5 x genieten in en rond de Gorges du Verdon

Plan je volgende zomer een reis naar Zuid-Frankrijk? Sla dan zeker de Gorges du Verdon niet over! Deze adembenemende kloof ligt op de grens tussen de Var en de Alpes-de-Haute-Provence en is één van de grootste in Europa. Daarom kreeg het ook de bijnaam Grand Canyon van Europa. De turquoise rivier Verdon vormde deze kloof over een lengte van zo’n 25 km en hier en daar zijn de rotswanden tot 700 meter hoog. Deze prachtige bestemming moet gewoon op je bucketlist! In dit artikel lees je op welke 5 manieren je kan genieten van de Gorges du Verdon en omgeving.

Gorges du Verdon

1 – Roadtrip rond de Gorges

Eén van de beste manieren om de imposante Gorges te ontdekken is door er gewoon rond te rijden. Niet voor watjes trouwens want de weg slingert langs de rotswand en op vele plaatsen komt de afgrond wel heel erg dichtbij. De route rond de kloof is zo’n 120 km lang en is perfect voor een daguitstap. Stop hier en daar zeker eens om te genieten van de prachtige uitzichten. De meest populaire uitkijkpunten zijn Balcons de la Mescla en Point Sublime. Ze zijn allebei echt wel de moeite waard. Pik ook zeker de Route des Crêtes mee in de buurt van La-Palud-sur-Verdon. Het is een omweg van zo’n 24 km, maar je vindt hier echt de mooiste panorama’s. Voor een groot stuk is het hier éénrichtingsverkeer, niet onlogisch want deze route is echt ‘vertigineux’ en op sommige plaatsen kom je liever geen tegenligger tegen.

Gorges du Verdon

TIP: Vertrek vroeg, de route is heel erg populair en soms is het echt té druk om even te kunnen stoppen om van het uitzicht te genieten.

2 – Vale gieren spotten

Vergeet niet om onderweg of bij de uitkijkpunten ook goed naar de boven te kijken en dan vooral bij Point Sublime en op de Route des Crêtes. Als je geluk hebt zie je tientallen vale gieren langs de steile rotswanden zweven. Machtig gewoon! Je kan er echt uren naar blijven kijken, wat een spektakel! De vale gier werd in 2005 uitgezet in de buurt van Rougon en heeft hier ondertussen een echte thuis gevonden. De vogels kunnen een vleugelspanwijdte hebben tot 2,8 meter en kunnen tot 11 kg wegen. Ze houden ervan om gebruik te maken van de thermiek in bergachtige gebieden en daar zijn de Gorges perfect voor.

Vale gieren

3 – Kuieren in gezellige dorpjes

In de omgeving van de Gorges vind je ook enkele kleine, heel erg gezellige dorpjes. Wij bezochten Castellane en Moustiers-Sainte-Marie.

Castellane

Wij verbleven op een camping in de buurt van het schattige dorpje Castellane. Het dorpje heeft een aantal gezellige straatjes waar je ook je activiteiten zoals raften en canyoning op de Verdon kan reserveren. Maar het meest kenmerkende aan Castellane is toch wel de Notre Dame du Roc. Deze kapel ligt op een rots en kijkt uit boven Castellane. Een wandelingetje van ongeveer een half uur wordt beloond met een prachtig uitzicht over het dorp en de vallei. Wij wandelden naar boven om van de zonsondergang te genieten.

Castellane

TIP: Vergeet niet om een zaklamp mee te brengen als je zoals ons naar de zonsondergang wil gaan kijken, want eens de zon onder is, is het op de hobbelige weg terug echt pikdonker!

Moustiers-Sainte-Marie

Het mooiste dorpje dat we bezochten was zeker en vast Moustiers-Sainte-Marie. Het dorpje staat bekend om z’n aardewerk, faience genaamd. Maar dat is zeker niet de enige reden om Moustiers-Sainte-Marie te bezoeken. Het dorpje ligt tegen een bergflank aan en is in één woord ‘pittoresk’ te noemen. Het is heerlijk om hier in de straatjes rond te kuieren en in de kleine winkeltjes te snuisteren. Er is ook een wandelpad dat naar een kerkje boven loopt. Wij hadden jammer genoeg de energie niet meer om helemaal tot daar te gaan, maar dat zou ik een volgende keer wel graag willen doen. Tussen de rotsen in hangt ook een ster gespannen. Geen idee hoe ze die daar zo hoog gekregen hebben, maar het is een reden te meer om dit dorpje te gaan ontdekken.

Moustiers-Sainte-Marie

TIP: Je kan gratis parkeren beneden aan het dorp en dan te voet naar boven wandelen. Ga vroeg, want in het toeristische seizoen is het hier echt heel erg druk!

4 – Varen op en zwemmen in de Verdon

Wil je de Gorges du Verdon ook eens van onderaan ontdekken? Huur dan zeker een bootje om de Gorges in te varen! Aan het Lac de Sainte Croix heb je de mogelijkheid om een elektrisch bootje of een pedalo te huren. Zo kan je echt ervaren hoe gigantisch die Gorges wel zijn. Neem ook zeker eens een verfrissende duik in het turquoise water.

Gorges du Verdon

TIP: Ga in het hoogseizoen vroeg op stap, want het kan best druk worden op de Verdon.

5 – Plateau de Valensole en Route de la Lavande

Ook de bekende lavendelvelden van Valensole liggen in de buurt van de Gorges du Verdon en zijn dus zeker een bezoekje waard. Onthoud wel dat de lavendel in deze streek in bloei staat tussen midden juni en midden juli. Wij waren er eind juli en dat was eigenlijk al een beetje te laat. Een aantal velden stonden gelukkig nog in bloei, maar er was al heel wat lavendel geoogst. Een leuke manier om de lavendelstreek te ontdekken zijn de 7 Routes de la Lavande, die je hier kan terugvinden. De route die wij volgden bracht ons langs Digne-les-Bains en Valensole. Het was een heel erg mooie ervaring!

Lavendelvelden

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om van de Gorges du Verdon te genieten. Denk maar aan een aantal prachtige wandelingen in de kloof zoals de Sentier Martel of de Sentier Vidal. Daar hebben we deze keer jammer genoeg geen tijd voor gehad, maar ik weet het zeker, ik kom hier nog terug! En wie weet pik ik dan wel één van de wandelingen mee en ga ik het kapelletje boven Moustiers-Sainte-Marie gaan ontdekken!

Wat vind jij van de Gorges du Verdon?

14 thoughts on “5 x genieten in en rond de Gorges du Verdon

 1. Heel leuk artikel. Afgelopen zomer maakte ik een roadtrip door Europa van zeven weken en wilde veel tijd in deze prachtige regio doorbrengen, maar in de buurt van Annecy werd ik opgehouden door de Tour de France die ik ook echt niet wilde missen. Daardoor ben ik maar één nachtje in Castellane gebleven, veel te weinig! Mijn volgende bezoek aan Frankrijk wordt zeker weten de Gorges du Verdon. Bedankt voor je artikel!

  1. Hoi Kim, bedankt voor je leuke reactie! Wauw, zo’n lange roadtrip door Europa lijkt me echt fantastisch! Waar ging je zoal heen?
   Jammer dat je zo weinig tijd in de Gorges had, maar inderdaad, dat volgende bezoek komt er wel! 😉 Geniet nog van de eindejaarsperiode!

  1. Bedankt voor je reactie, Martijn! We hebben trouwens veel gehad aan jouw e-book! Jammer dat we Rougon niet bezocht hebben, dat zal dan voor een volgende keer zijn!

 2. De Gorge du Verdon is zo onwijs moooi! Wij waren er maar een dag, maar hebben optimaal genoten van dit natuurgeweld. Ik kom er graag nog eens terug! Gaaf trouwens, die lavendelvelden!

  1. Bedankt voor je reactie, Marcella! Ik denk dat jullie inderdaad alles uit jullie dagje Gorges du Verdon gehaald hebben! 😉 Die lavendelvelden waren echt fantastisch om te fotograferen, stond al lang op mijn verlanglijstje!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *