Kleurrijk Cassis

Ik schreef al een aantal artikels over onze reis naar Zuid-Frankrijk vorige zomer. Zo kwamen Marseille, de Calanques en de Gorges du Verdon al aan bod, maar een plaatsje waar ik het nog niet over gehad heb, is het kleurrijke Cassis en z’n omgeving.

Cassis

Dit toffe kuststadje bevindt zich op slechts een 20-tal kilometer van Marseille en is zeker een bezoekje waard. Gezellig druk, kleurrijke huisjes, schattige haven … Moet ik nog meer zeggen? Cassis is niet voor niets gejumeleerd met het Italiaanse Portofino. Het is het perfecte plaatsje om wat rond te kuieren, te genieten van de mediterraanse sfeer, te ‘chillen’ op het strand en ook de omgeving te gaan ontdekken. Aan de ene kant van Cassis liggen namelijk de adembenemende Calanques en aan de andere vind je de roodgekleurde Cap Canaille. Vergeet ook niet om op een terrasje te genieten van een glaasje Cassis, de witte wijn die hier in de omringende wijngaarden geproduceerd wordt.

Cassis

Tip: parkeer je auto op parking les Gorguettes en neem de ‘navette’ naar het centrum, want in de smalle straatjes is het niet gemakkelijk om een parkeerplaats te vinden.

Route des Crêtes

Als je vanuit Cassis naar La Ciotat rijdt, neem dan zeker de Route des Crêtes. Deze panoramaroute slingert over de hoogste klif van Europa: de Cap Canaille, en is zo’n 10 kilometer lang. Langs de weg zijn er verschillende plaatsjes waar je even kan stoppen om van het uitzicht te genieten. Dat was ook wel nodig, want onze auto kreeg het hier en daar toch een beetje lastig. Let wel op: als er te veel wind staat, wordt de weg afgesloten wegens te gevaarlijk.

Route des Crêtes

La Ciotat

Als je de Routes des Crêtes neemt in Cassis, kom je uiteindelijk aan in La Ciotat. Deze badplaats speelde vooral een belangrijke rol in de filmgeschiedenis. Eén van de eerste films die de broers Lumière, grondleggers van de cinematografie, maakten, was L’arrivée d’un train en gare de La Ciotat, waarin – de naam zegt het al – een trein aankomt in het station van La Ciotat. Bovendien bevindt zich hier het Eden Théâtre, de oudste nog steeds bestaande bioscoop ter wereld. Daarnaast is het ook gewoon leuk om eens langs de ‘Vieux Port’ en door de kleine steegjes te kuieren.

La Ciotat

Col de la Gineste

Ga je van Cassis naar Marseille? Rijd dan over de Col de la Gineste. Deze spectaculaire weg loopt door het Parc National des Calanques en is vooral populair bij wielertoeristen. Aan de ene kant krijg je een prachtig uitzicht over de Cap Canaille en aan de andere kant kan je uitkijken over Marseille en de Îles du Frioul. Kortom: veel mooier dan de saaie autosnelweg!

Col de la Gineste

Ben jij al eens in (de omgeving van) Cassis geweest?


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *