Schilderachtig Salzburg

Deze zomer trokken we naar het mooie Slovenië, maar ik zou mezelf niet zijn mocht ik niet iets gezocht hebben dat we onderweg ook nog konden meepikken. En zo komt Salzburg in beeld. Toen ik onze reisroute aan het uitstippelen was, zag ik dat we eigenlijk praktisch langs Salzburg moesten passeren. En wonder boven wonder, deze stad stond al een hele tijd op mijn verlanglijstje. Dit konden we nu toch niet overslaan? We besloten er twee nachten te blijven en daarna naar onze camping in Bled te rijden. En wat ben ik blij dat we dat gedaan hebben. Salzburg is echt ZO MOOI! In dit artikel neem ik je mee langs de belangrijkste bezienswaardigheden.

Salzburg

Algemeen

Salzburg is een Oostenrijkse stad aan de Salzach-rivier en ligt net voorbij de grens met Duitsland. De naam ‘Salzburg’ zou afkomstig zijn van het zout (‘Salz’ in het Duits) dat tot de 19de eeuw werd verscheept langs de rivier en dat belangrijk was voor de economie. Het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is vooral bekend als decor van de film ‘Sound of Music’. Daarnaast is het ook de geboortestad van muzikaal wonderkind Mozart. Leuk is dat alles hier dicht bij elkaar ligt, dus je kan te voet heel wat zien. Zelfs met slechts 24 uur krijg je een goede indruk van deze schilderachtige stad. Maar wat moet je nu echt gezien hebben in Salzburg?

Festung Hohensalzburg

Je kan er niet naast kijken, de vesting Hohensalzburg torent boven de stad uit en is één van de grootste en best bewaarde middeleeuwse kastelen in Europa. Je kan het te voet bereiken of je neemt de Festungsbahn, een soort kabelbaan, van de oude stad naar boven. Daar heb je een prachtig zicht over de stad. De vesting lijkt wel een dorp op zich en huisvest verschillende musea.

Wij bezochten het vestingsmuseum, waar de geschiedenis van het kasteel en de levensstijl in de middeleeuwen uit de doeken worden gedaan. Je kan er bijvoorbeeld zien welke harnassen de ridders droegen, met welke wapens ze vochten en de spelletjes waar de kinderen vroeger de tijd mee verdreven. Daarnaast bezochten we ook het Rainer-Regiments-museum waar stukken staan tentoongesteld die verwijzen naar de vredes- en oorlogstijden in Salzburg. Een speciale aandacht gaat in dit museum naar het k.u.k. infanterieregiment nr. 59, ‘Erzherzog Rainer’. Je kan verder ook de Fürstenzimmer (vorstenkamers) en/of het marionettenmuseum bezoeken. Vanaf eind september dit jaar komt er trouwens nog een museum bij: het Arsenaalsmuseum. Wie iets minder zin heeft in het bezoeken van musea, kan ook de toren op waar je nog een weidser uitzicht hebt over de stad en haar omgeving.

Festung Hohensalzburg

De Salzburger Dom en andere kerken

Salzburg is als prinsaartsbisdom eeuwenlang een belangrijke stad geweest binnen de katholieke kerk en dat kan je er nog steeds aan zien. De stad telt enorm veel kerken en krijgt daardoor soms wel eens de bijnamen ‘City of Churches’ of ‘Rome van het Noorden’. De belangrijkste kerk is de Salzburger Dom, waar Mozart werd gedoopt. De oorspronkelijke dom werd gebouwd in 774 en werd daarna meerdere keren heropgebouwd en uitgebreid na verschillende branden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloeg het noodlot nog maar eens toe toen de koepel werd gebombardeerd. De drie jaartallen waarin de kerk werd gewijd (774 – 1628 – 1959) staan trouwens op de drie toegangspoorten vermeld. De kathedraal is niet alleen aan de buitenkant imposant, ook de binnenkant en de crypte moet je zeker eens gezien hebben. Ook het Friedhof St. Peter is een bezoekje waard. Het is een van de oudste en mooiste begraafplaatsen ter wereld.

Salzburger Dom

De Getreidegasse en het Mozarts Geburtshaus

Op zoek naar een dirndl, een lederhosen of misschien wel Mozartkugels? Dan moet je in de Getreidegasse zijn. Deze lange en charmante winkelstraat is het bruisende hart van het oude centrum. In deze straat vind je ook het Mozarts Geburtshaus terug. Voor 11 euro kan je het museum bezoeken. Die prijs vond ik het niet echt waard, maar aangezien het inbegrepen zat in onze SalzburgCard, zijn we toch binnen gegaan. Je krijgt vooral informatie over Mozart’s familie en er zijn een aantal spulletjes en portretschilderijen tentoongesteld.

Getreidegasse

De tuin van Schloss Mirabell

Een van mijn favoriete plaatsen in Salzburg is de tuin van Schloss Mirabell. Het lijkt alsof je hier in een sprookje binnenwandelt. Fonteinen, standbeelden, veel groen en kleurrijke bloemen met de Altstad op de achtergrond. Geen wonder dat hier veel huwelijken voltrokken worden. Ga de ‘Sound of Music’ achterna en zing net als Maria en de Von Trapp-kinderen ‘Do re mi’ op de trappen naar de rozenheuvel en ga het kasteel ook zeker eens binnen om de indrukwekkende Engelentrap te bewonderen.

Schloss Mirabell

Leuke pleinen

Naast mooie gebouwen en toffe straten heeft Salzburg ook heel wat leuke pleinen. Je hebt bijvoorbeeld de Mozartplatz met haar standbeeld van – ra ra ra – Mozart, de Residenzplatz waar in de winter de kerstmarkt doorgaat, de Domplatz met het Mariastandbeeld, de Kapitelplatz met de gouden bol en de Alter Markt met enkele van de oudste cafés van Salzburg. Stuk voor stuk zijn het gezellige en fotogenieke pleinen.

Salzburg

Prachtige uitzichten en veel groen

Wist je dat Salzburg omgeven wordt door verschillende ‘bergen’: de Kapuzinerberg, de Festungsberg, de Mönchsberg…? Hierdoor is een prachtig uitzicht nooit ver weg en wordt de stad omgeven door veel groen. De wandeling ‘Instagrammable Salzburg’ brengt je langs de mooiste en meest fotogenieke uitkijkpunten en is een echte aanrader. In een volgend artikel zal ik meer vertellen over de punten waar je een Instagram-waardig zicht hebt over het schilderachtige Salzburg.

uitzichten Salzburg

Salzburger Festspiele

Van half juli tot eind augustus staat de stad volledig in het teken van de Salzburger Festspiele. Het is één van de belangrijkste klassieke muziek-festivals ter wereld en een echt hoogtepunt voor toneel-, opera- en concertliefhebbers. Overal zie je mensen in traditionele kledij – dirndl en lederhosen – rondwandelen en op verschillende plaatsen in de stad is er heel wat te doen.

TIP: Salzburg Card

Handig bij je bezoek aan Salzburg is de Salzburg Card. Met deze Salzburg Card neem je zo vaak je wil het openbaar vervoer, heb je toegang tot de meeste bezienswaardigheden en daar bovenop krijg je op heel wat plaatsen korting. De kaart is verkrijgbaar voor 24u, 48u of 72u en zorgt ervoor dat je eigenlijk heel wat kan besparen. Wij namen met onze Salzburg Card de Festungsbahn, bezochten verschillende musea in het kasteel, bezochten het Mozarts Geburtshaus en gingen met de Mönchsberglift naar het uitkijkpunt aan het Museum der Moderne. Daarnaast hebben we ook verschillende keren de bus genomen van en naar ons hotel. Ik raad de Salzburg Card vooral aan als je van plan bent om veel bezienswaardigheden te bezoeken.

Na twee dagen Salzburg ben ik helemaal overtuigd, dit is een heel erg fijne stad waar ik gerust nog meer van wil ontdekken. Misschien keer ik ooit eens terug in de winter, wie weet?

Heb jij Salzburg al eens bezocht?

De Salzburg Cards werden ons aangeboden door Toerisme Oostenrijk.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *