Panoramaroute: Großglockner Hochalpenstraße

Na een fantastisch verblijf in Slovenië, maakten we van onze terugrit opnieuw een ontdekkingstocht. En gezien mijn voorliefde voor bergpassen stond er opnieuw een panoramaroute op de planning. We mochten namelijk dankzij de Oostenrijkse Dienst voor Toerisme de Großglockner Hochalpenstraße ontdekken.

Algemeen

De Großglockner Hochalpenstraße is een tolweg van zo’n 48 kilometer lang. De pas loopt van Fusch an der Großglockner naar Heiligenblut (of omgekeerd). Het hoogste punt bevindt zich op 2505 meter en onderweg kan je – bij mooi weer – genieten van prachtige panorama’s. Hoogtepunt op de route is echt wel de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe. Hier heb je zicht op de hoogste berg van Oostenrijk – de 3798 meter hoge Großglockner – en de grootste gletsjer van Oostenrijk – de 8,4 kilometer lange Pasterze. Naast de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe liggen er op de route nog verschillende interessante en leerrijke stops.

Op naar de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe

Wij reden de Großglockner Hochalpenstraße in omgekeerde richting, van Heiligenblut naar Fusch an der Großglockner omdat het zo op onze route lag. De weg is mooi breed, soms zelfs met meerdere rijvakken. Je hoeft dus niet echt schrik te hebben van tegenliggers zoals op sommige andere, smallere bergpassen. Bij onze eerste stop hadden we al meteen een prachtig uitzicht over het dal en de Großglockner die jammer genoeg voor een stuk in de wolken hing. Het weer zag er niet zo super uit, maar we hoopten natuurlijk het beste!

Ons eerste doel was de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe. Onderweg stopten we bij een waterval en reden dan verder naar het hoogtepunt van de route. Maar hoe verder we gingen, hoe meer mist er hing. We parkeerden de auto en stapten uit. Wat was het er fris! Brrr, we konden wel een extra trui gebruiken. Overal hingen bordjes waarop geschreven stond dat we marmotten konden zien en ja hoor, na even zoeken konden ook wij er een paar spotten.

Jammer genoeg begon het daarna pijpenstelen te regenen, we vluchtten dus even naar binnen. De moed zakte ons een beetje in de schoenen. Van mooie uitzichten was er geen sprake meer… Maar we besloten om nog niet op te geven en toch nog eventjes verder te rijden naar het bezoekerscentrum. Daar was er een grote parkeergarage en we konden er gelukkig net in met onze dakkoffer. We stapten uit om een kijkje te gaan nemen en merkten dat het ophield met regenen en dat de mist wat leek op te trekken. Misschien waren de weergoden ons toch goed gezind?

En ja hoor, ook de zon kwam er eventjes door en verlichtte de gletsjer en het gletsjermeer. Wat een prachtige plek! De schaduwen van de wolken vlogen voorbij. We genoten nog even van het mooie uitzicht en gingen dan weer op pad. Lang duurde het niet voor het weer opnieuw omsloeg. Een dichte mist en hevige regen maakten een einde aan het mooie verhaal. Op onze weg naar beneden zagen we jammer genoeg niets meer van de omgeving, maar ik kon wel raden dat het bij mooi weer prachtig moest zijn. Reden te meer om nog eens terug te keren!

Reed jij al eens over de Großglockner Hochalpenstraße?

Het toegangsticket tot de Großglockner Hochalpenstraße werd ons aangeboden door Toerisme Oostenrijk en Großglockner.at .

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *