Gelateria Giotto: ambachtelijk ijs uit de gevangenis!

Als je ooit eens een bezoekje brengt aan het mooie Padova, wandel dan eens naar de Via Eremitani 1. Stap binnen in de schattige Gelateria Giotto en geniet van een heerlijke ambachtelijke gelato. Waarom hier? Dit ijsje is redelijk uniek: het wordt namelijk gemaakt in de gevangenis! En nee, dit is echt geen grapje!

Gelateria Giotto

Pasticceria Giotto

In 2005 werd er een pasticceria geopend in de gevangenis ‘Due Palazzi’ in Padova. Gevangenen leren hier een echte ambacht en vinden zo een manier om hun leven weer op de rails te krijgen. De artisanale zoetigheden die hier gemaakt worden, van biscotti tot panettone, zijn van hoge kwaliteit. Elke dag krijgen enkele gevangenen bezoek van meesterpatissiers die hen de knepen van het vak leren. Zo hebben de gevangen niet alleen iets nuttigs te doen tijdens het uitzitten van hun straf, ze krijgen ook echte vooruitzichten voor de toekomst. Eens ze terug op vrije voeten zijn, starten velen onder hen een eigen pasticceria. Ze mogen aangeven dat ze gewerkt hebben voor Pasticceria Giotto del Carcere di Padova en hebben dus meteen een goede reputatie. De Pasticceria Giotto staat namelijk vermeld in de Gambero Rosso, een soort Italiaanse Michelingids. En in 2013 zijn ze zelfs uitgeroepen tot beste pasticceria van Italië.

Gelateria Giotto

In 2015, 10 jaar na de opening van de pasticceria, werd ook een gelateria geopend. En ik kan je zeggen, het ijs is heerlijk! Naast enkele traditionele smaken, vind je er ook enkele specialere smaken zoals rozemarijn, Fior d’Arancia (een DOCG-wijn uit de streek), vijgen… In de Gelateria Giotto kan je ook producten kopen van de pasticceria. Op de Expo van Milaan vielen het ijs en de andere dolci in ieder geval in de smaak bij de bezoekers.

Gelateria Giotto

Andere initiatieven

Prachtig initiatief, vind je ook niet? En dit is nog niet het enige. Net zoals de pasticceria heeft de Officina Giotto in de gevangenis van Padova nog veel meer initiatieven op poten gezet. Zo maken ze hier ook fietsen en valiezen. Als je naar het ziekenhuis belt om een afspraak te maken dan kom je eigenlijk rechtstreeks in contact met de gevangenis, aangezien het callcenter zich hier bevindt en dus ook hier gevangenen tewerkgesteld worden. De recidive zou hier dankzij deze initiatieven enorm gedaald zijn. Logisch dus dat gevangenen in heel Italië vragen om naar Padova overgeplaatst te worden!

Wat vind jij van dit initiatief?

2 thoughts on “Gelateria Giotto: ambachtelijk ijs uit de gevangenis!

  1. Wow, een superinitiatief. Op sommige vlakken zijn Italianen toch echt voorlopers en moeten we onze vooroordelen wat bijstellen hé. Veel groetjes Sara

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *