5 x hoe hou je jouw reisherinneringen levend?

Het is een vraag die je je na een heleboel reizen waarschijnlijk wel stelt. Hoe hou je nu de herinnering aan die reizen levend? Er zijn heel wat verschillende mogelijkheden om dat te doen. Ik vertel je hieronder wat ik precies doe om mijn reisherinneringen levend te houden. Laat je gerust inspireren!

1 – Reisdagboek

Mijn eerste tip: hou een reisdagboek bij! Ik maakte er dit jaar voor de eerste keer zelf een. Voor creatievelingen is dit echt een aanrader, maar ook voor wie graag plant of houdt van structuur. Ik liet me inspireren door heel wat ‘bullet journal’-pins op Pinterest. Een bullet journal leek me wel wat, maar echt onmogelijk om een volledig jaar bij te houden. Ik besloot me dan maar te beperken tot een bullet journal voor mijn reizen.

Wat heb je nodig? Eerst en vooral koop je een leuk schriftje (met genoeg pagina’s) dat je mooi kan openleggen. Zoek dan enkele leuke stiftjes, stylo’s, potloden, washi-tape, een latje en je kan beginnen! Denk voor je begint te schrijven wel eerst eens na over de structuur van je boekje en hoeveel pagina’s je precies denkt nodig te hebben. Ik heb mijn boekje onderverdeeld in: inhoudstafel, inpaklijst, algemene info reis (wanneer? bestemming? met wie? hoe?), reisroute, info verblijf/reservaties, to do voor vertrek, bucketlist (wat wil ik allemaal zien en doen?), uitgaven, reisverslag, adressen en notities. Kleef er visitekaartjes, bloemen, tickets enz. in, maak tekeningen… Kortom, laat je creativiteit de vrije loop en maak er iets persoonlijks van waar je later naar terug kan kijken.

Reisdagboek

2 – Souvenirs

Souvenirs, het is iets waaraan de meeste toeristen niet kunnen weerstaan. Iedereen heeft wel een favoriet souvenir: sleutelhangers, magneten, beeldjes, vingerhoedjes, stickers, postzegels… Sommigen nemen zelfs een steen of wat aarde/zand mee terug naar huis. Ik heb het persoonlijk meer voor postkaarten! Voor ik op Erasmus vertrok, gaf iemand me de tip om een postkaart te kopen in elke stad die ik bezocht. Ik vond dat echt een heel leuk idee en heb dat toen ook gedaan. En daarna is het niet gestopt, ik ben postkaarten blijven kopen overal waar ik kwam. Op de achterzijde schrijf ik dan de datum/periode dat ik er was en stop ze allemaal samen in een soort ‘herinneringendoos’. Mijn droom is om ooit voor elke bestemming die ik bezocht met m’n eigen foto’s zelf een ‘Tjapke Op Reis’-postkaart te ontwerpen.

Postkaarten
Een greep uit mijn collectie postkaarten.

3 – Fotoboek

Kom jij na de reis ook steeds thuis met een heleboel foto’s die uiteindelijk gewoon op de computer eindigen? Vaak wordt er daarna niet eens meer naar gekeken. Jammer toch? Een goede manier om foto’s te bewaren en er af en toe toch eens naar te kijken is een fotoboek. Je kan zelf collages maken, deze uitprinten en in een album kleven, maar deze manier is nogal duur en tijdrovend. Gelukkig bestaan er tegenwoordig genoeg websites waar je je fotoboek kan laten maken. Denk maar aan Smartphoto, Fotofabriek.nl, CeWe, Albelli… Zelfs bij winkels als Hema en Kruidvat kan je een fotoboek bestellen. Keuze te over dus! Je moet er natuurlijk wel even tijd voor vrijmaken. Ik moet eerlijk toegeven dat ik zelf ook een beetje achterop geraakt ben. Hoog tijd dus om er aan te beginnen!

4 – Foto op canvas

Heb je tijdens je reis een foto genomen waar je echt trots op bent? Laat ‘m dan drukken op canvas en hang hem ergens in huis op. Ik kreeg een tijdje geleden van Fotofabriek.nl de vraag of ik een foto op canvas wilde laten maken. Daar kon ik natuurlijk geen nee tegen zeggen. Na even zoeken in mijn foto’s, heb ik er één uit kunnen kiezen. De bestelling werd voor mij afgerond en vijf dagen later zat de foto mooi en veilig verpakt in onze brievenbus. Bij het uitpakken was het duidelijk: deze foto op canvas is zeker geslaagd en zal een mooi plaatsje krijgen in huis. De kleuren komen heel mooi uit en het ophangsysteem wordt er ook gewoon bij geleverd. Meer weten? In dit filmpje kan je zien hoe de foto’s op canvas precies worden gemaakt!

Foto op canvas

5 – Reisblog

Schrijf en fotografeer je graag, wil je jouw reisverhalen delen en anderen inspireren? Dan kan je natuurlijk ook een reisblog starten! Een reisblog is namelijk een heel erg leuke manier om jouw reisherinneringen bij te houden. Je kan zelf kiezen hoe persoonlijk je het maakt en wat je er allemaal in wil vertellen. Maak er iets authentieks van door te schrijven vanuit je hart en je passie!

Hoe hou jij de herinnering aan jouw reizen levend?

 

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Fotofabriek.nl.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *