Cityhoppen in Duitsland

Ik ben er terug met een nieuw verslagje! Met Pasen gingen we er een weekje tussenuit met de camper om te gaan cityhoppen in Duitsland, niet naar echte grootsteden, maar gewoon drie gezellige, ietwat kleinere stadjes. Eerst verkenden we Baden-Baden, dan volgde Karlsruhe en we sloten af in Heidelberg. Wil je weten wat ik ervan vond? Lees dan snel verder!

1 – Baden-Baden

Aan de rand van het Zwarte Woud ligt Baden-Baden, een stad die bekend staat om haar thermen en warmwaterbronnen. Vroeger kwam de high society hier in de zomer ontspannen en dat zie je wel aan de luxehotels en de statige gebouwen die je in deze stad terugvindt. De duurdere winkels, de chique auto’s die overal geparkeerd staan en de goed beveiligde hotels tonen aan dat de rijkere klasse eigenlijk nog steeds graag een bezoekje brengt aan Baden-Baden. Het is dan ook een heel gezellige stad. Vooral de Lichtentaler Allee vond ik prachtig. Het is een gezellige wandelpromenade van 3 kilometer die door het park en langs de Oosbach, de rivier die door Baden-Baden stroomt, loopt. De lente fleurde het park helemaal op, overal stonden gele narcissen en paarse krokussen en ook enkele magnolia’s  stonden in bloei. Oh, wat hou ik toch van dit seizoen! In Baden-Baden vind je verder ook nog de Trinkhalle, een mooi gebouw waarin het toeristenbureau gevestigd is, verschillende badhuizen, leuke fonteinen (ja, water staat in deze stad duidelijk centraal), een theater, een operagebouw, een casino… Ik raad je aan om gewoon gezellig rond te wandelen in deze stad en te genieten. Wij hebben het ook lekker rustig aan gedaan: een tochtje met de fiets, een aperitiefje in de zon, een wandeling door de winkelstraat, een beetje geocachen, gewoon puur genieten van het buiten zijn…

Trinkhalle
Trinkhalle

Oosbach Baden-Baden
De Oosbach en een deel van het park

2 – Karlsruhe

Een andere leuke Duitse stad is Karlsruhe. Het is nog een redelijk jonge stad en heeft dus eigenlijk geen historisch centrum. Waarom is Karlsruhe dan wel een bezoekje waard? Dankzij het Schloss en de prachtige kasteeltuin. Echt waar, op een zonnige dag is het hier echt genieten! Je kan eindeloos wandelen of fietsen in het park, je kan op zoek gaan naar eekhoorntjes of vogeltjes in de bomen of je kan gewoon gezellig komen picknicken. Dat is nu iets wat ik echt mis in België, zoveel groen in een stad! Je hebt hier niet het gevoel dat je midden in een stad zit, tijdens het rondfietsen vloog er zelfs een roofvogel vlak voor onze neus voorbij! Karlsruhe heeft z’n naam niet gestolen, je kan in het park echt tot rust komen. Heb je het dan toch liever voor de stad zelf? Dan kan je misschien gaan shoppen in de langste winkelstraat van Baden, de Kaiserstrasse (op paasmaandag waren de winkels helaas gesloten), of je kan een glaasje drinken op een terrasje op de Marktplatz (al zal dat nu moeilijk gaan, want overal in de stad zijn er werken bezig en verschillende pleinen, kruispunten en straten liggen jammer genoeg helemaal open).

Schloss Karlsruhe
Voorkant Schloss Karlsruhe

TIP: Van 7 augustus tot 17 september wordt er elke avond een lichtspel geprojecteerd op het kasteel. Het Schlosslichtspiele Karlsruhe lijkt me wel echt de moeite!

Schloss Karlsruhe
Achterkant Schloss Karlsruhe

3 – Heidelberg

En dan als laatste hebben we Heidelberg, een historische universiteitsstad aan de oever van de Neckarrivier. Het is de meest pittoreske stad van de drie. Hier bevindt zich de oudste universiteit van Duitsland, maar Heidelberg staat ook vooral bekend om het Schloss en de Alte Brücke. Je kan te voet naar het Schloss wandelen en dan heb je toch wel een klimmetje voor de boeg of je neemt gewoon de Bergbahn. Wij kozen voor het laatste en kochten meteen een ticketje om helemaal naar boven te gaan. Het Schloss is namelijk slechts de eerste stop, er is nog een halte hoger en daar kan je nog eens overstappen op de oude Bergbahn – die dateert van 1907! – waarmee je nog eens een heel stuk naar omhoog kan gaan. We dachten dat we boven een mooi uitzicht gingen hebben over de stad, maar dat was jammer genoeg niet het geval. Je kan wel ver kijken, maar Heidelberg zelf ligt verscholen achter de bomen. Het ritje met het rammelende karretje van de Bergbahn is anders wel eens de moeite waard. Het kasteel moet je echt ook gezien hebben als je Heidelberg bezoekt, het is een van de bekendste ruïnes in Duitsland. Het is gebouwd in rode zandsteen, vandaar ook de kleur van het kasteel en het lijkt alsof het is gebouwd in verschillende stijlen. Dat komt waarschijnlijk omdat het voor een deel werd gerestaureerd in de 17e eeuw, nadat het verwoest was. Met je kaartje van de Bergbahn mag je het kasteel ook bezoeken. Binnen vind je het apothekenmuseum en kan je het grootste wijnvat ter wereld gaan bezichtigen. Er kan zo ongeveer 220.000 liter wijn in en werd volgens de legende bewaakt door een Italiaanse hofdwerg met de naam Perkeo. Er wordt verteld dat hij zo genoemd werd, omdat hij bij de vraag of hij nog een glas wijn wilde, telkens antwoordde met ‘perché no?’ (= waarom niet?). Aan het Schloss heb je wel een mooi uitzicht op de stad en de rivier. De brug over de Neckar, de Alte Brücke’, is ook een mooie bezienswaardigheid en is één van de typische kenmerken van Heidelberg. Aan de overkant van de brug vind je de Liebesstein, een steen waaraan geliefden heel veel sloten hangen. Een beetje verder kan je langs de Philosophenweg wandelen. Wij hebben dit niet gedaan, omdat we al een beetje te veel gewandeld hadden en onze voeten (oké, vooral mijn voeten) pijn begonnen te doen, maar ik zou het echt wel aanraden, want op bepaalde punten heb je een prachtig uitzicht over de stad (het uitzicht dat we aan de andere kant niet kregen 😉 ). Het pad is ongeveer 2 kilometer lang en is in het begin zeer steil, maar het is waarschijnlijk echt wel de moeite waard. Ga je liever shoppen? Dat kan ook in Heidelberg! In de Hauptstrasse vind je heel veel toffe winkels.

Schloss Heidelberg
Schloss Heidelberg

TIP: Op 4 juni, 9 juli en 3 september dit jaar wordt er vanaf 22u15 vuurwerk afgeschoten vanaf de Alte Brücke en het Schloss. Ook dit lijkt me wel eens erg spectaculair om mee te maken vanaf de oever van de Neckar.

Heidelberg
Heidelberg gezien van aan de andere kant van de Neckarrivier

LET OP: In bepaalde Duitse stadscentra, onder andere in Karslruhe en Heidelberg, moet je verplicht een milieuvignet hebben op je wagen om er te mogen rijden. Hier lees je meer over het vignet.

Wist je dat?

*Baden-Baden vroeger gewoon Baden heette, maar uiteindelijk een dubbele naam kreeg omdat er te veel verwarring was met Baden in Oostenrijk en Baden in Zwitserland?

*er in de kasteeltuin in Karlsruhe een echt stoomtreintje rondrijdt?

*de studenten in Heidelberg een eigen studentendrank hebben? Het is een soort meloenlikeur met een felgroene kleur.

Heb je zin in een stedentrip, maar wil je ook nog wat genieten van de natuur? Dan kan ik je deze drie Duitse bestemmingen echt wel aanraden! Ziezo, dat was het weer! Tschüss!

eindgroet

Waar spendeerde jij je paasweekend? Gezellig thuis of toch maar in het buitenland?

Meer foto’s van de reis vind je hier:

[Best_Wordpress_Gallery id=”10″ gal_title=”Cityhoppen in Duitsland”]

9 thoughts on “Cityhoppen in Duitsland

  1. Leuk zeg even lekker er tussenuit over de grens! Heidelberg heb ik nog niet echt gezien als ‘citytrip’ stad, maar volgens mij kan je daar super vertoeven aan de foto’s te zien 🙂 ! De foto’s met die blauw/paarse bloempjes zijn trouwens ook erg mooi!

    1. Inderdaad, ik kan Heidelberg zeker en vast aanraden voor een korte citytrip net als de twee andere steden! 🙂 Dankjewel voor het compliment! 😉

  2. Wat een leuk idee om zo te gaan city hoppen en wat zijn die stadjes leuk! En niet eens echt ver weg… dat is zo fijn aan Duitsland, je kunt er makkelijk even heen. Mooie foto’s weer!

  3. Leuk stukje! Ik ben al best vaak in Duitsland geweest, maar nog niet in deze steden. Toch maar eens een kijkje gaan nemen denk ik :-). Mooie foto’s ook!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *