Bezoek aan de oudste republiek ter wereld: San Marino

Bijna zonder het te merken rijden we de grens over. Het zijn vooral de nummerplaten die ons erop wijzen dat we San Marino binnenrijden. Een nieuw land dat ik van mijn lijstje mag schrappen. Ach ja, ‘dwergstaat’ is een betere benaming. Tijdens onze tocht van Toscane naar Padova, waar ik een Italiaanse vriendin zou gaan bezoeken, zouden we heel dicht bij dit kleine landje passeren. Ik kon het nu toch niet maken dat het bij ‘even passeren’ zou blijven. Ik moest en zou een bezoek brengen aan de hoofdstad van San Marino.

Republiek San Marino

Zoals je in de titel kan lezen, wordt San Marino beschouwd als de oudste (nog bestaande) republiek ter wereld. Dit kleine staatje is zo’n 61 vierkante kilometer groot, telt 9 ‘castelli’ of gemeenten en wordt volledig omringd door de Italiaanse streken Emilia-Romagna en Le Marche. Een land in een land dus! Logischerwijs is Italiaans hier ook de officiële landstaal, maar noem de inwoners zeker geen ‘Italianen’! Ook al is San Marino officieel geen euroland, toch mag het de euro als nationale munteenheid gebruiken. De euromunten van San Marino zelf zijn redelijk zeldzaam en dus heel erg geliefd bij verzamelaars.

Hoofdstad San Marino

De kleine republiek heeft een heel erg pittoreske hoofdstad die ook San Marino heet. Om de hoofdstad te bezoeken moet je een eindje naar boven. San Marino ligt namelijk bovenop een berg, de Monte Titano, die met z’n 749 meter eveneens het hoogste punt is van het land. Je kan naar boven wandelen, maar je kan ook de kabellift of funivia nemen. Het historische centrum van San Marino is écht een bezoekje waard. Het is dan ook niet voor niets erkend als Werelderfgoed door UNESCO. Je waant je er onmiddellijk in de middeleeuwen. Ik zet voor jullie graag de leukste en mooiste bezienswaardigheden op een rijtje:

* Palazzo Pubblico & wisseling van de wacht

Het Palazzo Pubblico is één van de mooiste en dus ook een van de meest gefotografeerde gebouwen van San Marino. Hier zetelt de San Marinese regering onder leiding van twee capitani reggenti. In de zomer kan je hier elk halfuur kijken naar de wisseling van de wacht, de Guardia di Rocca. Misschien doen ze het alleen nog om toeristen te lokken, maar ik moet toegeven dat het werkt. Het is leuk om dit eens mee te maken.

palazzo pubblico

* De drie torens

De Monte Titano heeft drie toppen en op elke top staat er een middeleeuwse toren: la Rocca, la Cesta en il Montale. Deze drie torens staan ook op het wapenschild van San Marino met daaronder het woord ‘Libertas’, vrijheid. Het is zeker leuk om een torentje te bezoeken. Wij bezochten de eerste toren, de Rocca of Torre Guaita. Het waren net giornate medievali, waardoor alles middeleeuws was aangekleed, er was muziek en er liepen mensen rond in middeleeuwse kledij. We konden bij de notaio (notaris) zelfs gratis onze naam laten schrijven in gotische letters. Het was voor die man waarschijnlijk een grote uitdaging om mijn naam te schrijven, maar gelukkig had hij een spiekbriefje. 😉 De sfeer was echt top!

Torri di San Marino

* Het uitzicht

Aangezien San Marino zich strategisch op een berg bevindt, heb je op vele plaatsen in de stad een prachtig uitzicht over de omgeving. Bij mooi weer kan je Rimini en de Adriatische Zee zien liggen en aan de andere kant kijk je op de prachtige heuvels en bergen van de Marken en Emilia-Romagna.

uitzicht San Marino

Wist je dat…

  • … de republiek San Marino net als Zwitserland neutraal is? Het land zou sinds 1463 niet meer hebben deelgenomen aan een oorlog.
  • … men in San Marino nog steeds aan kruisboogschieten doet? In de Cava dei Balestrieri (zie foto hieronder) worden jaarlijks wedstrijden gehouden in het kruisboogschieten, o.a. de Palio delle Balestre.
  • … de grondwet van San Marino de oudste grondwet ter wereld is die nog van kracht is? Hij werd namelijk vastgelegd in 1600.

kruisboogschieten

*TIP* – Camping Perticara

Perfecte uitvalsbasis voor een bezoekje aan San Marino is Camping Perticara, een prachtige camping op zo’n 29 km van de hoofdstad. Ik moet toegeven, het is de beste camping waar we deze zomer hebben verbleven. Onze plaats had een heel erg mooi en weids uitzicht over de bergen in de verte en het naburige dorpje en ‘s avonds konden we genieten van een fantastische zonsondergang. De Nederlandse uitbaters zijn vriendelijk en goed georganiseerd, de plaatsen zijn er erg ruim, het sanitair is proper, je kan lekker relaxen aan het zwembad… Kortom, het is hier echt aangenaam vertoeven. Ik hoop dat ik hier ooit eens kan terugkomen! Een camping om te onthouden dus! Ik denk trouwens dat de foto’s wel voor zich spreken! 😉

Camping Perticara

Heb jij San Marino al van je lijstje kunnen schrappen?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *