Magnifiek Marseille

Het stond heel hoog op mijn bucketlist deze zomer: een bezoek aan havenstad Marseille. Het werden uiteindelijk twee bezoekjes, aangezien het eerste bezoek door hevig onweer letterlijk in het water viel. In dit artikel zal ik jullie wat meer vertellen over wat je allemaal kan zien en doen in deze bruisende stad en wat ik bij een volgend bezoek ook nog graag zou meepikken. Geloof me, ik krijg niet genoeg van het magnifieke Marseille!

Algemeen

Marseille is de tweede grootste stad van Frankrijk en is ook de oudste. De stad werd gesticht rond 600 v. Chr. door Grieken uit Phocaea, vandaar ook haar bijnaam ‘la cité phocéenne’. Naast oudste en bijna grootste stad van Frankrijk, is het ook de zonnigste Franse stad. De zon schijnt er namelijk ongeveer 300 dagen per jaar! Marseille heeft ook een heel belangrijke haven en kreeg in 2013 de titel ‘Culturele hoofdstad van Europa’. La cité phocéenne zal ook dienstdoen als gaststad tijdens de Olympische Spelen van 2024. Hoe je Marseille kan bereiken? Maakt eigenlijk niet echt uit: vliegtuig, TGV, auto. Het is allemaal mogelijk!

Marseille

Le Vieux-Port

De oude haven van Marseille is een echte must en is bovendien dankzij z’n centrale ligging een heel handig vertrekpunt voor een bezoek aan de stad. Op de brede kaaien is het heerlijk rondstruinen en de zeilbootjes zorgen voor een aangename sfeer. Op zomerse dagen kan het hier wel heel erg warm worden, je wandelt hier namelijk in de volle zon. Een rustpauze in de schaduw van het leuk spiegelend afdak, ‘L’ombrière de Norman Foster’, is dan natuurlijk heerlijk. Of drink een aperitiefje op één van de terrasjes langs de haven.

Vieux Port

Cathédrale de la Major

Iets voorbij de Vieux Port vind je de prachtige Cathédrale de la Major. De neo-Byzantijnse bouwstijl trekt onmiddellijk de aandacht en doet eigenlijk ook wat aan de Italiaanse kerken denken. Dat is wel te verwachten want heel wat materiaal waarmee deze kathedraal werd gebouwd kwam dan ook uit Italië. De binnenkant moet trouwens niet onderdoen voor de buitenkant. Het is gratis, dus ga zeker eens een kijkje nemen!

Cathédrale de la Major

MuCEM

Ook de opvallende architectuur van het MuCEM – Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée – trekt vast je aandacht. Dit moderne gebouw met naam J4 is nog maar in 2013 geopend en is eigenlijk slechts een deeltje van het MuCEM. Het MuCEM bestaat namelijk uit 3 sites: J4, het Fort Saint-Jean en het Centre de Conservation et de Ressources. De J4 is naar mijn mening het meest spectaculaire gebouw. Binnenin zijn er voor de geïnteresseerden verschillende exposities met als thema de Europese en mediterraanse beschavingen. Wij hebben deze niet bezocht, maar zijn onmiddellijk naar het fantastische dakterras gegaan. Hier krijg je een heel mooi zicht op de zee, het begin van de Vieux Port en de Îles du Frioul. Op het dakterras kan je ook de supertoffe ‘passerelle’ nemen die de J4 met het Fort Saint-Jean verbindt.

MuCEM

Fort Saint-Jean

Het Fort Saint-Jean is één van de historische monumenten die Marseille rijk is. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over een groot deel van de stad: de eilanden voor de kust, de Vieux Port, de J4, de Cathédrale de la Major en ook de Notre Dame de la Garde kan je niet missen. Voor ons was het ook de perfecte plek om even te genieten van het onweer dat de stad naderde.

Fort Saint Jean

Notre Dame de la Garde

Ik zei het al eerder, de Notre Dame de la Garde kan je niet missen. Deze prachtige basiliek staat namelijk op het hoogste punt van de stad (162 meter) en waakt zo over Marseille, haar inwoners en vooral de zeelieden. De basiliek wordt door de lokale bevolking ook wel ‘La Bonne Mère’ genoemd en is één van de belangrijkste toeristische trekpleisters. Dat lijkt me ook logisch aangezien je van hieruit een fantastisch panoramisch zicht hebt over de stad en de kerk ook vanbinnen met prachtige mozaïeken is versierd. Daarnaast is het vooral de 60 meter hoge toren en het enorme gouden beeld van Maria en Jezus die de aandacht trekken. Vind je het een beetje te ver om hier te voet naartoe te komen, neem dan het toeristische treintje zoals wij deden. Het treintje vertrekt aan de Vieux Port en brengt je voor slechts €8 euro langs de mooiste bezienswaardigheden helemaal boven naar La Bonne Mère. Na je bezoek aan de basiliek brengt een ander treintje je gewoon weer terug naar het vertrekpunt.

Notre Dame de la Garde

Le Panier

Ben je op zoek naar de gezelligste wijk van Marseille? Ga dan zeker eens in Le Panier rondwandelen. Dit is het oudste deel van de stad en is gelegen tussen de Vieux Port en de Cathédrale de la Major. In de smalle straatjes zitten verschillende artiesten en kleine boetiekjes verscholen. Het decor van de Franse televisieserie Plus belle la vie is trouwens ook op deze wijk gebaseerd. Bovendien vind je hier ook heel erg leuke street art en zelfs het ‘Maison de la Boule’, volledig gewijd aan het Provençaalse spelletje dat ‘pétanque’ heet.

Le Panier

In de buurt: de Calanques

Aan de rand van de stad begint het adembenemende Parc national des Calanques dat helemaal tot aan La Ciotat loopt. Dit park is nog maar erkend sinds 2012 en is een echte must bij een bezoek aan Marseille. Dit kan en mag je gewoon niet overslaan! Je kan de Calanques op verschillende manieren bezoeken. Wij bezochten ze zowel per boot als te voet. Aan de Quai des Belges vertrekken dagelijks verschillende excursieboten die je langs de Calanques brengen. Wil je de Calanques liever op een actieve manier ontdekken? Dan raad ik je aan om te gaan wandelen. Wij wandelden van Calanque de Port Miou tot aan Calanque d’En Vau en weer terug. Een uitdagende wandeling voor onze ongetrainde benen, maar zo de moeite waard!

Calanques

Bucketlist Marseille

Deze zomer heb ik, zoals je ziet, al heel wat van mijn bucketlist Marseille kunnen schrappen. Maar dat wil niet zeggen dat ik al op deze stad en haar omgeving ben uitgekeken! Daarom zou ik graag nog wat langer rondkuieren in de gezellige wijk Le Panier en wil ik wel eens gaan bekijken hoe nu de échte Marseille-zeep wordt gemaakt in het MuSaMa of het Musée du Savon de Marseille. Daarnaast lijkt een bezoekje aan de Îles du Frioul ook echt zalig! Ook het pittoreske haventje Vallon des Auffes wil ik graag gaan fotograferen en het uiterste puntje van Marseille, Les Goudes, lijkt me heerlijk om even aan de drukte van de stad te ontsnappen. Ja hoor, een citytrip naar Marseille zal er zeker nog van komen! En dan moet ik ook zeker het lokale gerecht ‘bouillabaisse’ proeven!

Iles du Frioul

Oh Marseille, wat ben je ‘magnifique’!

Heb jij Marseille al eens bezocht? Wat vond je ervan?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *