Monumentaal Madrid (+WIN!)

Ah, Madrid. Het eerste reisje van 2020 was meteen een schot in de roos. Het is misschien niet de eerste stad die in je opkomt als je een citytrip plant, maar wat heeft Madrid me aangenaam verrast! Het is een bruisende stad, met veel groen, prachtige gebouwen en lekker eten. Bovendien is het ook de perfecte uitvalsbasis om de omgeving te gaan verkennen. Wij combineerden ons bezoek aan Madrid bijvoorbeeld met uitstappen naar Cuenca en Toledo, die beiden op de Unesco-werelderfgoedlijst staan. In een vorig artikel nam ik je al mee naar het charmante Cuenca. Vandaag vertel ik je wat meer over wat er in het monumentale Madrid allemaal te beleven valt. En ja, er valt deze keer ook iets te winnen!

Op naar het centrum

Na ons (korte) bezoek aan Cuenca reden we terug naar de luchthaven van Madrid om onze huurauto in te leveren en namen we de metro naar het centrum, waar onze Airbnb zich bevond. Benieuwd naar de indruk die Madrid op ons zou achterlaten. Het appartement was in ieder geval prachtig en super goed gelegen in de buurt van het theater en het Palacio Real en met een metrohalte dichtbij. Dit zorgde ervoor dat we helemaal op ons gemak waren tijdens ons verblijf.

1 – Kunst

In Madrid valt er echt heel wat te zien. Kunstliefhebbers kunnen er zeker hun hart ophalen want aan musea is er geen gebrek. Tot de top 3 behoren het Museo del Prado, het Museo Reina Sofía en het Museo Thyssen-Bornemisza. Het Museo del Prado is vergelijkbaar met het Louvre. Zelf bezochten we dit museum niet, daar hadden we niet genoeg tijd voor, maar we brachten wel een bezoekje aan de andere twee. Op vertoon van mijn lerarenkaart kon ik in beide musea zelfs gratis binnen!

Museo Thyssen-Bornemisza

In het Museo Thyssen-Bornemisza maak je een reis door de tijd langs zalmroze muren en ga je geleidelijk aan van de ene kunststroming naar de andere. Picasso, Canaletto, Degas, Monet, Toulouse-Lautrec, Van Gogh, Mondriaan… De privékunstcollectie van de familie Thyssen-Bornemisza bestaat uit echte topstukken!

Thyssen-Bornemisza

Museo Reina Sofía

Ook het Museo Reina Sofía mocht niet in onze planning ontbreken. Waarom dan? Wel hier staat namelijk de wereldberoemde Guernica van Picasso tentoongesteld. Daarnaast vind je hier ook prachtige schilderijen terug van Miró en Dalí. Wat ons opviel was dat Spaanse scholen hier zelfs met kinderen jonger dan 6 jaar naartoe komen om hen kennis te laten maken met de kunst. Leuk om te zien hoe de jonge kindjes aandachtig luisteren en verwonderd de schilderijen in zich opnemen. Nog een kleine tip: in het museumrestaurant NuBel kan je heel lekker eten.

Reina Sofía

Círculo de Bellas Artes

Ook in het kunstencentrum Círculo de Bellas Artes is het mogelijk om wat kunst op te snuiven. Wij bezochten hier een fotografietentoonstelling. Ook leuk: het Círculo de Bellas Artes heeft een gezellig rooftopterras met een prachtig uitzicht. Perfect voor een heerlijk aperitief!

Círculo de Bellas Artes

2 – Groen

Wat opvalt in deze grote stad, is dat er eigenlijk heel veel groen is waar je tot rust kan komen. Parken, verborgen tuinen, een volledig aangelegde groene gordel… Je merkt dat de Madrilenen hier toch wel veel belang aan hechten.

Stadspark Parque del Buen Retiro

Eén van mijn favoriete plaatsen in Madrid is toch wel het Parque del Buen Retiro. Dit stadspark is zo’n 1,4 km² groot en het is er echt heerlijk vertoeven! Het hoogtepunt van dit park is toch wel het Palacio de Cristal. Dit kristallen paleis maakt vandaag de dag deel uit van het Reina Sofía en je kan er gratis binnen. Met de vijver erbij is het plaatje af en maakt het een sprookjesachtige indruk. Als je in het park verder wandelt of even op een bankje geniet van een heerlijk lentezonnetje en de geur van verse bloesems, zou je bijna vergeten dat je in de vierde grootste stad van Europa bent.

Parque del Buen Retiro

Een iets drukker stuk van het park is het Estanque Grande del Retiro, de grote vijver. Bij mooi weer zie je op het meertje heel wat roeibootjes die je hier kan huren. Aan de rand verzorgen straatartiesten de animatie. Met een beetje geluk spot je ook een aantal schildpadden of groene parkieten die hier in het park ook hun thuis hebben gevonden.

Parque del Buen Retiro

Amandelbloesems in Quinta de los Molinos

In het vroege voorjaar is het park Quinta de los Molinos absoluut een aanrader. Dan staan hier namelijk de amandelbomen in bloei. De heerlijk geurende amandelbloesem trekt heel wat bezoekers aan, maar het is dan ook een prachtig spektakel. Naast de bloeiende almendros, vind je hier ook mimosa en kersenbloesems terug.

Quinta de los Molinos

Jardines de Sabatini

Een ander stukje groen midden in de stad vind je vlakbij het Palacio Real en biedt je ook een prachtig uitzicht op dit imposante gebouw. De Jardines de Sabatini zijn een perfect toevluchtsoord voor wie graag even aan de drukte wil ontsnappen.

Jardines de Sabatini

Madrid Río, de nieuwe groene long

Aangezien men aan het begin van deze eeuw besloten heeft om de ring ondergronds te maken, kwam er heel wat ruimte vrij. Dit zorgde ervoor dat de stadsrand langs de rivier Manzanares werd omgetoverd tot een groot park waar je heerlijk kan fietsen of wandelen. Nog zo’n toevluchtsoord voor wie graag de drukte in de stad even wil ontlopen.

Madrid Río

Tropische tuin in treinstation Atocha

Het contrast kan niet groter zijn. In het drukste station van Madrid vind je een tuin terug met palmbomen en andere tropische planten. Het is een bijzonder zicht! Wist je trouwens dat dit station in 2004 werd getroffen door een terroristische aanval? Even buiten het station vind je een monument om de vele slachtoffers van deze trieste gebeurtenis te herdenken.

Atocha

Templo de Debod

Midden in het groen van Madrid kan je zelfs een Egyptische tempel terugvinden. De Templo de Debod stond oorspronkelijk in Egypte en werd in 1968 verhuisd naar Madrid als geschenk van de Egyptische regering. Een bijzondere bezienswaardigheid is het zeker.

Templo de Debod

3 – Grandeur

Plaza’s, stadspoorten en prachtige gebouwen

Dat Madrid een monumentale stad is, valt onmiddellijk op. De vele plaza’s, stadspoorten en imposante gebouwen vallen niet op één hand te tellen. Hieronder een aantal must sees:

Plaza Mayor

Het Plaza Mayor is het meest centrale plein van Madrid en wordt tevens aanzien als één van de mooiste pleinen van de stad. Het autovrije plein is volledig omringd door een prachtig rood gebouw en vroeg op de ochtend is het hier nog heerlijk rustig.

Plaza Mayor
Plaza de Cibeles

Een andere must see is het Plaza de Cibeles. In tegenstelling tot het Plaza Mayor is dit plein helemaal niet autovrij. Het verkeer raast er voorbij. In het midden vind je de Cibeles-fontein waar de fans van de Madrileense voetbalclubs hun overwinningen komen vieren. Maar het gebouw dat vooral de aandacht trekt is het imposante Palacio de Cibeles, het gemeentehuis van Madrid.

Plaza de Cibeles
Puerta del Sol

Een ander belangrijk en centraal gelegen plein is Puerta del Sol. In het metrostation onder het plein komen verschillende metrolijnen samen en het plein zelf bruist van leven. De meeste toeristen gaan op zoek naar het nulpunt van Spanje of het beeld van de beer met de moerbeiboom.

Puerta del Sol

Palacio Real

Niet te missen in Madrid is het Koninklijk Paleis of Palacio Real. Het is één van de grootste koninklijke paleizen ter wereld en wie wil kan het gebouw ook vanbinnen bezoeken. Wie het liever niet bezoekt kan het paleis bewonderen vanaf de Jardines de Sabatini, het Plaza de Oriente of het Plaza de la Armerìa.

Palacio Real

Catedral de la Almudena

Aan het Plaza de la Armerìa, recht tegenover het koninklijk paleis, vind je nog een imposant gebouw: de Catedral de la Almudena. Je kan zowel de crypte als de kerk zelf bezoeken. De kathedraal is pas in 1993 afgewerkt en daardoor heeft ze een wat atypisch interieur met felle kleuren en modernere schilderingen. De glas-in-loodramen met felle kleuren zorgen op een zonnige dag voor een mooi lichtspektakel.

Catedral de la Almudena

4 – Gastronomie

Wie Spanje zegt, zegt tapa’s! Eén van de plaatsjes die je echt eens moet bezoeken als je van tapa’s houdt is de Mercado de San Miguel. De kraampjes op deze overdekte markt trekken vooral ‘s avonds heel wat klanten die smullen van de heerlijke tapa’s en een lekker aperitief. Uiteraard zijn er in Madrid naast de Mercado de San Miguel nog veel meer plaatsen waar je van de plaatselijke keuken kan genieten!

Mercado de San Miguel

TIP: Metro!

De hoofdstad van Spanje is behoorlijk groot, dat merk je op de luchthaven al! Die bestaat maar liefst uit 4 terminals en is een echt doolhof! Om je te verplaatsen naar en in het centrum, neem je best de metro. Het netwerk is uitgebreid, we hebben nooit langer dan 5 minuten op een metro hoeven wachten en het valt echt mee van prijs.

Wij kochten een toeristenpas van 4 dagen. Dit kostte ons slechts €22,60/persoon en hierin is zowel je kaart (die anders €2,50 kost) als de luchthaventoeslag inbegrepen. Want ja, net zoals wij een diabolotoeslag moeten betalen als we met de trein naar Brussels Airport gaan, moet je in Madrid een toeslag betalen als je met de metro van en naar de luchthaven wil. Maar goed, je hoeft geen supplement meer te betalen als je een toeristenpas koopt. Bovendien kan je met deze pas ook de bus nemen.

WIN WIN WIN! (winactie afgelopen)

Zoals je zelf kan lezen heeft Madrid heel wat te bieden als stedentrip en is er echt voor elk wat wils. En weet je wat? Ik mag een time to momo-reisgids over Madrid weggeven! Volg de stappen onder de foto om mee te doen! De wedstrijd loopt van zondag 14 maart 2021 t.e.m. zondag 4 april 2021. Enkel mensen die in België of Nederland wonen kunnen deelnemen aan deze wedstrijd.

time to momo Madrid
 1. Like en volg Tjapke Op Reis op Facebook en/of Instagram.
 2. Laat in een reactie hieronder weten waarom jij graag eens naar Madrid zou willen gaan. Geef zeker een geldig mailadres op zodat ik contact met je kan opnemen als je hebt gewonnen.
 3. Ik zou het ook waarderen als je mijn post even deelt! 🙂

Succes! Ik zal de winnaar via mail contacteren. Als deze persoon niet reageert voor zondag 11 april 2021, zal er een andere winnaar gekozen worden.

En kreeg jij zin om Madrid te gaan ontdekken?

14 thoughts on “Monumentaal Madrid (+WIN!)

 1. Ohja! Ik wil zo graag winnen!
  Gewoon weg..even me-time..en genieten
  En omdat ik ‘gewoon weg’ de allereerste ben met een reactie op je ‘win win win’
  Groeten, Jozefien

 2. Ik moet dringend mijn Spaans wat oefenen want ik ben dat helemaal aan het verleren. Bovendien wil ik wel eens zien hoe Madrid veranderd is sinds mijn laatst bezoek 10 jaar geleden.

 3. Dit gaat het jaar van de city trips worden omdat ik denk dat verre reizen nog onmogelijk zullen zijn. Madrid heeft me steeds erg aangesproken omdat er zoveel te beleven valt. Deze reisgids zou super handig zijn en zal zeker goed gebruikt worden om zoveel mogelijk van Madrid te zien

 4. Je rêve depuis de nombreuses années d’aller à Madrid, une des seules capitales européennes que je n’ai pas encore eu le bonheur de découvrir. J’aimerais visiter le musée du Prado et ses toiles des maîtres espagnols tels que Goya et Velasquez, le musée de la reine Sofia avec Guernica de Picasso. Une promenade dans cette belle ville me permettrait d’admirer son architecture et de rencontrer la convivialité de ses habitants.

  1. Veuillez lire : Une promenade dans cette ville me permettra d’admirer son architecture et d’apprécier la convivialité de ses habitants (dernière phrase) Merci

 5. Wauw we doen elk jaar een citytrip, en normaal gingen we vorig jaar naar Madrid, door deze onvoorziene tijden ging de reis niet door en we keken er zo naar uit, Dit was een cadeau voor de dochter omdat ze afstudeerde, wat zou ze een gat in de lucht springen moesten we toch kunnen gaan, we duimen 🙂

 6. Ik zou nu al een aantal jaren naar Madrid willen gaan om het Prado-museum, het Queen Sofia-museum te bezoeken. Wandel door deze prachtige stad en bewonder de architectuur, proef de lokale keuken, de tapasbars en meng je onder de lokale bevolking die het erg warm heeft

 7. Een citry-trip, mijn meest geliefde reisvorm. Eens een stad bezocht heb ik weinig behoefte die nogmaals te bezoeken. Maar uitzonderingen maken de regel, zo kan ik van Parijs, Wenen en vooral Madrid niet genoeg krijgen. De cultuur, het bruisende leven, het lekkere eten, de charme van een prachtige stad om door te kuieren. In de parken en huizen van Gaudi. Weet in feite niet wat eerts op te noemen. Maar Madrid doet mijn watertanden naar de tapas, churros, sfeer, kortom naar alles van deze prachtinge stad uitademt. Niet voor niets dat onze keeper Madrid reeds na enkele dagen mist als hij in België op bezoek komt?

 8. Omdat, na het hele Corona-hoofdstuk, een mommy/daddy reisje (zonder kids, dat had je al geraden 😉) hoog op de bucket list staat! 😁

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *