachtrit. Uiteraard zijn er nog heel wat andere mooie plekken die we zouden kunnen bezoeken, maar daarvoor hebben we jaren nodig in plaats van de 10 dagen waar we over beschikken. In ieder geval hopen we elk jaar dat de leerlingen zich gedragen, maar vooral dat ze naar huis gaan met mooie verhalen en onvergetelijke herinneringen. En ik hoop met heel m’n hart dat we de reis volgend jaar opnieuw kunnen opstarten!

2 thoughts on “Virtuele eindejaarsreis naar Italië

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *