Veelzijdig Berlijn

Zoek je een bestemming voor een mooie, veelzijdige citytrip? Denk dan zeker eens aan Berlijn. Ik ging in september 4 dagen naar de Duitse hoofdstad. Waar ik deze dagen mee vulde, lees je hier.

3 x cliché-bezienswaardigheden

#1 – Brandenburger Tor

Dé bekendste trekpleister in Berlijn is natuurlijk de Brandenburger Tor. Dertig jaar lang, ten tijde van de Berlijnse Muur, was het niet mogelijk om onder de poort door te lopen. Vandaag de dag staat deze oude toegangspoort symbool voor de Duitse eenheid. Ik vind hem toch wel zeker de moeite waard! ‘s Avonds is deze poort ook heel erg mooi verlicht.

#2 – East Side Gallery

Zeker niet te vergeten bij een bezoek aan Berlijn is de East Side Gallery. Het is het langste stuk van de Berlijnse muur dat nog rechtstaat en het is omgetoverd tot openluchtkunstgallerij. Toen ik er was, was men de kunstwerken aan het ‘renoveren’ aangezien ze besmeurd werden door toeristen die hun naam erop schreven en er stickers of kauwgom op plakten. Jammer toch? Om dit te voorkomen staat (of stond) er een hek om de kunstwerken af te schermen.

#3 – Checkpoint Charlie

Oké, dit is nu niet het meest spectaculaire, maar wel één van de meest toeristische plekjes in Berlijn. Deze replica van een ‘checkpoint’ tussen de Amerikaanse en Russische sector trekt elk jaar duizenden toeristen aan. Echt de moeite vind ik het niet, maar je moet er toch wel eens gepasseerd zijn.

Cliché bezienswaardigheden

3 x leuke uitzichtpunten

Er is niets leuker dan een stad van bovenaf te bewonderen en te kijken naar prachtige skylines. Hieronder zet ik voor jullie 3 toffe uitkijkpunten op een rijtje als alternatief voor de dure Fernsehturm.

#1 – Koepel van de Reichstag

De Reichstag, een adembenemend gebouw met een glazen koepel, is de plaats waar het Duitse parlement vergadert. En ja, je kan die futuristische koepel ook bezoeken. Het is zelfs helemaal gratis. Je moet je wel op voorhand registreren (kan online) en dan mag je na een security-check de koepel op. Je krijgt zelfs een audiogids waarmee je tijdens het rondwandelen uitleg krijgt over de koepel en wat je buiten allemaal kan zien.

#2 – Französischer Dom

De Französischer Dom is één van de gebouwen op de Gendarmenmarkt. Je hebt er ook de Deutscher Dom en het Theater. Ook al doet de naam het misschien vermoeden, de Französischer Dom is geen kerk, maar een museum. 284 trappen brengen je naar het uitkijkplatform op de koepel van de Dom. Van hieruit heb je een mooi uitzicht over de mooie Gendarmenmarkt en de rest van Berlijn.

Toegangsprijs: 3 euro

#3 – Berliner Dom

De Berliner Dom is de belangrijkste en meest imposante kerk van Berlijn. Deze Dom bevindt zich op het Museuminsel (Museumeiland) en is zeker een bezoekje waard, want de barokke binnenkant is misschien nog wel imposanter dan de buitenkant. Naast het reusachtige orgel en de crypte, kan je met je ticketje ook de 270 treden nemen om van een prachtig uitzicht te genieten over Berlijn.

Toegangsprijs: 7 euro (5 euro met WelcomeCard)

uitzichtpunten

3 x natuur

Heb je eventjes genoeg van de drukte in de stad? Dan zijn er genoeg plaatsen in Berlijn waar je kan genieten van de rust van de natuur.

#1 – Tiergarten

Tiergarten is het groene hart van Berlijn en eveneens het grootste park van de stad. In 210 hectare kan je even ontsnappen aan de drukke stad. Picknicken, gezellig wandelen, even uitrusten… Je kan en mag het hier allemaal. En wie weet komt één van de eekhoorntjes die hier wonen je wel dag zeggen.

#2 – Schloss Charlottenburg

Parken en tuinen zijn meestal verbonden met prachtige kastelen. Tiergarten was bijvoorbeeld oorspronkelijk aangelegd als jachtgebied voor de Brandenburgse keurvorsten. In Berlijn vind je ook Schloss Charlottenburg, een heel mooi kasteel met een uitgestrekte tuin. Jammer genoeg waren ze op het moment van mijn bezoek bezig met renovaties en stond het mooie gebouw dus in de stellingen, maar dat moet nu eenmaal ook gebeuren hé. De tuin van dit kasteel ligt aan de Spree en is in tweeën verdeeld. Je hebt de gestructureerde Franse tuin met mooi aangelegde bloemenperkjes en dan heb je de weelderige Engelse tuin waar structuur taboe is. Het is hier leuk vertoeven.

#3 – Park Sanssouci

Een beetje buiten Berlijn, in Potsdam, ligt het park Sanssouci dat deel uitmaak van het UNESCO-werelderfgoed. In de 289 hectare van dit park liggen onder andere ook het gelijknamige Schloss, het Neues Palais, de Orangerie enz. Je kan hier echt heerlijk wandelen of fietsen en genieten van de pracht en praal van de kastelen en de andere gebouwen. Zeker een bezoekje waard!

natuur

3 x herdenking

#1 – Holocaust Memorial

Bij een bezoek aan Berlijn kan je natuurlijk niet anders dan deze herdenkingsplaats bezoeken. Dwaal even rond tussen de betonnen blokken en neem alles rustig in je op. Ik kan niet goed verwoorden welk effect dit monument op me had, maar ik vond het zeker indrukwekkend.

#2 – Sachsenhausen

Sachsenhausen is een voormalig concentratiekamp op zo’n 30 kilometer buiten Berlijn, in Oranienburg. Het is een heel akelig gevoel om door de ‘Arbeit macht frei’-poort te wandelen. Je stapt een wereld binnen die je nooit voor mogelijk had willen houden. Van 1939 tot 1945 hebben hier zo’n 200.000 mensen gevangengezeten, het ging vooral om politieke gevangenen en later mensen die als ‘minderwaardig’ werden beschouwd. Je ziet hier nog enkele barakken, het crematorium, vernietigingsstation ‘Z’, de wachttorens… Je kan de gruwelijkheden die hier hebben plaatsgevonden gewoon ‘voelen’.

#3 – Berlijnse Muur

Overal in de stad zie je verwijzingen naar de Muur, wat niet onlogisch is. De Muur verdeelde de stad 28 jaar lang. Op verschillende plaatsen staan er nog overblijfselen, op andere plaatsen staat dan weer op de grond aangeduid waar de muur zich vroeger bevond. In de Bernauer Straße vind je nog een lang stuk van de Muur dat nog in originele staat is behouwen. Je kan hier ook naar een platform gaan dat uitkijkt over een stuk van de muur, met wachttoren en een stukje ‘niemandsland’. Zo zie je hoe het er eigenlijk écht uitzag.

herdenking

3 x lekker eten

#1 – Curryworst

Een heerlijke Berlijnse specialiteit: de curryworst. Worst met ketchup en currypoeder en frietjes. Je moet het gewoon geprobeerd hebben! Mij heeft het zeker gesmaakt!

#2 – Kartoffelkeller

Dit kleine, gezellige restaurantje bevindt zich in de Albrechtstraße, niet zover van het Museuminsel. Je vindt hier meer dan 100 gerechten op basis van aardappelen. En je krijgt zeker waar voor je geld, wat een porties!

#3 – Tiergartenquelle

Wij verbleven in het hotel Novotel am Tiergarten. Heel goed gelegen, vlak aan het metrostation Tiergarten. In de beurt vind je ook het typisch Duitse restaurant Tiergartenquelle. Wij hebben er een paar keer gegeten en de Duitse kost heeft onze buikjes zeker gevuld. Bij mooi weer kan je genieten van al dat lekkers in de gezellige tuin aan de overkant van de straat.

Zo, ik kan alleen maar besluiten dat Berlijn echt wel een bezoek waard is. Perfect voor een veelzijdige citytrip: er is echt voor elk wat wils.

*TIP*

Nog een kleine tip die ik jullie kan meegeven: koop bij een bezoek aan Berlijn zeker een Berlin WelcomeCard. Daarmee kan je het openbaar vervoer nemen en krijg je op verschillende plaatsen korting. Deze kaart komt zeker van pas!

2 thoughts on “Veelzijdig Berlijn

  1. Leuke blogpost! ?
    Ik hou van Berlijn en haar rijke geschiedenis.
    Ik vond Sachsenhausen ook zeer indrukwekkend. Het is eigenlijk een must-do als je naar de stad gaat.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *