Best of 2021

Je dacht misschien dat ik ondertussen van de aardbol was verdwenen, maar hier ben ik toch nog om het jaar naar goede gewoonte af te sluiten met een best of-artikel.

Over terugkerende patronen

Wie me al langer volgt heeft waarschijnlijk ook al een patroon ontdekt waar ik blijkbaar elk jaar terug in herval. Tijdens de maanden oktober, november en december wordt er namelijk – ondanks goede voornemens – weinig tot niks nieuws gepost op deze blog. Ik merk dat met de komst van het slechtere, grauwe, grijze weer en de donkere dagen, ook mijn energiepeil daalt en mijn inspiratie en creativiteit langzaam naar de achtergrond verdwijnen. Daarbij komt nog dat ik op die momenten meestal helemaal ondergedompeld zit met werk in mijn job als leerkracht en ik er dus ook gewoon niet meer toe kom. Zo langzamerhand begin ik te beseffen dat de seizoenen eigenlijk best wel een grote invloed op me uitoefenen en ik wil daar graag meer naar leren leven en meer op anticiperen.

Coronamoe

Bovendien heb ik beseft dat ik, ondanks het feit dat ik wel leuke uitjes en reisjes gepland had staan dit jaar, er niet naartoe heb kunnen leven zoals ik dat anders doe. Dit komt door de blijvende onzekerheid en steeds veranderende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus en al haar varianten tegen te gaan. Ik word moe van het steeds moeten omschakelen en het (bijna) niet op voorhand kunnen plannen, zowel op het werk als op vlak van reizen en vrije tijd. Het neemt een deel van mijn plezier weg en dat vind ik echt zo jammer. Het toeleven naar en het voorbereiden van de reisjes, daar haal ik anders veel voldoening uit en dat heb ik de laatste tijd echt wel gemist. Ik hoop zo hard dat we in 2022 eindelijk weer vooruit kunnen gaan en gewoon weer kunnen gaan en staan waar we willen zonder ons telkens zorgen te moeten maken over steeds wijzigende maatregelen. Want die zoektocht, die onzekerheid en dat heen-en-weer-geslinger ben ik eerlijk gezegd echt kotsbeu. Ja, ik geef toe, ik ben officieel coronamoe.

Nu goed, ik ben zeker niet van plan om van dit bericht een lang klaagzang te maken. Ik wou gewoon even eerlijk zijn over wat er allemaal speelt. Het is absoluut niet allemaal negatief of zwaar geweest dit jaar en ik besef ook dat ik het echt wel goed heb. Dus, ik hou nu even op met de negativiteit en begin graag met het echte jaaroverzicht! Lees je mee? Op het einde heb ik trouwens nog wat nieuws te melden. Reden te meer om toch nog even verder de lezen! šŸ˜‰

3 populairste artikels van 2021

Zie hier de drie populairste artikels die ik schreef het afgelopen jaar.

Monumentaal Madrid

Het populairste artikel dat ik in 2021 publiceerde, ging over de prachtige stad Madrid. Dit artikel was misschien wel het populairst omdat er ook een winactie aan verbonden was? Wie weet. Hoe dan ook is Madrid een echte aanrader voor je volgende citytrip!

Tjapke Op Reis viert feest!

Ook het volgende artikel hoort waarschijnlijk bij de populairste artikels dit jaar dankzij de winactie. Hoe dan ook is het wel fijn om het hier nog eens te vermelden. Ongelofelijk hoe de tijd vliegt trouwens en hoe lang ik dit al doe!

Zien en doen in de Jungfrauregio

Het artikel met wat je allemaal kan zien en doen in de adembenemende Jungfrauregio mag de top 3 van dit jaar afsluiten. Ik hoop de regio trouwens ooit eens in de winter te bezoeken!

3 minst gelezen artikels

En dan natuurlijk ook een beetje aandacht voor de drie artikels van dit jaar die het minst werden gelezen.

Zien en doen vanuit Toblach / Dobbiaco

Afgelopen zomer trokken we naar de Dolomieten en we verbleven daarbij in de buurt van Toblach / Dobbiaco. Van daaruit is er vanalles te zien en te doen. Dus daar schreef ik dit uitgebreide artikel over!

Door Vlaamse Velden: de oorlog achterna

Aangezien er in ons belgenlandje ook heel wat te ontdekken valt, postte ik dit jaar een artikel met een aantal interessante locaties die iets te maken hebben met de oorlog en die op mij alvast een indruk hebben nagelaten.

Accommodatie: qualitytime bij Biezoe

Een toffe accommodatie voor een staycation in de Vlaamse Ardennen, dat is Biezoe. In dit artikel lees je meer over ons verblijf daar tijdens het paasweekend.

3 populairste Instagramfoto’s

Het Instagramalgoritme… Het frustreert menig Instagrammer. Ook ik merkte dit jaar – net zoals vele anderen – een grote terugval in het bereik en aantal likes van mijn foto’s op Instagram. Maar goed, het is wat het is. Ik leg het naast me neer en doe gewoon verder zoals het voor mij goed voelt. Verwacht dus ook in 2022 geen reels of IGTV. Hieronder wel een overzichtje van mijn 3 populairste Instagramposts van 2021.

1 – Genieten op de top van de Strudelkopf / Monte Specie
2 – Tre Cime di Lavaredo
3 – het charmante Spaanse dorpje Cuenca

2021 in reizen

Ik heb er dit jaar weer enkele mooie reisjes op zitten, al bleven we voor de korte uitjes wel iets dichter bij huis dan anders.

Staycation in de Vlaamse Ardennen

Het eerste reisje van het jaar werd een staycation in de Vlaamse Ardennen. Als alternatief voor de eindejaarsreis naar ItaliĆ« die ook in 2021 niet doorging (hopen jullie alvast mee dat ‘ie in 2022 wel mag en kan doorgaan?). We verbleven in een het leuke appartementje Biezoe, genoten van een heerlijk paasontbijt, gingen tussen enkele sneeuwbuien door wandelen en gingen – ondanks het verbod – toch stiekem een kijkje nemen bij de Ronde van Vlaanderen.

Wandelvakantie in de Dolomieten

In de zomer trokken we net zoals vorig jaar terug naar de bergen. Niet naar Zwitserland, wel naar de Dolomieten deze keer. We genoten er van lekker eten en prachtige uitzichten tijdens pittige, maar deugddoende wandelingen.

Verjaardagsroadtrip langs de Opaalkust met Marcel

Met m’n verjaardag gingen we er dan weer op uit. Deze keer met het elkedagvakantie-busje Marcel. Ik wou al langer eens op reis met zo’n Volkswagenbusje met daktent en dit jaar is het er ook van gekomen. Het werd meteen ook het laatste reisje van Marcel als eigendom van Eva Daeleman en Stijn Heymans, want de dag na onze reis mocht hij vertrekken naar z’n nieuwe eigenaars. Wij brachten hem (en onszelf natuurlijk) naar de natte Franse Opaalkust. Ja, dat klopt, nat, want geluk met het weer hadden we allerminst. Maar dat wil niet zeggen dat we niet van ons uitje hebben genoten. Het was een avontuur, dat zeker! Meer over onze kleine roadtrip vertel ik later wel in een nieuw artikel, dat momenteel nog half afgewerkt tussen mijn concepten staat. šŸ˜‰

Bosbaden in Nederland om het jaar af te sluiten

Een ander artikel mag je dan weer verwachten over onze laatste korte getaway van het jaar. Om 2021 af te sluiten gingen we namelijk naar de Veluwezoom in Nederland. Daar verbleven we in een super cosy Forest Cabin op het domein van Buitenplaats Beekhuizen. Een echte aanrader trouwens! We willen zelf graag nog eens terug in een ander seizoen.

De reis naar binnen

Ook de reis naar binnen heb ik dit jaar weer verdergezet. En dit dankzij de meditaties van Nog 9 minuten, het lezen van veel boeken, de affirmatiekaarten van Happinez en het volgen van de Instagramtraining ’30 dagen meer energie’ van Elke dag vakantie. Enkele belangrijke inzichten of ideeĆ«n die ik wil meenemen naar volgend jaar zijn:

 • dagelijks blijven oefenen in dankbaarheid
 • loslaten wat ik toch niet kan controleren ; ik kan alleen controleren hoe ik zelf op situaties reageer
 • please-gedrag proberen te beperken, grenzen leren stellen en mezelf waarderen zonder daar steeds de goedkeuring van anderen voor nodig te hebben: ik mag er zijn
 • het is okĆ© om dingen soms heel intens te beleven, zacht zijn is geen tekortkoming
 • patronen die me niet dienen doorbreken
 • structuur en zelfdiscipline zijn key
 • blijven zoeken naar balans
 • blijven streven naar authenticiteit en dus verder op zoek naar een antwoord op de vragen ‘wie ben ik?’, ‘wat zijn mijn waarden?’, ‘wat wil ik bereiken?’ en ‘hoe wil ik in het leven staan?’
 • mediteren, ademen en lezen
 • meer naar buiten, ontprikkelen in de natuur

En voor de rest, zien we wel weer hoe het loopt, wat er allemaal op me af komt en hoe ik daarmee om zal gaan.

Een paar nieuwtjes

Om te eindigen, nog een paar nieuwtjes. Er hebben dit jaar namelijk ook enkele spannende veranderingen plaatsgevonden. Nee, ik heb geen lief. Nee, ik ben ook nog steeds niet terug begonnen aan het proberen halen van mijn rijbewijs. Nee, ik ben niet verhuisd. Wat er dan wel gebeurde? Ik werd dit jaar zelfstandige in bijberoep zodat ik naast mijn job als leerkracht secundair onderwijs ook met mijn andere passies wat kan bijverdienen. Zo geef ik ondertussen bijvoorbeeld privƩles Italiaans.

Daarnaast lanceerde ik dit najaar een proefproject. Ik startte met het verkopen van fotokaarten met eigen foto’s. Aangezien er in mijn omgeving toch behoorlijk wat interesse was, is mijn broer achter de schermen begonnen met het aanmaken van een heuse webshop. Dus… nu kan je via deze webshop ook bestellingen doorgeven en fotokaartjes aankopen. Ik ben zo benieuwd naar wat dat allemaal gaat geven! Opgelet, aangezien ik niet graag met een overschot aan kaartjes zit, werk ik voorlopig nog met een pre-ordersysteem. Afhankelijk van het aantal bestellingen, kan het dus misschien eventjes duren voor je de kaartjes zelf in handen krijgt.

Naast deze spannende ontwikkelingen, investeerde ik ook in iets waar ik al langer van droom. Ik kocht een systeemcamera met lens als verjaardagscadeau voor mezelf. En onder het motto ‘je kan nooit genoeg bijleren’, schreef ik me in voor de online fotografiecursus van Vink Academy.

Want ja, waarom wachten om die dromen na te jagen en waar te maken, toch? Het leven is kort en onvoorspelbaar! Wie weet welke stappen ik volgend jaar allemaal zet en welke dromen ik dan allemaal probeer waar te maken? Er zijn in ieder geval nog wel wat creatieve ideeƫn die wachten op een concrete uitwerking. Maar dat, dat is voor later.

Dankjewel & beste wensen

Nu wil ik graag eindigen met een dankjewel uit de grond van mijn hart. Dankjewel voor het lezen, voor jullie blijvend enthousiasme en voor de nieuwe lezers die dit jaar hun weg vonden naar mijn blog. Dankzij jullie blijft deze blog groeien. Een dikke merci dus! Ik wens jullie bovendien ook het allerbeste toe voor 2022. Dat het een jaar mag worden vol verwondering, liefde, verbinding, samenhorigheid, innerlijke rust en leuke reisjes natuurlijk!

2 thoughts on “Best of 2021

 1. Yes, de Dolomieten zijn fantastisch! En de Jungfrauregio ook, dus mooi dat dit artikel goed gelezen werd. Buitenplaats Beekhuizen staat nog op mijn wilslist trouwens, zo’n mooie omgeving daar! Ik wens je veel (foto)plezier voor dit kersverse nieuwe jaar!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *