3 highlights in Noorwegen

Jeetje, wat is het weer lang stil geweest op mijn blog! Sorry daarvoor, dat was niet de bedoeling. Integendeel zelfs, ik heb jullie nog heel veel te vertellen! Maar uiteraard heb ik ook zoveel mogelijk uit m’n vakantie proberen te halen. Nu is die vakantie voorbij en begin ik terug met studeren. Eigenlijk mag ik me nu officieel Master of Arts in het Vertalen – Nederlands, Frans, Italiaans – noemen, want ik heb m’n masterdiploma na vier jaar flink studeren in handen! Maar hé, ik krijg niet genoeg van dat studeren en besloot nog een jaartje bij te doen en dus ben ik deze week gestart met mijn lerarenopleiding en wie weet wat ik daarna nog doe. 😉 Achja, ik studeer graag en leer heel graag nieuwe dingen bij, dus het is goed mogelijk dat ik er na dit jaar nog steeds niet genoeg van heb. Waarom ook niet? Goed, genoeg verteld over mezelf, we gaan het weer hebben over het belangrijkste onderwerp van deze blog: reizen!

Ik vertelde jullie eerder al over onze roadtrip langs 7 nationaal toeristische routes in Noorwegen, maar daarmee heb ik zeker nog niet alles gezegd over deze prachtige reis. We hebben nog veel meer gezien dan alleen deze routes en daarom zet ik enkele highlights op een rijtje.

highlights noorwegen

#1 – Flåmsbana

Eén van de plaatsen waar we stopten om te overnachten was het kleine dorpje Flåm. Elk jaar wordt dit dorpje ‘overspoeld’ door horden toeristen die afkomstig zijn van de cruiseschepen die er aanleggen. Waarom dit plaatsje zo populair is? Het ligt aan de prachtige Aurlandsfjord en het uitkijkpunt Stegastein en de Nærøyfjord (Unesco Werelderfgoed) liggen hier ook niet veraf. En dat is nog niet het enige. Je vindt hier ook de Flåmsbana, één van de mooiste treintrajecten ter wereld. Wij besloten deze treinrit ook eens te doen, al zat het weer ons niet echt mee. De tocht is waarschijnlijk nog zoveel mooier als de zon schijnt, maar ik vond het zeker de moeite waard. De rit is zo’n 20 km lang en brengt je van Flåm naar het 865,5 m hoger gelegen dorpje Myrdal. Wij kochten een retourticket, maar je kan evengoed met een enkeltje naar boven en te voet of met de fiets terugkeren of omgekeerd. Onderweg krijg je uitleg over wat je allemaal te zien krijgt en stopt de trein bij de prachtige waterval Kjosfossen. Hier krijg je even de tijd om uit te stappen en de waterval te bewonderen of te fotograferen. Als je deze treinrit zelf ook eens wil meemaken, zorg je er best voor dat je op tijd je tickets koopt, want door de grote massa cruiseschiptoeristen zijn de populairste uren al snel uitverkocht.

Flamsbana

Meer info over de Flåmsbana kan je vinden op: www.visitflam.com

#2 – Briksdalsbreen

Mijn absolute hoogtepunt was het bezoek aan de Briksdalgletsjer of ‘Briksdalsbreen’ in het Noors. Oké, ik moet wel toegeven dat ook deze plaats érg toeristisch is. Ook hier komen overvolle bussen toeristen naartoe, maar ik begrijp zeker wel waarom. Deze plek is gewoon adembenemend mooi. En ondanks het feit dat ik me dood ergerde aan luidruchtige en werkelijk onbeschofte toeristen, toch vond ik het er heerlijk. De Briksdalgletsjer is een zijarm van de Jostedalgletsjer en een aangename wandeling van ongeveer 2,5 km brengt je tot bij het gletsjermeertje. Onderweg krijg je een verfrissende douche als je het brugje over de wilde waterval oversteekt. Voor ons was deze verfrissing heel welkom, want we waren er op een stralende, warme dag! Dat prachtige weertje in combinatie met al dat natuurschoon was echt fantastisch. Het is alleen jammer om te beseffen hoeveel de gletsjer al is gekrompen en met welke snelheid hij blijft krimpen, ongelofelijk! De klimaatopwarming is hier pas echt zichtbaar.

Briksdalsbreen

Wist je dat de Jostedalsbreen de grootste gletsjer op het Europese vasteland is?

#3 – Aksla viewpoint, Ålesund

De bekendste foto van de gekleurde Art Nouveau-huisjes in Ålesund is genomen vanuit de lucht. Of zo lijkt het toch. Maar niets is minder waar, ook jij kan deze foto nemen en je hebt daar helemaal geen helikopter of drone voor nodig. Het enige wat je moet doen is de 418 treden van stadsberg Aksla naar boven wandelen en dan kom je op het bekendste uitkijkpunt over dit pittoreske stadje. Ben je niet zo’n trappenloper? Dan kan je eigenlijk ook gewoon met je wagen naar boven rijden. Het uitzicht is hier echt prachtig en ik begrijp meteen waarom dit één van de meest gefotografeerde plaatsen in Noorwegen is. Ålesund op zich is schattig met de gekleurde huisjes en de haven, maar stelt anders niet zo heel veel voor. Toch is het wel eens leuk om hier te vertoeven.

Alesund

Wist je dat de stad Ålesund op 3 eilanden is gebouwd?

Oké, dit is maar een greep uit alles wat het prachtige Noorwegen te bieden heeft. Ik kan nog veel meer highlights opnoemen, denk maar aan een cruise op de Geirangerfjord, de gekleurde huisjes en prachtige kathedraal van Trondheim, hoofdstad Oslo of de wandeling naar de Preikestolen… Maar dat is dan misschien weer voor een andere keer. In een volgend artikel zal ik ook even wat praktische informatie over onze rondreis in Noorwegen op een rijtje zetten.

Tot snel!

eindgroet

16 thoughts on “3 highlights in Noorwegen

  1. Hoi mijn muizemieke, dit heb jij zoals gewoonlijk weer super geschreven. Ik was eventjes terug in Noorwegen. Dit deed toch wel deugd. Love you. Dikke kus. Mamsie.

  2. Prachtig! Wat is er toch veel moois te zien in Noorwegen. Persoonlijk vind ik het dan wel weer erg jammer dat het er zo druk is. Is dat het hele jaar of alleen in de zomer?

    1. Ja, Noorwegen is echt ongelofelijk mooi! In de zomer is het er op de toeristische trekpleisters inderdaad wel erg druk, maar het land heeft ook nog zoveel andere plaatsen te bieden waar je helemaal alleen kan genieten van de adembenemende natuur. Wegblijven van de typische toeristische trekpleisters en onbekendere oorden gaan opzoeken is de boodschap, die zijn vaak nog veel mooier en ongerepter 😉 Ik weet niet hoe het zit met het aantal toeristen in de andere seizoenen, maar ik vermoed dat het dan wat rustiger is 🙂

    1. Ik kan het je echt alleen maar aanraden! Noorwegen is gewoon een adembenemend land dat je zeker eens moet bezoeken!! 😉 Haha, IJsland en Zuid-Afrika staan ook heel erg hoog op mijn bucketlist! 🙂

  3. Wat een prachtige bezienswaardigheden! Vooral briksaldalsbreen (goed geschreven? haha) spreekt mij heel erg aan, wat een mooie natuur! Ik ben nog nooit in Noorwegen geweest maar het staat hoog op mijn lijstje!

    1. Ja, ik kan je de Briksdalsbreen echt heel erg aanraden! Ik vond het één van de mooiste momenten van onze reis (we hadden dan ook echt een prachtig zonnige dag tijdens ons bezoek). Ik kan alleen maar positief zijn over het adembenemende Noorwegen! 🙂

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *