3 x wandelen in de Dolomieten

Oké, dit moest eigenlijk een nieuw Maandag Mijmerdag-bericht worden. Waarom is het dat dan niet? Wel, dit weekend keek ik naar de prachtige 14e rit van de Giro d’Italia en die werd gereden in… de Dolomieten. Onmiddellijk kreeg ik heimwee naar deze fantastische streek en daarom zet ik dus even drie prachtige wandelingen in de kijker die ik er gedaan heb.

1 – Tre Cime

Dit is wellicht één van de indrukwekkendste wandelingen die ik al gedaan heb in mijn leven. Echt eentje om nooit te vergeten! Een pad van 12 kilometer brengt je rond de drie imposante bergtoppen die hét symbool zijn van de Dolomiti: de Drei Zinnen of Tre Cime. Ik had op voorhand al gezegd dat ik deze wandeling wilde doen en toen het weer een beetje meeviel hebben we de koe maar snel bij de horens gevat. Je weet namelijk nooit hoe het weer zal zijn in de bergen, dus we besloten te profiteren van een droge dag. Misschien nog goed eigenlijk dat er geen stralende zon was, anders was ik misschien wel omvergevallen van de combinatie warmte en inspanning. Je leest het goed ‘inspanning’. Voor iemand als ik, die helemaal niet sportief is en het niet gewoon is om grote inspanningen te doen, was deze wondermooie wandeling redelijk zwaar. Ik ben op het laatste stuk zelfs beginnen zingen om niet meer te hoeven denken aan hoe ver het nog was, maar ik moest en zou het eindpunt halen. En ja, al zingend ging het een heel stuk beter, het was zelfs zo leuk dat andere wandelaars gewoon begonnen mee te zingen en ons begonnen aan te moedigen. Toen we de laatste bocht namen en ik de parking kon zien, was ik zo blij dat ik het gehaald had: een kleine overwinning voor mezelf! Kortom, getraind of niet, deze wandeling is gewoon een ‘must do’ als je ooit in de Dolomieten bent. De vergezichten zijn hier adembenemend, de Tre Cime zo imposant en de wandeling echt een aanrader!

Tre Cime
Uitzicht aan het begin van de wandeling rond de Tre Cime
Tre Cime
De imposante Tre Cime di Lavaredo

2 – Cinque Torri

De Cinque Torri of vijf torens, je merkt het al, de Italianen noemen hun bergen graag naar hoe ze eruit zien. En  inderdaad, je kan hier duidelijk vijf torentjes onderscheiden in de rotsen. De wandeling van de Cinque Torri is veel korter dan die van de Tre Cime, hij is namelijk maar 5 kilometer lang, maar daarom niet minder de moeite waard. Hier kan je duidelijk zien dat dit deel van de Dolomiti in de Eerste Wereldoorlog een belangrijk onderdeel van het strijdtoneel was. De wandeling van de Cinque Torri begint namelijk in een soort openluchtmuseum waar je door de loopgraven van de Italiaanse Alpini kan wandelen en in hun uitkijkposten kan gaan staan. Met een beetje geluk zie je hier ook beginnende klimmers oefenen op de hoge rotsen. Als je de mogelijkheid hebt, moet je deze wandeling ook zeker eens doen, want de omgeving is hier echt fantastisch!

Cinque Torri
De Cinque Torri
Cinque Torri
In de loopgraven bij de Cinque Torri

3 – Adolf Munkelweg

En last but not least, de Adolf Munkelweg, een wandeling langs de Dolomieten van het Puez-Odle-natuurpark. Opnieuw een iets langere wandeling, ook 12 kilometer, en opnieuw echt een aanrader. Tijdens deze wandeling loop je iets meer in het groen, door weiden en bossen, maar de bergen zijn nooit ver weg, je wandelt er namelijk vlak naast. Onderweg komt je op enkele prachtige open plaatsen waar je een fantastisch zicht hebt op de bergen van het Puez-Odle-massief en de omgeving. Wandelen in de Dolomieten is gewoon zalig en het maakt niet echt uit welke wandeling je kiest, je zal niet ontgoocheld worden!

Adolf Munkelweg
Door het bos langs de Adolf Munkelweg
Puez-Odle
De bergen in het Puez-Odle-natuurpark

Ben jij ooit al eens gaan wandelen in de Dolomieten?

eindgroet

Volg jij me al op Facebook, Instagram en/of Bloglovin’?

19 thoughts on “3 x wandelen in de Dolomieten

 1. Ik ben nu niet meteen de grootste wandelaar, maar de Dolomieten zien er wel erg ideaal uit om je stapschoenen aan te trekken. Ik was er vreemd genoeg nog nooit :p

  1. Het is er echt zo mooi! 🙂 En er zijn wandelpaden voor iedereen, gemakkelijk of wat moeilijker! Maar de Dolomieten zijn ook prachtig om te fietsen of een roadtrip te maken door het adembenemende landschap, ze hebben echt voor elk wat wils! Ik kan echt niet anders dan deze streek aanbevelen 😉

 2. Jaaaaa, de Drei Zinnen! Zo gaaf! De Adolf Munkelweg ziet er trouwens ook te gek uit, eigenlijk jammer dat we die overgeslagen hebben. Maar wij hebben weer andere gave wandelingen gedaan. Binnenkort meer hierover op m’n blog. Met veel foto’s uiteraard!!

 3. Ha, dat moet nu wel lukken. Ik ontdekte je blog via Barts reisblogger-lijstje, en toevallig vertrek ik morgenavond voor 10 dagen niet zo ver van de Dolomieten. ‘t Is de bedoeling om veel te wandelen maareum, eigenlijk kennen wij daar onze weg niet zo heel goed. Je post is dus een perfect aanknopingspunt, merci!

  1. Wat toevallig! Ik ben heel blij dat je iets hebt aan m’n post! 🙂 Hopelijk heb je een prachtige vakantie daar zo dicht bij de Dolomieten, maar daar twijfel ik niet aan! Geniet ervan, Claire! Ik ben al benieuwd naar jouw verhalen! 😉

 4. Deze zomer laten we Oostenrijk voor wat het is en trekken we eens richting Italië, de Dolomieten. Bovenstaande wandeling richting de 3 Zinnen staat alvast op het programma!

 5. Ik ben nog nooit in de Dolomieten geweest, maar het is een stukje Italië waar ik zo graag een keertje wil komen… Ik ga je wandelingen alvast in mijn geheugen opslaan. ?

 6. Hi Tjapke,

  Mooi! Ik ga in september met een kennis naar de dolomieten en gaan o.a naar Lago di sorapis, alpe di siusi, lago di braies en cinque torri. Waar kun je het beste parkeren / starten als je wil gaan wandelen (5 km) bij cinque torri? Alvast bedankt!

  Groet,
  Jordy

  1. Dag Jordy,

   Wat leuk dat je de Dolomieten gaat gaan ontdekken, ze zijn echt fantastisch! Wij hebben de auto onderaan de Cinque Torri op een parkeerplaats (een zijwegje van de Passo Falzarego) achtergelaten. Vanaf daar kan je dan de stoeltjeslift nemen naar de Rifugio Scoiattoli waar de wandeling begint (je kan dat stuk natuurlijk ook te voet doen).
   Als je nog vragen hebt, laat maar weten!

   Veel plezier!

 7. ‘t ja de Dolomiten. Als je er wezen wandelen bent dan moet je er ook eens gaan skiën. Adembenemend mooi en zo onbekend onder de skiers. Een must do.

 8. Hey Tjapke

  Normaal gezien ging ik deze zomer naar New York (afgelast).
  Ik ga supergraag wandelen en zou eventueel overwegen om in juli naar de dolomieten te gaan. Waar beginnen deze wandelingen dan (hoe bewegwijzerd)?

  Groetjes

  Jolien

  1. Hoi Jolien! Oh, de Dolomieten kan ik alleen maar aanraden! Het is de perfecte bestemming voor wie graag wandelt. Hieronder vind je wat meer informatie over de wandelingen die wij hebben gedaan.

   – De wandeling rond de Drei Zinnen/Tre Cime begint aan de Auronzohütte/Rifugio Auronzo. Die is bereikbaar met de auto (via tolweg) en beschikt over een behoorlijk grote parking. Daarna wandel je naar Paternsattel/Forcella Lavaredo (en de Dreizinnenhütte/Rifugio Locatelli – niet noodzakelijk) en dan terug naar de Auronzohütte. De wandeling staat duidelijk aangegeven met rood-wit-rood en de cijfers 101 naar Rifugio Locatelli of 105 naar Auronzohütte/Rifugio Auronzo. Het is een wandeling die ik heel erg graag nog eens opnieuw wil doen, prachtig is ie!

   – De wandeling Cinque Torri start aan de stoeltjeslift Seggiovie Cinque Torri vanaf Rifugio Bain de Dones. Je neemt de lift naar omhoog naar de Rifugio Scoiattoli, waar de wandeling begint. Dit is een informatieve rondwandeling met informatiepanelen over de oorlog.

   – De wandeling langs de Adolf Munkelweg start aan de Zanser Alm en is aangeduid met bordjes met nummers en bestemmingen. Je volgt hier eerst 6 naar Tschantschenon, dan 35 naar Mittagscharte (= Adolf Munkelweg) en om te eindigen 36 naar Zams.

   Deze wandelingen zijn normaal gezien ook alledrie bereikbaar met de bus. Wij gebruikten zelf het boekje ANWB Actief – Dolomieten waarin de wandelingen heel duidelijk staan aangegeven. En we verbleven op Camping Moosbauer in Bolzano, een heel leuke camping trouwens !

   Laat gerust weten mocht je nog meer info willen!
   Groetjes
   Tjapke

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *