Gastblog: Een reis tussen de wolken van Fuente Dé

Reizend in het Picos de Europa National Park – dat zich uitstrekt over drie regio’s in het noorden van Spanje – wordt er constant verteld over de kabelbaan in Fuente Dé. In dit artikel zullen we je meer in detail vertellen over deze magische plek.

Fuente Dé

We verlaten het bergdorp Potes en komen na 30 minuten op bochtige wegen aan bij de parkeerplaats van de kabelbaan. Ondanks de vroege ochtend is de parkeerplaats verrassend vol, voornamelijk van campers met Engelse kentekenplaten.

Voor ons staan ​​de enorme bergen als een gigantische muur in het ochtendlicht, in de vallei beneden kun je een waterval onderscheiden, scherpe rotsen en dichter bij de auto staan koeien te grazen. Ik neem snel de camera en vereeuwig dit moment.

Hoog boven in de lucht glinstert er iets, de kabelbaan op de weg naar het hoogste station van El Cable – 1823 meter boven zeeniveau. We kopen een retourticket voor 17 € en gaan in de rij staan. Even later laten we het station ver achter ons, in slechts 4 minuten zijn we 753 meter geklommen.

We zien prachtige panoramische uitzichten, een ouder Engels stel naast ons noemt het “marvellous” terwijl de camera op hoge snelheid klikt. Als je terugkijkt, zie je de Liébana-vallei in al zijn groene vruchtbaarheid en een aantal van de statige toppen van de Picos in Europa.

Fuente Dé

Een zwervende droom

Fuente Dé is een paradijs voor natuurliefhebbers en biedt spectaculaire wandelingen in een fantastisch prachtige omgeving. Het gebied is fijn voor alle leeftijden en heeft een hoge aantrekkingskracht voor natuurliefhebbers.

Sommigen maken er een dagtocht van, anderen blijven maar een paar uur. Afwisselende wandelpaden zijn te vinden zowel in het dal – omhoog en omlaag – als in de bergen met hoge, dramatische pieken als einddoel.

We vliegen erin en verlaten het uitzicht en de meeste bezoekers achter ons. De lucht is aanzienlijk dunner en herinnert ons aan de grote hoogte. In het midden van de zomer is er hier en daar nog wat sneeuw te zien en aan de noordzijde meer samenhangende sneeuwbedekking.

Langere wandelingen in het gebergte vereisen wat meer planning en de juiste uitrusting. Sommige routes zijn enkele kilometers lang, erg heuvelachtig en het weer kan heel snel omschakelen.

Fuente Dé

Na een tijdje kiezen we ervoor terug te keren en een bezoekje te brengen aan het restaurant van het topstation. Op het terras kunnen we genieten van betoverende uitzichten en we bestellen een koel biertje en tapas, calamares en Cantabrische vis.

Zodra de honger gestild is met lekker eten, klimmen we weer op de kabelbaan. We kijken een laatste keer naar de top en beloven we onszelf om nog eens terug te komen voor een langere reis.

Dit artikel is een gastblog in samenwerking met Spain Is More.

Tekst en foto’s: Jonathan Rautio

Vertaling: Sarah Nys

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *