Best of 2020

Dat 2020 een vreemd jaar was is een understatement. Heel wat plannen werden door het coronavirus in de war gestuurd en we moesten onszelf op verschillende vlakken heruitvinden. Ook voor mij was dit het geval. Jullie hebben het vast ook wel gemerkt dat er – ondanks het feit dat ik dit jaar toch enkele mooie reisjes heb kunnen maken – weinig nieuwe artikels verschenen op deze blog. En ook de 5de verjaardag van Tjapke Op Reis is zo goed als ongemerkt voorbij gegaan… Een verklaring hiervoor lees je verder in dit artikel. Maar niet getreurd, deze blog is zeker nog niet aan het einde van z’n verhaal gekomen en ik ben nog lang niet uit verteld. Bovendien merk ik dat ook dit jaar weer meer lezers hun weg vonden naar mijn blog, bedankt daarvoor! Weet dat dat enorm veel deugd doet! En aangezien tradities er zijn om in ere te worden gehouden, dus neem ik jullie ook op het einde van dit ‘speciale’ jaar graag mee in dit jaaroverzicht.

3 populairste artikels van 2020

Ook dit jaar zet ik graag nog eens de 3 populairste artikels die ik schreef in 2020 in de kijker. Het is natuurlijk ook geen toeval dat 2 van de 3 artikels over ons eigen Belgenlandje gaan.

Sprookjesachtig Slovenië

Het populairste artikel dat ik in 2020 schreef was dat over het sprookjesachtige Slovenië. Ik moet toegeven dat dit prachtige land in de zomer van 2019 m’n hart echt wel gestolen heeft. Het is de perfecte bestemming voor natuurliefhebbers.

Slovenië
Wandelen langs de Oude Kalevallei

Zoals velen heb ook ik dit jaar genoten van wandelingen in eigen land. Zo ontdekte ik tijdens de eerste lockdown een parel in m’n eigen buurt die tevens mijn vaste wandelstek werd: de Oude Kalevallei in Merendree. Ik genoot ervan om ‘s ochtends vroeg op m’n fiets te springen, erheen te rijden en dan met de camera in de hand te genieten van de rust in de natuur. Kleine vogeltjes, reigers, hertjes, hazen en zelfs een vos… Elke wandeling stonden mijn zintuigen op scherp.

Oude Kalevallei
Accomodatie: onthaasten in de Bush Box

Het is het recentste artikel dat ik dit jaar schreef, maar het haalt wel de top 3. Het is duidelijk dat de ‘staycation’ aan populariteit heeft gewonnen. En ja, zo gingen ook wij op zoek naar een leuke accomodatie voor een weekendje weg. Gezocht en gevonden: wij gingen naar de schattige Bush Box. Even weg van alles en één met de natuur. Heerlijk genieten en de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de Kalmthoutse Heide.

Bush Box

3 minst gelezen artikels

Uiteraard mogen ook de 3 minst gelezen artikels niet worden vergeten. En jammer genoeg, heb ik hiermee bijna alle artikels die ik dit jaar schreef vermeld. 🙁

6 x wandelen in de Jungfrauregio

Onze reis naar Zwitserland is dit jaar gelukkig toch kunnen doorgaan en ik moet toegeven dat we nog nooit zoveel bergwandelingen hebben gemaakt. Het deed zo’n deugd! En de uitzichten waren adembenemend. De aantrekkingskracht van de bergen, het blijft iets onbeschrijfelijks!

Jungfrauregio
Inspiratie: reisboeken die je doen dromen

We mochten een hele tijd niet op reis en het is ook nu nog steeds niet vanzelfsprekend. Dromen mogen we gelukkig wel nog en ik geef toe, ik heb me dit jaar een beetje laten gaan als het gaat om de aankoop van reisboeken. Je moet ergens je reishonger mee stillen (of eerder aanwakkeren) toch? Ik stelde dan ook een lijstje op met prachtige reisboeken vol inspiratie. En geloof me, dat lijstje moet eigenlijk nog wat aangevuld worden.

reisboeken
Panoramaroute: over de Vršič-pas en langs de Soča

Nog een artikel over het mooie Slovenië in het lijstje dit jaar. Je kan zien dat ik over dit adembenemende land heel wat te vertellen heb. Roadtripjes, lang of kort, ik hou ervan en zo maakten we er ook eentje in Slovenië. De prachtige route over de Vršič-pas en langs de Soča is echt de moeite.

Vršič-pas

3 populairste Instagramfoto’s

Op Instagram was ik dit jaar een stuk actiever dan op m’n blog. Hieronder vinden jullie de 3 foto’s die dit jaar de meeste likes verzamelden. En laten dat in dit coronajaar nu eens allemaal foto’s zijn van België, wat een toeval!

1 – Koude ochtend langs de Oude Kalevallei

2 – Oude Kalevallei in de mist

3 – Mistige ochtend in Hansbeke
 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Tjapke VQ – Tjapke Op Reis (@tjapkevq)

2020 in reizen

Ondanks de hele coronasituatie heb ik afgelopen jaar wel een aantal mooie reizen kunnen maken.

Madrid, Cuenca en Toledo

In de krokusvakantie trok ik met twee collega’s en mijn oud-leerkracht Duits naar Madrid. Spannend, want net op dat moment begon de situatie in Europa sterk achteruit te gaan. Maar wat ben ik blij dat we vertrokken zijn! De reis heeft echt indruk op me achtergelaten, alsof ik een voorgevoel had dat reizen even niet zou mogen. Ik heb in ieder geval geleerd dat op reis kunnen gaan absoluut niet vanzelfsprekend is, maar daardoor geniet ik er eigenlijk nog meer van! Een verslagje van deze reis hebben jullie van mij nog niet gekregen, maar dat volgt zeker nog hoor 😉

Madrid
Zwitserland

Begin 2020 hadden we onze reis naar Zwitserland al geboekt, dus het was afwachten of we in de zomer uiteindelijk mochten vertrekken. Code rood? Code oranje? Ik was pas gerust toen we eindelijk op de camping aankwamen. Deze reis zouden ze niet meer van ons afpakken. Hoewel het door de coronamaatregelen een beetje anders was dan anders, heb ik ook van deze reis enorm kunnen genieten. Het wandelen in de bergen deed echt zo’n deugd!

Zwitserland

Staycation in de Bush Box

Begin september voelden we dat Zwitserland niet ons laatste reisje van 2020 zou worden, dus begonnen we plannen te maken voor de herfstvakantie. Aangezien we bang waren dat naar het buitenland gaan geen optie zou zijn, zochten we dan maar iets in België zelf. Na wat rondzoeken op internet, kwamen we bij de Bush Box terecht. Er was nog plaats en zo had ik ook iets om naar uit te kijken voor mijn verjaardag. Een tweede lockdown was nakend, maar gelukkig zaten wij veilig en wel te genieten in de Bush Box toen die werd uitgesproken en kregen we van de overheid de kans ons weekendje volledig te beleven. Ook tijdens dit weekendje stonden ‘genieten’ en ‘vertragen’ centraal en wat had ik daar op dat moment nood aan. Even weg van alles… Heerlijk!

Bush Box

Reis naar binnen

“Tjapke Op Reis” heeft het afgelopen jaar een nieuwe, uitgebreidere betekenis gekregen. Het gaat niet alleen meer over op reis gaan naar het buitenland, het gaat ook over op reis gaan binnen in mezelf. Een soort persoonlijke, innerlijke, soms zelfs spirituele reis. Vorig jaar liet ik al eens vallen dat ik het soms moeilijk heb om tijd voor mezelf te maken. Zelfzorg, het was één van mijn goede voornemens voor 2020.

Van negatief naar positief

Na een woelige periode enkele jaren terug en de officiële scheiding van mijn ouders dit jaar, merkte ik dat ik heel graag op zoek wilde gaan naar innerlijke rust, meer veerkracht, meer zelfliefde en ja, ook naar geluk. Zoals jullie misschien wel weten schrijf ik al enkele jaren wekelijks in een schriftje op wat me gelukkig maakt en waar ik dankbaar voor ben. De kleine gelukjes, zeg maar. Deze gewoonte en het verleggen van mijn focus heeft me geholpen om na een periode van niet alleen verdriet, maar vooral veel boosheid en frustratie, het leven opnieuw van de positieve kant te bekijken. Ik wilde daar graag nog een stapje verder in gaan en de hele coronasituatie heeft me op dat vlak een duwtje in de rug gegeven.

Nieuwe inzichten

Tijdens de lockdown begon ik dus een zoektocht naar innerlijke rust en zelfliefde. Ik ging vaker wandelen met de camera in de hand, kocht en las ‘Omdat het kan‘ van Eva Daeleman, luisterde naar de ‘Elke dag vakantie’-podcast en als kers op de taart volgde ik in augustus de Happiness Challenge van Mo Gawdat en Rituals. Ik noteerde de nieuwe inzichten in een schriftje en deed af en toe een meditatie-oefening. Op tijd naar bed en nog even wegdromen met een boek werd mijn ‘zelfzorg zonder schuldgevoel’-momentje. Ik kocht een elektrische fiets en ga sindsdien elke dag, in weer en wind, met de fiets naar m’n werk. En ik kreeg steeds meer interesse in koken.

Stap voor stap leer ik een aantal van die nieuwe inzichten in praktijk om te zetten en meer tijd te maken voor dingen waar ik energie van krijg. Ik geniet nog intenser van de kleine gelukjes die m’n pad kruisen. Ik leer luisteren naar wat ik nodig heb en tijd nemen om m’n gedachten even te verzetten en niet altijd druk druk druk te zijn. De ene dag gaat het makkelijker dan de andere, maar ook dat leer ik te accepteren.

Weinig ruimte voor inspiratie en creativiteit

Ondanks het feit dat ik momenteel deze reis maak naar binnen, was er de afgelopen tijd weinig ruimte vrij in mijn hoofd om te schrijven voor deze blog. Het voelde niet goed, het kwam niet spontaan, de creativiteit was ver te zoeken en dan weet ik dat ik het beter even laat liggen, een ‘writers block’ zeg maar. Nochtans schrijf ik graag, niet omdat het moet, wel wanneer ik inspiratie heb en in een soort ‘flow’ zit – zoals nu, terwijl ik dit schrijf – maar deze momenten waren in 2020 eerder zeldzaam. Ik mis ze wel, die momenten waarbij de woorden vanzelf komen, maar ik weet ook dat ik mezelf de tijd moet gunnen om terug die ruimte te creëren in m’n hoofd. En we zien wel, niets moet, alles mag, wat komt dat komt… En – als jullie me een beetje volgen – dan weten jullie ondertussen ook wel al dat jullie niet op een vast moment een nieuw artikel moeten verwachten 😉

De reis gaat verder

Ondertussen gaat mijn ‘spirituele’ reis verder en blijf ik nieuwe inzichten opzoeken. Ik schreef me onlangs in voor een online traject rond ‘zelfzorg voor leraren‘ omdat ik voel dat mijn job mentaal soms veel van me vraagt. Ik kocht verder ook het boek Licht Leven van Nanne van der Leer, waar ik heel benieuwd naar ben. En zo zal er komend jaar nog wel het een en ander bij komen.

De weg die ik afleg is hobbelig, er zijn ups en downs, maar ik leer veel bij over mezelf en kan mezelf ook vaker eens als prioriteit zien. En ik besef ook hoe waardevol deze ‘reis’ eigenlijk is. Veel waardevoller dan te proberen voldoen aan de druk die de maatschappij ons ‘oplegt’. Alsof we op verschillende leeftijden moeten voldoen aan een checklijst om ‘geslaagd’ te zijn in het leven. Ik geloof echt dat het belangrijker is van onszelf te leren houden, ons geluk niet volledig te laten afhangen van anderen en onze emoties te leren toelaten zodat we het beste van onszelf kunnen geven.

En met deze gedachte sluit ik dit bericht graag af en wens ik jullie van harte een gelukkig nieuwjaar toe! Laten we hopen dat 2021 heel wat moois voor ons allen in petto heeft.

Dit artikel bevat een aantal affiliate links. Dit betekent dat ik een klein beetje geld verdien als jij via één van deze links een bestelling plaatst. Goed nieuws: dit kost jou niets extra, maar je doet er mij wel een plezier mee! 🙂

One thought on “Best of 2020

  1. Wat een raar jaar hé. Fijn dat je toch naar Spanje en Zwitserland kon, én een gave trip in eigen land hebt gemaakt. Die Bush Box staat erg hoog op mijn wishlist. Als we ooit weer naar België mogen… dan wil ik daar naartoe!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *