De mooiste meren in de Dolomieten

(Berg)meren, wat oefenen ze een ongelofelijke aantrekkingskracht op me uit. Een overzichtje van de mooiste meren in de Dolomieten mag dan ook zeker niet ontbreken op deze blog.

Toblacher See / Lago di Dobbiaco

Iets buiten het dorpje Toblach / Dobbiaco vind je de Toblacher See / Lago di Dobbiaco. Een fijn bergmeer waar je in een uurtje helemaal rond kan wandelen. Het pad is goed begaanbaar en is zo’n 3 kilometer lang. Geniet van de prachtige reflectie van de bergen in het water of de watervogels die hier hun thuis hebben. Wie wil kan hier zelfs overnachten op de camping. De prachtige Skyview Chalets zijn een accommodatie die ik ondertussen ook zeker en vast op mijn verlanglijstje heb geplaatst.

Lago di Dobbiaco

Dürrensee / Lago di Landro

Als je voorbij de Toblacher See / Lago di Dobbiaco verder rijdt richting Cortina d’Ampezzo, passeer je aan de appelblauwzeegroene Dürrensee / Lago di Landro. Dit meer is het startpunt van verschillende wandelingen. Wij stopten hier gewoon even om foto’s te nemen, maar de 7 kilometer lange wandeling rond het meer staat zeker op mijn lijstje voor een volgend bezoek aan de Dolomieten.

Lago di Landro

Pragser Wildsee / Lago di Braies

Als je het over meren in de Dolomieten hebt, dan mag de Pragser Wildsee / Lago di Braies absoluut niet ontbreken. Het is zonder twijfel één van de mooiste meren in dit lijstje. Al zorgt de massa toeristen die hier elke dag naartoe komen er wel voor dat de sfeer net iets minder magisch is. In het hoogseizoen wordt de weg ook hier tussen 9u30 en 16u afgesloten om de toestroom toeristen te beperken. Een aanrader is zeker de wandeling van zo’n 4 kilometer rond het meer waarbij je het meer vanuit alle oogpunten kan bewonderen. Je kan hier ook een roeibootje huren en vanop het water genieten van de prachtige omgeving.

Lago di Braies
Lago di Braies

Antholzersee / Lago di Anterselva

Meer richting de Alpen, dicht bij de grens met Oostenrijk, ligt de Antholzersee / Lago di Anterselva. Volgens een legende zouden op de plaats van het meer ooit drie boerderijen hebben gestaan. Toen een bedelaar langskwam, werd die absoluut niet vriendelijk ontvangen. En dus voorspelde de bedelaar dat er naar aanleiding van het gedrag van de boeren rivieren zouden ontstaan die hun boerderijen zouden wegvagen. Zo zou het meer zijn ontstaan. Ook hier kan je trouwens rond het meer wandelen of je kan een kijkje gaan nemen bij de watervallen Egger en Klammbach die zich in dezelfde vallei bevinden.

Lago di Anterselva

Karersee / Lago di Carezza

Een stuk zuidelijker, bij het Rosengartenmassief / Gruppo del Catinaccio vind je nog een magisch meer terug: de Karersee / Lago di Carezza. Ook rond dit meer kan je fijn wandelen. De Dolomieten staan gekend om vele legendes en ook aan dit meer hangt een mooie legende vast.

Het meer was de thuis van een beeldschone waternimf. Op een dag werd een heksenmeester op haar verliefd en wilde haar verleiden, maar het lukte hem niet. En dus vroeg hij een heks om hulp. Zij raadde hem aan om zich te verkleden in een juwelenverkoper en een regenboog te maken van de berg Rosengarten/Catinaccio tot de Latemar. De nimf was verwonderd door de prachtige regenboog en de edelstenen, maar de heksenmeester vergat zich te verkleden. Hierdoor dook de nimf opnieuw onder in het water van het meer en heeft zich nooit meer laten zien. De heksenmeester was kapot van verdriet en brak de regenboog en edelstenen in duizend stukken om ze vervolgens in het meer te gooien.

Lago di Carezza

Deze legende verklaart de prachtige kleuren van het meer wanneer de omliggende bergen er – bij de juiste weersomstandigheden – in het helderblauwe water worden weerspiegeld. Het meer wordt in het Ladinisch ook niet voor niets ‘regenboogmeer’ genoemd. Wij waren er jammer genoeg bij bewolkt weer, waardoor de bergen jammer genoeg niet eens zichtbaar waren. Reden te meer om nog eens terug te komen!

Lago di Misurina

Aan de voet van de Drei Zinnen / Tre Cime en de Cadini di Misurina bevindt zich het meer van Misurina, waar je in minder dan een uurtje rond kan wandelen. Bij de juiste weersomstandigheden worden het Sorapismassief (waarin het mooie Lago di Sorapis zich bevindt) en het gebouw aan de rand van het meer prachtig weerspiegeld in het water. Wist je trouwens dat dat gelige gebouw aan de rand van het meer het enige Italiaanse astmacentrum is? Blijkbaar staat dit gebied gekend om de gezonde lucht. Daarnaast zijn er ook hier weer verschillende legendes die het ontstaan van dit meer verklaren.

Lago di Misurina

Zo, we zijn aan het einde gekomen van mijn lijstje. Er zijn vast nog veel meer mooie meren in deze prachtige regio te ontdekken. Dus heb jij nog tips? Laat ze dan zeker achter in een reactie onder dit bericht.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *