Reizen buiten Europa: vergeet je visum niet!

Ik reis heel graag binnen Europa, omdat ik vind dat ons continent echt zoveel te bieden heeft. Maar stiekem droom ik ook wel van een aantal reisjes naar landen buiten Europa. Zo staan Canada, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Patagonië op mijn verlanglijstje. Stuk voor stuk zijn het landen met een adembenemende natuur. Voorlopig blijft het nog een droom, want hé, zo’n reisjes doe je niet zomaar even toch? Er valt trouwens ook heel wat te regelen als je naar één van deze bestemmingen op reis wil. Zo moet je voor heel wat landen een visum aanvragen voor vertrek, want anders mag je het land niet binnen. Tot voor kort beeldde ik me in dat dat echt zo’n ongelofelijke papieren rompslomp is, maar via de website VisumBuitenland.be is dat niet het geval. Daar kan je namelijk voor heel wat landen snel, eenvoudig en goedkoop een visum of een reistoestemming aanvragen.

eTA Canada

Canada is bijvoorbeeld een land waarvoor je een eTA nodig hebt. ‘eTA’ staat voor ‘electronic Travel Authorization’, een elektronische reistoestemming dus. Dit zorgt ervoor dat je niet naar het consulaat hoeft te gaan om een visum te gaan aanvragen. Bovendien kan je het snel en goedkoop online regelen. Handig, niet? Ook de Canadese overheid raadt aan om een eTA aan te vragen voor je vertrek, anders mag je zelfs gewoonweg het vliegtuig niet op. Je hebt deze eTA trouwens ook nodig als je gewoon een tussenlanding maakt in Canada.

Het eTA Canada is vijf jaar geldig na aanvraag, tenzij je paspoort vroeger vervalt. Tijdens de geldigheid mag je een onbeperkt aantal keer naar Canada reizen, maar je verblijf mag maximum 6 maanden duren.

Bron: Pixabay

NZeTA Nieuw-Zeeland

Sinds 1 oktober 2019 kan je niet meer visum-vrij naar Nieuw-Zeeland reizen en moet je ook voor dit land een eTA aanvragen. Dat heet dan een NZeTA. Deze reistoestemming is vergelijkbaar met die voor Canada, maar er zijn andere voorwaarden en een andere geldigheidstermijn aan verbonden.

Het NZeTA is slechts 2 jaar geldig. Binnen die periode mag je een onbeperkt aantal keer naar Nieuw-Zeeland reizen, maar je bezoek mag maximaal 3 maanden duren. Bovendien mag je binnen een tijdspanne van 1 jaar, in totaal maximum 6 maanden in Nieuw-Zeeland verbleven hebben. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je paspoort nog minstens 3 maanden geldig moet zijn na je geplande vertrek uit Nieuw-Zeeland. De andere voorwaarden kan je terugvinden op de website.

Bron: Pixabay

Hoe aanvragen?

Om het eTA aan te vragen moet je eerst een formulier invullen met je reis- en contactgegevens en daarna de gegevens van de verschillende reizigers voor wie je een eTA wil aanvragen. Je krijgt ook telkens uitleg bij wat je moet invullen. Zo is alles duidelijk en geef je zeker de juiste gegevens door. Vervolgens controleer je best nog eens heel goed de ingevulde gegevens, want een foutje kan wel eens grote gevolgen hebben. Na de controle van de gegevens is het tijd om te betalen.

Hoeveel kost het?

De aanvraag van een reistoestemming voor Canada kost €19,95 per eTA. Als je een spoedlevering wil, betaal je een toeslag van €17,50 per eTA. Zodra de aanvraag door de immigratiedienst is goedgekeurd – dat duurt normaal gezien zo’n 72 uur – krijg je jouw eTA in je mailbox. Bij spoedaanvraag ontvang je je eTA meestal binnen de 20 minuten.

Aangezien men in Nieuw-Zeeland een toeristenbelasting heeft meegerekend in de prijs, kost een NZeTA €39,95 per persoon. Ook hier is de toeslag voor een spoedlevering €17,50 per persoon. De normale verwerking van het NZeTA duurt ongeveer vijf werkdagen, maar bij spoedlevering wordt je aanvraag meestal binnen het uur verwerkt.

Uiteraard kan je je visum of reistoestemming ook steeds aanvragen via de website van de overheid van het land waar je naartoe wilt. Maar dan gebeurt alles in het Engels en krijg je niet de handige Nederlandstalige ondersteuning bij het invullen van het formulier. Ook moet je dan vaak per reiziger een aparte aanvraag doen, terwijl je dit bij VisumBuitenland.be allemaal in één aanvraag kan doen. Hoe je jouw aanvraag ook doet, ik raad je aan om er op tijd aan te beginnen! Je weet nooit hoeveel stress er zo voorkomen kan worden 😉

Ik hou het voorlopig nog op reizen binnen Europa. Maar mocht het er toch eens van komen, dan weet ik wel waar ik mijn visum of reistoestemming zal aanvragen!

Dit artikel is het resultaat van een betaalde samenwerking met VisumBuitenland.be.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *